Sărbătoare a Cărții în aura Luminii și Veșniciei (Lansarea romanului „Prescura” de Sava Bogasiu)

0
267
Un autograf pentru Veronica Chițan

   Cărțile noi sunt întotdeauna așteptate la Biblioteca „Basarabia” din Soroca, filială a bibliotecii „Vasile Voiculescu” din Buzău.  Un mărțișor cu dar de carte a adus zilele trecute la Bibliotecă bunul prieten al sorocenilor, Preotul Mihail Milea de la Buzău. Sfinția Sa a venit la Soroca să lanseze al 43-lea volum pe care și-a pus semnătura –romanul „PRESCURA”. Romanul e semnat Sava BOGASIU, pseudonimul literar al preotului. Autorul a venit însoțit de alti doi prieteni ai sorocenilor- fostul elev și fin de cununie, preotul Gabriel Macovei și  procurorul Nicolae Marin, care a făcut o donație substanțială la înălțarea Bisericii „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Volovița. La eveniment au fost prezenți primarul orașului, Lilia Pilipețchi, vicepreședintele raionului, Iurie Tănase, secretarul Consiliului rional, Stela Zabrian, șefa Direcției Învățământ, Natalia Bucicovscaia.

    A fost o întâlnire de suflet, așa cum sunt toate întâlnirile cu acest vrednic și iubit de soroceni, Părinte, o sărbătoare a Cărții, o sărbătoare a Mărțișorului, o sărbătoare a Limbii Române, îmbrăcată în aura luminii și veșniciei. A fost frumos, pentru că mulți dintre cei prezenți citiseră romanul, savuraseră lectura cu totul și cu totul captivantă și nu-și dădeau rând ca să-și împărtășească impresiile. L-am citit și eu cu plăcere în câteva seri, savurând dulceața lecturii. Citeam un capitol-două înainte de culcare, așa ca pe o rugăciune, iar atunci când citeam simțeam o mare mângâiere. Scris simplu și pe înțelesul tuturor, romanul scoate în evidență profunzimea textului, presărat cu gânduri creștine, cu vorbe de duh, ce izvorăsc din înțelepciunea populară. Este o carte de învățătură, ce ascunde adâncimi nebănuite pe care trebuie să le luăm în seamă. O carte care nu ar trebui să lipsească din toate bibliotecile, dar mai ales, din bibliotecile școlare.

Cei care au citit s-au regăsit între copertele romanului

   Moderatoarea evenimentului, doamna Ana Bejan, cu lumina bucuriei pe chip, a dat curs întâlnirii cu cuvintele: „Cu o săptămână în urmă ne-am întâlnit aici cu poetul Grigore Vieru. Dumnezeu a hotărât să ne mai trimită o zi de suflet, să mai avem o zi de duminică și ni l-a trimis pe preotul doctor profesor Mihail Milea, prietenul nostru de suflet, care are cetățenia noastră, a Sorocii. Este „de-al casei”, de mulți ani este duhovnicul nostru, aproape al tuturor.”

    Referindu-se la carte, doamna Bejan, care îl cunoaște pe părinte de 30 de ani, a spus: „Pentru mine titlul a fost destul de curios. M-a impresionat chipul bătrânei de pe copertă. Un chip pe care citești bunătate, frumusețe sufletească și am intuit că romanul este despre această femeie. Ceea ce aș evedenția despre talentul scriitorului Sava Bogasiu, este priceperea de a intercala foarte reușit morala creștină cu destinul acestei femei-Cornelia Magdalena Pătruța. Lucrarea este despre existența noastră, despre viața noastră, despre modul în care trebuie să ne trăim viața. Este o carte de învățătură, mai ales pentru tineri. Sunt promovate valori general-umane: dragostea dintre oameni, familia, toate etapele vieții pe care le trăiește omul. Extraordinar de mult m-au impresionat capitolele «Mama, un dar dinvin» și «Bunica, bucuria nepoților». M-am regăsit în aceste capitole.”

   Și profesoara Olga Ghergheligiu a convins publicul cititor să citească romanul și să se bucure de o lectură plăcută: „Asemenea unei prescuri este această carte scrisă cu sufletul. Am citit cu sufletul la gură despre modelul de căsătorie pe care îl descrie aici părintele, la fel și despre celelalte capitole. Am citit despre toate și mă gândeam câte mii de prescuri a copt această femeie și a pus în ele toate amintirile ei! Amintiri pe care i le-a destăinuit părintelui. Iar părintele le-a trecut  prin suflet și ni le-a oferit în această carte atât de simplu și de frumos! Pentru că numai un om care scrie cu sufletul, scrie atât de simplu și ușor de citit.”

