Nimeni nu poate uita mirosul pâinii fierbinţi!

0
311

Ana Palii s-a născut și locuieşte în sătul Hirtop. Este profesoară de istorie și educație pentru societate. Copturile sunt o a doua ei pasiune. A ținut aluat în mână pentru prima dată când abia de ajungea cu creștetul capului la fața de masă. Bunica Olari Olimpiada îi dădea o bucățică de aluat şi o lăsa să-şi facă colacul, dar să nu-l muncească mult că e păcat. Abia de mai avea răbdare să-şi guste „hoț-boţul” ei.

  • Pâinea de casă – o pasiune preluată de la mama care frământa aluatul din făină, apă și „butcale” (un fel de drojdie, obținută din spuma de la mustul de poamă și făină din porumb) și de atunci am prins drag de a da formă, gust și culoare făinii de grâu. Eu zic că era o pâine fermecată. De la mesele obișnuite în familie până la evenimentele marcante din viața noastră – botezul, nunta, trecerea în neființă a apropiaților, pâinea avea semnificații sacre. Cât de mult s-a păstrat din tainele coacerii unei pâini ritualice sunt foarte puțini care o mai practicăm până acum – ne povesteşte Ana Palii.
  • Am făcut-o în atâtea moduri, în atâtea cuptoare, role electrice. Că era rotundă sau în formă de cozonac, împletită sau simplă, indiferent că era caldă sau făcută de o zi, avea de fiecare dată alt gust. Toate gospodinele până acum vre-o 10 -15 ani coceau, acuma nu mai au nici cuptoare de copt și puține din localnice mai coc, – a adăugat Ana Palii .
    Tradițional în familia doamnei Ana se coace sistematic pentru casă, dar mai coace completul de pâine pentru nuntă: colacii nunilor (peste 4 kg unul, aluat nedulce), jemnele miresei și colacii mirilor și de încuscrire. Nu-i aduce venit adăugător, doar plăcere și apreciere deoarece împletitul colacilor nu se dă fiecărei gospodine mai ales cei de nuni. Această dibăcie se prinde doar cu multă dragoste.
    Deşi reţeta e simplă: apă, lapte, făină, sare şi drojdie, fiecare gospodină are un ingredient secret. Al doamnei Ana este simplu: căldură, blândețe și atenție. Neapărat când scoate proaspăt din cuptor se împarte cu un străin, pentru a mulțumi Domnului.
    Importanța pâinii de casă în viața noastră nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Nimeni nu poate uita mirosul pâinii fierbinți. Practic, este singurul aliment care a fost și este atât de important pentru oameni încât și-a găsit locul până și în cea mai cunoscută rugăciune a creștinismului.
PUBLICITATE