VIS ÎMPLINIT PENTRU O TÂNĂRĂ MEȘTERIȚĂ DIN SATUL ȘURI, RAIONUL DROCHIA

0
2000

La 41 de ani, și-a văzut visul împlinit, este vorba de Alina Laptedulce din satul Șuri, raionul Drochia. Femeia, și-a realizat o ie, de toată frumusețea. Timp de 5 luni, după orele de serviciu, căci activează ca asistentă socială în sat, Alina, și-a petrecut nopțile la lapma, brodând ia mult visată. Cu mândrie , a purtat-o, la Revelion 2022.

Alina Laptedulce, meșter popular. ” Pentru că sunt originară și locuiesc, în nordul Moldovei, din acest motiv am ținut mult ca prima mea ie să mă reprezinte nu doar ca personalitate, dar și din punct de vedere al zonei etnografice. De fapt, toată aventura a pornit de la grupul de pe net ,,semne-cusute”, am rămas plăcut surprinsă de minunățiile realizate de femei dibace. Nu mi-a venit să cred că în timpurile noastre se poate realiza manual așa ceva, și nu am putut să cred că eu, voi putea realiza ceva de genul.

Poate continuam să visez și astăzi, dacă sora mea, stabilită de mai mulți ani în Belgia, nu făcea posibilă conexiunea la încă un grup frumos ,,Șezătoare la Bruxelles” , fetele de acolo mi-au dat acel impuls de ,,a porni la drum” și cărora le sunt foarte recunoscătoare.Tot ele m-au ajutat cu achiziționarea materialelor, pentru că în Republica Moldova e complicat la acest capitol.

Am cusut timp de jumătate de an pe pânză Iasomie 16 fire/cm, cu mătase Lanna Gato, fir metallic, paiete. Ca tehnici am utilizat butuci, șinătău, lănțișor. Nu am respectat în totalitate planșa, înțelegând că nu e grav, oferindu-se posibilități de manevră atât din punct de vedere al elementelor, cât și colororistic. Mă bucur că am dus la bun sfârșit lucrul, iar pe viitor sper să realizez cămăși mult mai calitative.”

Dragostea pentru cusut, Alina Laptedulce, a moștenit-o de la bunica ei, care a brodat, a cusut prosoape și a țesut covoare și țoluri.

După prima ie, a urmat și a doua, care a fost realizată pentru nepoțica meșteriței, care locuiește în Belgia. Ca și prima, și această ie, care este cusută cu fir roșu, este o adevărată capodoperă de artă.Acum tânăra  meșteriță, își petrece nopțile tot la lampă, muncind la un nou proiect, o ie pentru fiica ei. La rând este feciorul și soțul, meșteriței.

Cămașele cusute de Alina Laptedulce sunt sută la sută lucrate manual. O asemenea capodaoperă, spune meșterița, ar costa peste 20 de mii de lei. Cu toate că ar putea face bani din hobby-ul său, femeia spune că se mai gândește.

Pe lângă cusut ie-lor, Alina Laptedulce, mai este pasionată de lectură și limbi străne. Se mândrește cu fiica sa, care este studentă la Timișoara, la facultatea de matematică și informatică și cu feciorul de 5 ani, care înregistrează succese și el, la grădiniță.

PUBLICITATE