Cum e viața la Plop?
AURELIAN GUȚANU, primarul satului Plop, raionul Dondușeni.
”Viața în satul Plop fierbe și mereu suntem implicați în atragerea proiectelor bune pentru sătenii noștri. Sunt primar, la cel de-al treilea mandat, timp în care mi-am propus , dar și am reușit să realizez alături de colectiv și consilierii local, un șir de proiecte bune, zic eu. Odată venit în această funcție, ne-am propus ca să stabilim toate terenurile arabile a unității administrative care pot fi date în arendă. Anterior acestea, erau prelucrate de diferiți agenți economici, chiar și de persoane fizice. Am consolidat aceste terenuri și le-am expus la licitație, iar la finele anului am obținut o sumă destul de bună, care a completat bugetul local. Ne-am propus realizarea a trei proiecte importante, apeductul, canalizarea, iar mai apoi, drumurile. Astăzi, pactic toată localitatea a fost acoperită cu rețeaua de apeduct, iar timp de doi ani, a fost contruită și rețeaua de canalizare, cu stație de epurare biologică. Din surse proprii, am efectuat lucrări de iluminare stradală, practic străzile centrale sunt iluminate și câteva auxiliare.”
Satul Plop este una din puținele localități din țară, care dispune de propria stație de epurare. Cum ați reușit?
AURELIAN GUȚANU, primarul satului Plop, raionul Dondușeni.
”Da, este adevărat. În localitate, avem o rețea de 4 km de canalizare, la care sunt conectate toate intituțiile publice și câteva gospodării de pe traseu. Dispunem de o stația de epurare biologică, care are o capacitate mai mare. Ne propunem să extindem rețeaua de canalizare, mai ales că avem în sat, 24 de km de rețea de apeduct.”
Pe lângă stația de epurare, o mândrie a satului este și grădinița din sat, pe care ați construit-o de la zero. Cine va susținut în acest proiect?
AURELIAN GUȚANU, primarul satului Plop, raionul Dondușeni.
” După 20 de ani de așteptare, în localitate au început lucrările de construcție a grădiniței de copii și au început ele, de la zero. Din bugetul local, dar și cu susținerea finaciară din bugetul republican, în perioada 2011-2017, am reușim să ridicăm o grădiniță de invidiat. Ne mândrim mult cu acet proiect realizat, de care astăzi se bucură angajații grădiniței, dar și cei 40 de copii. Grădinița este dotată cu toate cele necesare și din spusele mai multor oficiali, care au fost în vizită, condițiile de aici sunt ca și la grădinițele private din capitală.”
Planuri de viitor?
AURELIAN GUȚANU, primarul satului Plop, raionul Dondușeni.
”Ne propunem reparație Casei de Cultură. Au fost executate lucrări de reparație a acoperișului și ceva pe interior, dar ne propunem, ca aceasta să fie reparată capital, atât interior cât și exterior. Deja am planificat, banii îi vom lua din bugetul local. La fel nu ne oprim cu iluminarea stradală, dar și cu reparația drumurilor. Ne-am propus și am examinat posibilitățile de montare a panourilor fotovoltaice pentru grădinița de copii, ca sursă alternativă.”
Cartea de vizită a satului Plop?
AURELIAN GUȚANU, primarul satului Plop, raionul Dondușeni.
”Cartea de vizită sunt cetățenii. Ne mândrim cu locuitorii satului de pe loc, dar și cu cei care și-au luat zborul și duc faima satului în care s-au născut. Cartea de vizită sunt și izvoarele de la Plop , monumente ale naturii care se află sub ocrotirea statului. Se știe că aici existau circa 50 de izvoare, situate de-a lungul coastei, care are câteva sute de metri. Însă, din cauza înnămolirii, alunecărilor, survenite în urma ploilor în cea mai mare parte au rămas fără apă și s-au ascuns sub pământ, fără a-şi croi drum spre suprafață.”
Cum își câștigă pâinea, locuitorii de la Plop?
AURELIAN GUȚANU, primarul satului Plop, raionul Dondușeni.
”Mulți locuitori din Plop merg la serviciul în orașul Dondușeni, care este la o distanță de 9 km. Aceștea activează în domeniul învățământului, contabilității și altor servicii. Pe loc, avem mini ferme, cetățenii se ocupă cu vităritul, au de la 10-20 de capete. Pe teritoriu mai avem și două stâne.”
Cum vedeți satul Plop peste zece ani?
AURELIAN GUȚANU, primarul satului Plop, raionul Dondușeni.
”Greu de spus. Totuși îmi văd satul cu o populație mai mare, cu tineri care nu pleacă și cu bătrâni, care nu sunt roși de gândurile necesităților.”
CE SPUN LOCUITORII DE LA PLOP, DESPRE VIAȚA DE LA ȚARĂ?
SERGIU BURSUC, locuitor al satului Plop, raionul Dondușeni.
”Viața la Plop este probabil ca în toate satele din Moldova… în degradare. Noi aici avem noroc de un primar care știe să deschidă uși și încearcă să rezolve multe probleme. Suntem mulțumiți, avem apă, canalizare, stație de epurare, stadion pentru copii, grădiniță, drumurile se fac, adică mergem înainte.”
OLGA CIOBANU, secretara Primăriei.
”Mă bucur să am cel mai mare stagiu de muncă aici la Primărie, am lucrat cu trei primari. Actualul primar, depune maxime eforturi pentru a crea condiții bune de trai pentru sătenii noștri. Au fost gazificate circa 100 de gospodării, s-au asfaltat străzi, a fost reparat acoperișul Casei de Cultură, a deschis o gărdiniță de copii.”
OXANA UNGUREANU, locuitoare a satului Plop, raionul Dondușeni.
”Da cum e viața…muncim, ne străduim și avem. Primarul e un bun gospodar, se străduie pentru sat. Apă, iluminare avem, Casa de Cultură e cu acoperiș nou, avem și pavaj, e bine.”
VALERIU BOTNARI, locuitor al satului Plop, raionul Dondușeni.
”E normal, așa în general, se poate de trăit. Cine are pensie mare- trăiește, cine nu, o duce mai greu. Primarul e bravo, face drumuri și tot ce trebuie.”