VIAȚA LA VASILCĂU

0
1225

Raionul Soroca, se mândrește cu mai multe localități, una din acestea este și Vasilcău. Sat pitoresc, în apropierea Nistrului, cu natură și oameni frumoși la chip și la suflet. Principala atracție a Vasilcăului, este frumoasa biserica de un alb imaculat, situată pe deal, în centrul satului, cu o curte frumoasă și bine îngrijită. Un sat frumos, spun sătenii, deși și aici există o mulțime de case abandonate, oamenii, plecând la muncă peste hotarele țării. Localitatea este condusă de Tudor Golub, născut și crescut pe ulițele acestei localități.

— Cum este viața la Vasilcău?
Tudor Golub, primarul comunei Vasilcău, raionul Soroca: „La Vasilcău, mereu fierbe viața și mereu este ceva în derulare. Ne bucurăm de un proiect câștigat în cadrul Programului „Satul European”. Este vorba de iluminarea stradală, unde mai avem de adus lumina în câteva mahalale. În stagiu de așteptare, este și proiectul ce ține de amenajarea terenurilor de joacă, la grădinița „Prichindel”. La fel, din Fondul Rutier, am amenajat o parcare din beton, în apropierea Primăriei, și a fost pavată ograda Primăriei. A fost reparată și o pantă din localitate, care ne dădea mari bătăi de cap.”
— Cum a fost prima zi de muncă în postura de primar și dacă pe parcurs, programul electoral, a fost atins?

Tudor Golub, primarul comunei Vasilcău, raionul Soroca: „Sunt la primul mandat, în postura de primar, am candidat în anul 2019 și am avut parte de susținerea sătenilor mei, lucru, ce m-a motivat și mai mult, ca să facem împreună viața mai bună, în comuna Vasilcău. În acești 3 ani de activitate, poate nu am reușit să le realizăm pe toate, dar am depus maxime eforturi, pentru a realiza cele propuse, în măsura posibilităților, desigur. Avem de construit încă drumuri, apeduct, gazificare. Ne bucurăm că o parte din cetățeni deja beneficiază de gazele naturale. Urmează să fie efectuate și lucrări în domeniul apeductului, avem deja proiectele tehnice pentru localitățile Ruslanovca și Inundeni.”

— Problema nr.1, de la Vasilcău?
Tudor Golub, primarul comunei Vasilcău, raionul Soroca: „În urma unui sondaj, am stabilit împreună cu cetățenii, că problema nr.1, este drumul de acces de la Volovița spre Ruslanoca, un drum care este raional. Dar, ne bucurăm că încurând această problemă, va fi soluționată. Aici a fost atras un proiect european și în timpul apropiat urmează să fie începute lucrările de construcție.”

— Cu ce se ocupă oamenii la Vasilcău?
Tudor Golub, primarul comunei Vasilcău, raionul Soroca: „Din moși-strămoși, vasilcovenii, s-au ocupat cu agricultura. Și astăzi, oamenii cultivă roșii, varză, castraveți, acum mai nou, cultivă căpșuni și zmeura. Oamenii sunt muncitor, buni la suflet și gospodăroși.”

— Cartea de vizită a comunei?
Tudor Golub, primarul comunei Vasilcău, raionul Soroca: „În primul rând oamenii și desigur biserica „Sânta Cuvioasa Parascheva”, un locaș foarte frumos.”
— Cum vedeți Vasilcăul peste 10 ani?
Tudor Golub, primarul comunei Vasilcău, raionul Soroca: „În 10 ani, văd comuna Vasilcău, cu multă lume, s-au măcar cu cei care sunt în sat. O văd dezvoltată, așa în cât oamenii să nu simtă nici un disconfort, s-au vreo diferență între sat și oraș.”
Deși este la primul mandat de primar,oamenii din sat, au doar cuvinte de laudă în adresa primarului.
Raisa Ciubotarean, locuitoare a satului Vasilcău: „Avem un primar foarte bun. De când a venit în funcție depune eforturi pentru ne face viața mai ușoară. Îi dorim succes.”
Victoria Cazac, locuitoare a satului Vasilcău: „Iluminare stradală, drumuri bune, văd că se trage gaz, apă, tare suntem mulțumiți de primarul nostru. ”
Raisa Sîrghi, locuitoare a satului Vasilcău: „În primul rând, mahalaua din valea, vrem să-i mulțumim primarului că anume el, ne-a ajutat cu cea mai mare problemă, drumul. A fost scoasă țărâna, construit un șanț de scurgere și acum beneficiem de un drum bun. Cu ce nu te-ai adresa, le hotărăște în măsura posibilităților.”
Elena Craveț, locuitoare a satului Vasilcău: „Ce-a promis, a făcut. Avem grădiniță, școală, drumuri, strânge gunoiul, avem urne prin sat, teren de joacă pentru copii.”

În comuna Vasilcău, locuiesc circa 2 mii 500 de oameni. Bugetul comunei, pentru 2022 a constituit, circa 6 mil 200 de mii de lei.

PUBLICITATE