Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon

0
217

Creştinii-ortodocşi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Pantelimon sau, cum i se mai spune în popor, Sfântul Pentelei Călătorul.

Potrivit tradiţiei, în această zi, mii de oameni vin la biserică pentru a se ruga sfântului de tămăduire spirituală şi fizică. În popor se crede că în această zi vara începe, treptat, să cedeze locul toamnei. Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii. Pomenit în data de 9 august, acest sfânt este adesea numit “doctor fără de arginți”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute.

Pantelimon, al cărui nume înseamnă “în toate milostiv”, şi-a dedicat viaţa slujirii celor suferinzi şi umili. Sfântul Pantelimon e considerat protectorul medicilor, tămăduitorul şi ocrotitorul ostaşilor.

De Sfântul Pantelimon, se culeg ierburile de leac. Este bine să fie prăznuit acest sfânt pentru tămăduirea bolilor.

Moaştele sfinte ale tămăduitorului au fost duse în mai multe ţări creştine, iar capul lui se află la Mănăstirea Rusicon de pe Muntele Athos din Grecia.

PUBLICITATE