DE ZIUA SATULUI ȘTEFĂNEȘTI A RĂSUNAT FANFARA

0
1694

Acorduri de fanfară au răsunat aseară la Ștefănești, raionul Florești, unde a fost marctă sărbătoarea Hramul Satului. După doi ani de pandemie, oamenii au ieșit în centrul satului, pentru a mai schimba o vorba, dar și pentru a petrece frumos.

De la mic, la mare, sătenii s-au prins în hore și au dansat valsuri, pe muzica interpretată de vestita orchestră de fanfară ”Tenorii” venită din capitală. Orchestra fiind condusă de băștinașul satului Ștefănești, Ion Cojocaru.

ION COJOCARU,DIRIJORUL ORCHESTREI DE FANFARĂ TENORII ”Acestă prestație este emoționantă pentru mine, pentru că  de aici am pornit fiind copil,aici luam instrumentul și mergeam la ocupație. De Hramul Satului, venim cu un program muzical, pentru consătenii mei, pentru a mai uita din griji. Am venit cu un program de muzică clasică, cu hore, valsuri și sârbe. Doresc pace în țară și să se bucure pământenii mei, că trăiesc în așa localitate pitorească pe malul Răutului.”

Oamenii au aplaudat fiecare piesă și s-au bucurat de fiecare moment.

GALINA GHEREA, LOCUITOAREA SATULUI ȘTEFĂNEȘTI ”E frumos , e interesant, e foarte plăcut. Așteptăm să vină copiii, verișorii, nepoții, am pregătit de toate bunătățile și  găluște, răcitură.”

LUDMILA BUDURIN, LOCUITOAREA SATULUI ȘTEFĂNEȘTI ”Hramul este un motiv de a ne întâlnim cu rudele că și așa timpurile sunt grele, noi trebuie să păstrăm neamul și tradiția .”

ECATERINA VERENCIANU, LOCUITOAREA SATULUI ȘTEFĂNEȘTI ”Poarta este deschisă pentru toți , masa este plină de bucate. Copiilor care au venit să ne încânte, le-am pregătit plăcinte.”

OLGA BUDURIN, LOCUITOAREA SATULUI ȘTEFĂNEȘTI ” Am venit cu inima plină de bucurie, pentru că anume aceste săbrători ne fac să ne întâlnim și să punem preț pe ceia ce e mai frumos.”

VIORICA LUNGU, LOCUITOAREA SATULUI ȘTEFĂNEȘTI ”Am venit la sărbătoare cu copiii, este frumos și bine.”

Au dansat și s-au simțit bine și cele 4 cupluri care au sărbătorit recent, nunta de aur. Primarul comunei, i-a felicitat cu flori, dulciuri dar și cu cărbuni, pentru sezonul rece.

FEODOR ȘI TATIANA VANGHELI ”Suntem împreună de 51 de ani, am crescut doi copii și avem 4 nepoate. A fost și bine și mai greu , dar pe toate le-am trecut cu bine. Pentru a ajunge la nunta de aur,  trebuie să fie o iubire și stimă de la început și să se ajute reciproc.”

GHEORGHE ȘI GALINA ROTARU ”De 53 de ani suntem împreună, avem 5 copii , 8 nepoței și 8 strănepoței. Au fost ani și buni și grei,  trebuie răbdare.”

De ziua satului, a fost semnat și un acord de colaborare între liceile Ștefănești și ”Principesa Natalia Dadiani ”din mun. Chișinău, unde studiază și copii orchestrei de fanfară veniți la eveniment.

VALENTINA ȚÎPU, DIRECTOAREA LICEUL TEORETIC ”PRINCIPESA NATALIA DADIANI ”MUN. CHIȘINĂU ”Am venit în acest sat Ștefănești , cum a spus și primarul, că aici s-a născut Ștefan cel Mare, ipotetic spus. Fiecare om din acest sat pare a fi cu suflet bun, sunt pentru prima dată aici. Am venit cu un acord de colaborare între liceul de aici și liceul nostru din Chișinău, cu care urmează să ne întâlnim la diverse conferințe pentru a face schimb de experiență.”

De Ziua Satului Ștefănești, primarul spune că a ținut împreună cu comunitatea să-i comemoreze pe vestitul dirijor, regretatul Victor Vescu, numele căruia îl poartă astăzi casa de cultură din localitate,  dar și pe regretatul deputat,  Ion Codreanu, numele căruia, îl va purta liceul din sat.

LUDMILA ZDRAGUȘ, PRIMARUL SATULUI ȘTEFĂNEȘTI, R-NUL FLOREȘTI ”Are loc un eveniment extraordinar, până la lacrimi și până la ”piele de găină”. După doi ani de pandemie, celebrăm Hramul Satului, care este de sărbătoarea ”Nașterea Maicii Domunului”. Astăzi, îl comemorăm pe Ion Codreanu, care a fost deputat în Sfatul Țării, băștinaș de la noi . L-am invitat pe Ion Cojocaru cu faimoasa lui orchestră de fanfară, care este discipolul recgretatului Victor Vescu, care ne-a dus faima până la Moscova.”

Directoarea liceului, susține că atât profesorii cât și elevii, sunt mândri de faptul că instituția lor, va purta numele deputatului care a votat, Marea Unire.

AURICA BODIU, DIRECTOAREA LICEULUI ȘTEFĂNEȘTI ”Astăzi este nu doar Hramul Satului, da este și un moment istoric. Am crescut cu fanfara dlui Vescu și am fost colegă cu dirijorul, Ion Cojocaru. Pe lângă acest lucru, anul acesta am instalat pe liceul nostru, placa comemorativă, Ion Codreanu, deputul care a votat Marea Unire din 1918.”

Potrivit primarului, satul Ștefănești, a împlinit anul acesta 378 de ani. Ziua Satului, este marcată pe 21 septembrie, atunci când creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. În satul Ștefănești trăiesc circa 2100 de locuitori.

PUBLICITATE