Nicolae Bulat a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

0
585

Sorocenii l-au petrecut astăzi pe ultimul drum pe istoricul și muzeograful Nicolae Bulat. Sute de soroceni au venit să-i aducă un ultim omagiu celui care ani la rând a stat la straja cetății. De dimineață  apropiați, prieteni și oameni care l-au îndrăgit pe Nicolae Bulat, s-au îndreptat către Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din municipiul Soroca, unde a avut loc serviciul divin.

Cu regrete în suflet, dar cu amintiri frumoase legate de personalitatea lui Nicolae Bulat, sorocenii au venit să își ia rămas bun de la cel care a contribuit atât de mult la păstrarea istoriei.

Cu anii a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, dar și un promotor al limbii române şi al idealurilor naționale românești. A fost unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit „gardianul” Cetății Soroca, este autorul mai multor publicații, Pe cât era de cunoscut și de valoros ca personalitate, pe atât era de modest ca om. Pentru tot ce a dăruit Nicolae Bulat Sorocii, numele lui va rămâne pentru mult timp în istoria orașului și raionului.

Datorită activității sale prodigioase, numele lui Nicolae Bulat a fost cunoscut și apreciat și peste Prut, acolo unde întotdeauna a vorbit cu o deosebită dragoste despre ținutul unde s-a născut.

Numele lui Nicolae Bulat se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul Internațional de Biografii „Cambridge”.

 Filologul și muzeograful Nicolae Bulat, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, deținător al „Ordinului Republicii” și al Ordinului „Steaua României” în grad de Ofițer, s-a stins din viață, la vârsta de 70 de ani, după ce a fost răpus de o boală grea.

Adio, bade Nicolae!

Într-un interviu realizat de Europa Liberă în 2015, Nicolae Bulat spunea: „După plecarea mea o să zică: „Uite, s-a făcut ceva”. Totul este trecător în lumea asta. Rămân doar faptele bune pe care le-ai făcut.”

Nicolae Bulat și-a început activitatea profesională în calitate de profesor de engleză la școala medie din Tătărești, Cahul. Ulterior, în 1980, a revenit în nordul Moldovei, unde s-a angajat la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca, în calitate de muzeograf (1980-1984, 1992-1996, 1996-1999). Între anii 1984-1992 a activat în calitate de ghid al Agenției de Turism din Soroca, ulterior a fost specialist principal al Patrimoniului istorico-cultural Soroca (1999-2000), şef serviciu la Secţia judeţeană Muzee, din Soroca (2002-2003). În 1996 este numit director al Muzeului din Cetatea Soroca, unde a activat până la sfârșitul vieții şi concomitent a exercitat funcția de ghid.

Cu anii a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, dar și un promotor al limbii române şi al idealurilor naționale românești. A fost unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit „gardianul” Cetății Soroca. Are contribuții deosebite în dezvoltarea şi sistematizarea colecțiilor muzeale, în organizarea expozițiilor permanente ale muzeului. A participat activ la activități culturale şi ştiinţifice, la diverse programe educaţionale şi de cercetare, finanţate de Departamentul de Stat al SUA. Cu implicarea şi contribuţia sa, Muzeul de Istorie şi Etnografie, împreună cu Consiliul raional, a câştigat un proiect de restaurare a monumentului medieval „Cetatea Soroca” (2012).

Este autorul mai multor publicații, printre care: monografia „Județul Soroca. File de istorie” (2000), broșura de promovare a turismului rural „Pe-un picior de plai, pe o gură de rai”, „Descoperă. Explorează. Studiază” (2003), volumul de povestiri „Jupânița cea frumoasă” (2011), „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare” (2015), „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș” (2020) ș.a. Numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul Internațional de Biografii „Cambridge” (2003), iar în 2004 Centrul American de Biografii l-a inclus în volumul „Contemporary. Who is who” (Contemporanii. Cine sunt ei).

Pentru meritele sale deosebite şi activitatea prodigioasă a fost înalt apreciat cu titluri onorifice şi distincţii de stat, printre care: ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer (2000), medalia de aur la Salonul de Carte „EUROINVENT-2020” de la Iaşi (iunie 2020) pentru cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”; laureat al Premiului pentru promovarea istoriei neamului, Gala TVR MOLDOVA (2020). Decorat de președintele României cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” (2021), cavaler al „Ordinului Republicii” (2021).

 Ministerul Cuturii

PUBLICITATE