De astăzi demarează campania de vaccinare antirabică a vulpilor

0
18

Pe data de 23 iunie va demara  campania de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova, aferentă anului 2022.

Acest program este sprijinit de România și cofinanțat de  Uniunea Europeană.

Vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană de către prestatorul de servicii contractat în acest sens.

Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești.

Momelile sunt distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicare și orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit (GPS). Persoanele numite și instruite, distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacuri, râuri și a drumurilor naționale.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se recomandă restricționea circulația liberă a câinilor şi pisicilor în zonele respective, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.

Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.

Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă.

Principalul obiectiv al Programului este diminuării progresive a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023, dar și fructificarea oportunității republicii de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei prin Decizia Grant SANTE/VP/2018/RO/SI2.774145, decizie care prevede și acordarea asistenței financiare nerambursabile pentru Republica Moldova destinate finanțării măsurilor de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanță de 50 km de la hotar cu România în interiorul Republicii Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul țării.

În scopul informării corecte a populației, ANSA a demarat o amplă campanie de informare prin plasarea în locuri publice a afișelor informative aferente Programului respectiv.

Reamintim că campanii similare de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova, au fost desfășurate și în anul precedent.

PUBLICITATE