Fără cravată cu Roman Bilenco

0
870

„Cașunca este baștina mea, aici m-am născut, am crescut și aici cresc copiii mei”

CARTE DE VIZITĂ

Funcție: Primarul satului Cașunca, raionul Florești.
Născut: 1 mai 1981 în satul Cașunca, raionul Florești.
Familia: Soția Tatiana, doi feciori Emil, Traian și fiica Alina.
Zodia: Taur.
Mâncarea preferată: Colțunașii.
Culoarea preferată: Albă.
Anotimpul preferat: Primăvara.


— Cât de des purtați cravată?
— Dacă sincer, am purtat cravata doar când am fost mire.

— Fără cravată, cine este Roman Bilenco?
— Roman Bilenco, este un om simplu, săritor la nevoie, responsabil și cumsecade.

— De unde începe drumul vieții?
— M-am născut în satul Cașunca, raionul Florești, într-o familie de oameni gospodari, tata fiind șofer, iar mama, asistentă medicală. Am o soră mai mică, Viorica, care acum locuiește în satul vecin.

— Cum a fost copilăria pe ulițele satului Cașunca?
— Am avut o copilărie veselă și interesantă. Țin minte ulițele pline cu copii, chiar și în școală eram câte două clase paralele. Ne jucam de-a armata, de-a v-ați ascunselea, iarna mergeam la săniuș. Chiar în mahala aveam o valea, unde ieșeam toți cu săniile.

— Ați fost un copil șotios?
— Am fost un copil mai liniștit.
— Cum e să fii fratele mai mare?
— Să fii fratele mai mare, înseamnă să ai și o responsabilitate mai mare. Aveam grijă de sora mea, o luam de la grădiniță, ca mai târziu să o ajut și la lecții. De mici, am fost implicați și educați prin muncă, aveam grijă de animale, pe umerii noștri era curățenia din ogradă. Am avut o copilărie frumoasă, zic eu, astăzi din păcate internetul și telefoanele au cam umbrit-o. Oricum, personal mă strădui să-mi implic și să-mi ocup copiii, așa cum am fost și eu educat.

— O șotie făcută, pe care o țineți minte și astăzi?
— Am fost mai multe întâmplări amuzante, dar țin minte când sora mea, a luat o sumă bunicică de bani, de acasă, de la tata și i-a împărțit la toți copiii din mahala. Seara, părinții când se uită nu găsesc banii… mai apoi banii au fost restituiți. Și astăzi când ne întâlnim, ne râdem de isprava aceasta.

— Ați luat bătaie în copilărie?
— Nu îmi amintesc. Am fost un copil ascultător.
— Mai țineți minte prima zi de școală?
— Am îndrăgit școala din prima zi și am fost un elev exemplar. Eram printre primii la carte, iar părinții nu au fost chemați niciodată la școală. Mi-a plăcut în școală algebra și fizica.

— După absolvirea școlii din sat, unde ați ales să vă continuați drumul cărții?
— După absolvirea școlii de la Cașunca, am mers la Florești și am făcut clasa a X și XI, după care am mers împreună cu un coleg de al meu, la Academia de Studii Economice, la facultatea comerț, turism și servicii hoteliere. Au fost niște ani interesanți, în care am gustat și din viața de la cămin, dar și din cea de la gazdă.

— Prima dragoste?
— Prima și adevărata mea dragostea este soția mea, care la fel este din satul Cașunca. O întâlnire întâmplătoare, ne-a unit drumurile și destinele. Am jucat și o nuntă frumoasă, unde au fost respectate toate tradițiile și obiceiurile noastre moldovenești.

— Cum arăta o duminică perfectă acasă, la mama?
— O duminică perfectă era atunci când mergeam la buneii din raionul Fălești. Stăteam toți la masă, discutam, râdeam, acele duminici mi le amintesc cu drag de fiecare dată.

— Cine vă citea povestea de seară?
— Mama era cea care ne citea poveștile lui Ion Creangă.

— Ce ați deprins de la părinți?
— Am deprins să fiu responsabil și harnic.

— Prima zi de lucru?
— Prima zi de lucru a fost într-o afacere de familie, adică pe camionul tatei. După ce am absolvit Academia și până în 2019, am lucrat șofer pe TIR. A fost o experiență frumoasă în care am cunoscut și alte țării.

— Ce semnifică Cașunca pentru dumneavoastră?
— Cașunca este baștina mea, aici m-am născut, am crescut, aici m-am format și aici cresc copiii mei. Nu aș schimba pe nimic, în ciuda greutăților prin care trecem cu toții, aici este casa și ograda mea, aici mă simt împlinit și fericit.

— Ce calități trebuie să aibă un primar bun?
— Un primar bun trebuie să fie înțelegător, răbdător, să știe să asculte și să rezolve în măsura posibilităților problemele sătenilor.

— Șofer sau primar?
— Primar pentru că ești alături de familie și cei dragi, în plus, îmi place să ajut oamenii și asta fac de când am venit în această funcție.

— La ce visați?
— Familia să-mi fie sănătoasă, iar satul plin cu oameni fericiți.

— Hobby?
— Să merg la vânătoare, drept că acum nu prea am timp pentru asta.

— Un mesaj pentru cei care ne citesc?
— Le doresc tuturor sănătate, prosperitate, oameni dragi în preajmă, liniște și pace!

PUBLICITATE