Expoziție cu parfum de Duminică Mare

0
96

Trăiește la Vădeni, raionul Soroca un meșter popular, un om împătimit de tradiție și obicei. E îndrăgostit de cântecul folcloric, de ițe și suveică, de furcă și fus, de cusut în cruciuliță și de țesut și încă de multe alte lucruri, ce vin de la rădăcină, de la strămoși. Este vorba de Simion Lungu, care de aproape trei decenii coase costume naționale și conduce ansamblul folcloric „Țărăncuța”.

    În sâmbăta Duminicii Mari, Simion și colegii dumisale au împodobit Casa de Cultură așa cum se cuvine la această frumoasă și aleasă sărbătoare – cu o impresionantă expoziție de artă populară, ce cuprinde creații mai vechi și mai noi. Pe podele s-a așternut rogoz, mentă, corovatic, cimbrișor –toate florile și ierburile Duminicii Mari, care te îmbătau cu miresmele lor parfumate, împodobind ochii și sufletele noastre cu amintirile copilăriei, cu roua dumnezeiască a credinței. Iar ansamblul folcloric a pregătit cele mai frumoase cântece populare pentru delegația din România care a vizitat localitatea. Oaspeții au fost întâminați  cu pâine li sare de către gazde în frunte cu primarul comunei, Veaceslav Dobrovolschi. A fost o întâlnire de suflet. Atât președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, cât și consilierul președintelui Consiliullui Județean Vaslui, Vasile Mariciuc și-au exprimat satisfacția față de cele văzute și au declarat că în anii ce vor urma, județele lor vor investi mai mult în Republica Moldova, vor  sprijini prin proiecte de dezvoltare transfrontalieră și medicina, și cultura, și educația, și infrastructura comunităților. După vizitarea expoziției oaspeții au urmărti programul artistic prezentat de „Țărăncuța”.  La final Simion Lungu i-a oferit președintelui Consiliului Județean Iași o lucrare personală-o cămașă națională brodată manual. Domnul președinte a spus că o să afișeze cămașa la Consiliul Județean ca semn al legământului cu Soroca și satul Vădeni.

  Un alt obiectiv vizitat de oaspeții din România a fost pensiunea „Popasul Pescarului”, proprietatea soților Viorica și Victor Bejan. Gazdele au servit musafirii cu zeamă de pește, bucate tradiționale –mămăligă cu brânză, babă neagră, babă albă, plăcinte, turte cu mac, caș dulce și bineînțeles cu vin și țuică de casă.

În această vizită la Vădeni, delegația din România a fost însoțită de conducerea Consiliului Raional Soroca și șeful Secției raionale Cultură și Turism, Grigore Bucătaru.

Text și foto Nina Neculce

PUBLICITATE