Omagiu pentru victimele catastrofei de la Cernobîl

0
98

La Florești, data de 14 decembrie, au fost depuse flori la Piatra comemorativă în semn de omagiu victimelor catastrofei de la Cernobîl și a fost ținut un moment de reculegere în memoria celor care și-au jertfit viața.

Anul acesta se împlinesc 36 de ani de la finisarea lucrărilor de construcție a sarcofagului care a acoperit reactorul nr. 4 la Centrala nucleară de la Cernobîl.

La lucrările de lichidare a accidentului au participat 3500 de cetățeni ai Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă  între 18 și 35 de ani. Din raionul Florești, la înlăturarea consecințelor avariei de la Cernobâl au participat 115 persoane.

Fiecare dintre ei și-a făcut cu cinste datoria, au riscat cu propria viaţă pentru a înlătura pericolul, manifestând curaj și bărbăție în acea situație grea.

Deși au știut care vor fi urmările, au mers în lupta cu inamicul invizibil, conștientizând că salvează milioane de vieți. Și-au pus viața și sănătatea în pericol pentru ca noi să avem o viață mai sigură.
Astăzi o mare parte din veteranii acelei catastrofe nu mai sunt printre noi, au decedat din cauza maladiilor provocate de radiația la care au fost expuși. Reprezentanții Secției Administrativ-Militare, dna Carolina Stan și dna Iana Dubina, au venit în fața celor prezenți cu informații recente despre veteranii din raion. 

În raionul nostru au rămas în viață doar 47 de veterani. Cu regret, constatăm că mulți participanți la lucrările de lichidare a consecințelor acelei catastrofe astăzi se luptă cu boli grave, sunt afectați de suferințe.

Domnul Ion Bordea, preşedintele Asociaţiei Uniunii Cernobâl Florești și veteranii prezenți la eveniment au împărtășit amintiri despre faptele curajoase din acea perioadă.

Dna Olesea Rotarciuc, viceprimar de Florești, a exprimat  profunda recunoștință pentru adevăratul act de eroism, bărbăția și responsabilitatea manifestată de participanții la acea cumplită deflagrație. Suntem datori să cinstim memoria victimelor și a veteranilor, îndeosebi în actuala perioadă zbuciumată din istoria omenirii.  

Silvia RUSU,

specialist principal,

Serviciul Administraţie Publică

PUBLICITATE