   Directoarea bibliotecii publice „Mihail Sadoveanu”, Viorica Gaja regretă că n-a avut această carte la vremea când învăța la școală și

 a mărturisit că i-a plăcut foarte mult și s-a regăsit în capitolul despre bunică, oferind celor prezenți  și un citat din acest capitol cu referire la căldura îmbrățișărilor dintre nepoți și bunei. Lui Victor Cobăsneanu i-a plăcut cel mai mult capitolul „Întâmplări de neuitat”. L-a impresionat descrierea perioadei când Cornelia-Magdalena și-a luat rolul de soră mai mare, fiind ca o a doua mamă pentru frații și suroriile ei mai mici. Impresionată de cele citite a rămas și gazda bibliotecii, Ludmila Ungureanu: „Este o carte pe care am s-o recomand cititorilor, dar mai ales părinților pentru a înțelege ce este dat de Dumnezeu, dar ce sunt născociri de la om.” 

Să împlinim porunca IUBIRII

   Gânduri senine despre roman, despre alte cărți ale autorului, despre faptele bune și relația Părintelui cu Soroca și sorocenii au exprimat primarul orașului Lilia Pilipețchi, vicepreședintele Consiliului Raional, Iurie Tănase, doamna secretar a Consiliului Raional, Stela Zabrian, șefa Direcției Învățământ, Natalia Bucicovscaia, soții Anatol și Svetlana Șapovalov, șefa bibliotecii pentru copii, Maria Purice, profesorul Mihai Zeamă și eleva dumisale Vlada, omul de afaceri, Mircea Moldovan, liderul în agricultură din satul Egoreni, Ion Coțaga.

   Părintele Gabriel Macovei a venit cu unele confesiuni despre relația pe care o are cu autorul cărții, mărturisind că îi face o plăcere deosebită să fie prezent la acest început de primăvară frumoasă la sărbătoarea cărții la Soroca, care se desfășoară într-o atmosferă de plăcute emoții. „E o zi plină de bucurie, așa cum ne salută părintele de fiecare dată cu acest cuvânt „Bucurie”. Orice prezență a Sfinției Sale oriunde ar fi, animă atmosfera și aduce căldură și bucurie. „Prescura” este o carte precum prescura- caldă, proaspătă, abia scoasă din cuptor. Prescura e  acea pâiniță care poate avea chipul lui Hristos și care duminica și la sărbători  se aduce la ușa altarului de unde preotul scoate trupul lui Hristos. Prescura înseamnă Iubire, Bucurie, Devotament, Credință, dar mai presus de toate, înseamnă Jertvă”, a spus părintele Gabriel, concluzionând că preotul Mihail Milea este martorul lui Dumnezeu pe acest pământ. Iar procurorul Nicolae Marin, întors recent de pe Sfântul Munte Athos, a povestit că a vizitat mai multe chilii, inclusiv și chilia Colciu, unde a trăit  călugărul basarabean, Avva Ioan Guțu, născut în mahalaua  Ponorii din Popeștii de Sus, județul Soroca. „Am avut o discuție cu un înalt ierarh al bisericii și poate cu ajutorul lui Dumnezeu va fi canonizat”, a opinat oaspetele.

   Înainte de a-i oferi cuvântul autorului, doamna Bejan i-a înmânat un ACT DE RECUNOȘTINȚĂ pentru promovarea creației poetului Grigore Vieru. Distincția vine din partea Bibliotecii „Basarabia” și a Fundației „Grigore Vieru”.

  Timpul s-a scurs ca o revărsare de primăvară. Finalul a încununat opera. Preotul și scriitorul a mărturisit: „ Vin întotdeauna cu mare drag la dumneavoastră și de la dumneavoastră am învățat să scriu, dumneavoastră m-ați inspirat să scriu. Romanul acesta, „Prescura” este scris în câteva săptămâni. Am început cartea de ziua Măriei Sale, Mihai Eminescu și când se apropia ziua Măriei Sale, Grigore Vieru „Prescura” era deja coaptă. Nu se poate face liturghie fără prescură. Romanul este plin de metafore, cugetări și vorbe bisericești. Mesajele cărții se identifică ușor: ce este o prescură și cine o poate face; când și cum se coace; care este legătura tainică dintre prescură și eroina cărții.

   Sărbătoarea Cărții a fost colorată cu numere artistice prezentate de elevi de la  Liceele „Ion Creangă”, ”Petru Rareș” și Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”. Toată lumea a plecat acasă cu sufletele pline de lumină și cu concluzia că trebue să trăim în pace și înțelegere cu semenii noștri, să împlinim porunca IUBIRII pentru a putea urca treptele DESĂVÂRȘIRII.

Nina Neculce

PUBLICITATE