De data aceasta elucidăm activitatea Consiliului de elevi din gimnaziul Șolcani, Soroca. Întotdeauna CE e în fruntea tuturor proiectelor și activităților. Recent a fost implementat proiectul
„Consiliul de Elevi în acțiune” . Am încercat să aflăm mai multe despre acest, dar și alte activități ale consiluilui.
- A fost un proiect reușit. Drept rezultat gimnaziul a obținut 8 televizoare, o tablă proiectoare, mobilier pentru clasele gimnaziale.
- Cui sunteți recunoscători pentru asta?
- Mulțumim partenerului de încredere AO ,,Șolcănița”! Mulțumim Consiliului raional pentru susținere! Mulțumim GAL ,,Colinele Nistrene” pentru apreciere, dar și susținere!
- Ce alte activități ați mai pomeni?
- Concursul ,,Uniți pentru Ucraina. Integrarea persoanelor refugiate în comunitățile locale”. Această activitate a avut un caracter educativ. Trebuie să punem accentul pe omenie, toleranță, binefacere și să educăm la elevi anume aceste sentimente.
- Știu că s-au mai petrecut asemena evenimente la voi în școală?
- Da!. În ziua de 30 ianuarie am marcat Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, al cărei scop este promovarea ideii de educare a copiilor în spiritul păcii, armoniei, solidarității, respectului, toleranței, dialogului, cooperării etc. Ziua de 30 ianuarie reprezintă un prilej pentru a ne uni vocile și a spune un NU hotărât violenței și agresiunii școlare.
Violența școlară este doar una dintre manifestările violenței cotidiene. Și nu ne referim doar la violența fizică, ci și la cea psihologică și verbală, forme care sunt uneori mai dăunătoare copilului, întrucât afectează puternic psihicul acestuia, iar urmările lor se vindecă lent, provocând suferință și frică permanentă. E necesar să limităm canalele de manifestare a violenței față de minori și să prevenim consecințele negative în relațiile lor interpersonale. Este obligația noastră, a adulților, să acționăm împreună ca niciun copil să nu se simtă singur, lipsit de apărare, expus. Copiii au nevoie de protecția noastră! - Este o inițiativă la nivel național?
- Da! Ministerul Educației și Cercetării și-a asumat de a combate acest flagel în instituțiile de învățământ din țară. Prevenirea violenței în școli este una dintre priorități de mai mulți ani. Includerea temelor legate de dezvoltarea personală și educația pentru societate în programul școlar obligatoriu contribuie la formarea competențelor de recunoaștere a formelor de violență și raportare către autoritățile școlare și locale a cazurilor suspecte de abuz față de copii.
- Timpurile de astăzi dictează alte necesități….
- Da! Fiecare cetățean în țara lui trebuie să contribuie la educarea și formarea copiilor, iar fiecare elev trebuie să adopte o conduită preventivă, să dezvolte spiritul nonviolenței și să nu trateze cu indiferență cazurile de abuz din școală.
- Chiar dacă Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală este sărbătorită in ianuarie, mesajul ei trebuie să se manifeste în fiecare zi… Ce trebuie de făcut pentru asta?
- Să ne mobilizăm, să prevenim, să eradicăm violența! Să promovăm în școală, dar și în întreaga societate cultura păcii, bunătății, toleranței, dialogului, cooperării și solidarității
- Ce înseamnă a fi un consilier în școală?
- Consiliul de elevil oferă șansa formării și dezvoltării personale. Sunt experiențele câștigate prin: munca în echipă, dezbateri de idei, căutarea consensului, comunicare, negociere, organizare de evenimente.
- Consiliul are drept scop introducerea elevilor în viața civică?
- Da! Însă, fiecare consiliu trebuie să respecte anumite limite, reguli, dacă doriți. De fapt, tot depinde de localitatea și școala în parte.
- Iarna asta v-a dăruit emoții de neuitat?
- Sigur! În perioada de la începutl anului 2023, la inițiativa Consiliului de elevil a fost creat un filmuleț „Frumusețea Iernii”. Au fost utilizate imagini cu tematica Sărbătorilor de iarnă din gimnaziul nostru. Filmulețul va rămâne în arhiva gimnaziului drept o pagină din istoria lui. Emoțiile acestea vor trăi mult timp în inimile elevilor, dar și a profesrilor.
- Ok! Sperăm că și interviul acesta va rămâne în arhiva activității Consiliului de elevi din gimnaziul Șolcani.
- Sigur. Vă mulțumim!
Elena Țirdea-Spinei