A doua zi după Duminica Mare la Pârlița a fost mare sărbătoare

0
300

   Luni a fost a doua zi de hram în satul Pârlița, raionul Soroca.Trei colective artistice – corul „Orantis” și ansamblul folcloric „Arcașii lui Ștefan cel Mare” de la Palatul de Cultură Soroca, precum și colectivul-gazdă „Frunze de dor”  s-au reunit într-un concert deosebit, care a avut loc la Teatrul de vară din localitate. Cei trei conducători, Veronica Chițan, Ion Alexei și Valeriu Caldare au ales această zi nu din întâmplare. Și-au zis: „Cinstim Sărbătoarea Sfintei Treimi prin cântec trei colective. Facem ca acest eveniment foarte important din viața bisericii să dea și mai multă culoare sărbătorii. Prin cântec îi vom cere Sfântului Duh să pogoare și peste noi.”

  Și toți trei au evoluat cu colectivele lor într-un program foarte drăguț. Călătoria muzicală a început cu Corul „Orantis”. Doamna Veronica Chițan a adus la cunoștința spectatorilor repere din cuprinsul activității de mai bine de două decenii a Corului –un cor care are o poveste mai mult decât frumoasă. Un cor care a cucerit prin sinceritate, prin strălucita interpretare a colindelor la două ediții ale Festivalului de Colinde de la Viena și la o ediție a Sărbătorii Colindelor din orașul Weimar, Germania. A fost și rămâne deocamdată primul cor din Republica Moldova care a avut onoarea de a participa la aceste prestigioase Festivaluri. Coriștii au adunate în palmares o mulțime de Diplome, Premii, Trofeie, câștigate la diferite concursuri din republică și de peste hotare. Momente frumoase în biografia Corului au fost înscrise de pelerinajele întreprinse pe la diferite mănăstiri din Moldova și Ucraina. Corul a interpretat câteva lucrări din frumoasa muzică creștină, dar și câteva cântece populare, care au mângâiat auzul  publicului.

  De la muzica corală s-a trecut la cântecul patriotic și folclorul interpretat de bărbați. „Arcașii lui Ștefan cel Mare” au dat onorul publicului cu un buchet de cântece, care au mers la sufletele celor prezenți. Prin cântec ei au spus publicului că Ștefan cel Mare este o parte importantă din identitatea noastră culturală. Acest colectiv este relativ tânăr, dar promițător.

   Cântece de voie bună, de dragoste și dor a oferit publicului ansamblul folcloric-gazdă „Frunze de dor”. Ca de obicei și de astă dată artiștii au interpretat și câteva cântece noi. Așa fac de fiecare dată când iese în fața publicului cu un program artistic.

  Scopul acestui concert a fost de a crea o adevărată sărbătoare pentru locuitorii satului Pârlița, dar și pentru colectivele participante. Scopul a fost atins- sărbătoarea a reușit! Dar cei mai fericiți au fost copiii, care pe parcursul concertului se prindeau în horă și dansau, bucurându-se de clipă.

Text și foto Nina Neculce

PUBLICITATE