Muzeu deschis din dragoste pentru mama

0
68

Din dragostea pentru ființa care i-a dat viață, pentru tradiție și neam, s-a născut ideea de a deschide acasă un muzeu. Iar pentru că atunci când îți dorești un lucru cu adevărat, acesta se realizează, astăzi Olga Leșenco din satul Gura Căinarului, raionul Florești, își are visul realizat.

  • Toate lucrurile care mi le-a dat mama din tinerețe le-am păstrat mereu la loc de cinste. Iar 17 ani în urmă, când mama a decedat, mi-a venit ideea să deschid un muzeu în memoria ei. Am ținut ca acesta să fie deschis în casa care a locuit, unde ea, pe timpuri grele, ca o rândunică a construit totul cu mânuțele ei. Am scris un proiect și am reușit să realizez acest gând de a deschide muzeul. M-am gândit mult ce nume să îi dau și am decis că cel mai bine ar fi “Vatra mamei”, în amintirea acestei măicuțe care m-a crescut, – a menționat Olga Leșenco.

În muzeu se regăsesc atât obiecte ale familiei precum și o bună parte din lucrurile aduse de săteni. Doamna Olga păstrează cu sfințenie și astăzi cadourile de la nunta sa, basmaua de la nașă, fața de masă împletită de mama, dar și o năframă de 300 de ani care se transmite din generație în generație. În odăile muzeului atrag privirile și două lăzi de zestre (sofci), dar și un pat de pe vremea țarismului.

Printre mulțimea de covoare și cusături, pe un perete este și un covor din zestrea soțului, adus de la baștina lui, satul Nădușita, actualmente Gribova, raionul Drochia.

O mândrie a femeii este și un pian din anul 1836, adus din Germania, care stătea prăfuit de mai mulți ani în casa de cultură din localitate.

Un compartiment mai nou a muzeului este arborele genealogic a familiei, care cuprinde 181 de nume. Doamna Olga a ținut să amenajeze în muzeu și un colțișor în care a așezat cu grijă fotografii ale familiei cu copiii și nepoții. Iar pentru că locul este unul sfânt pentru familia Leșenco, aici nu lipsesc realizările lor de suflet, printre acestea fiind cartea „La fereastra timpului” scrisă de doamna Olga și cartea „Gura Căinarului: Trecut prezent și viitor”, autor fiind Vladimir Leșenco.

Muzeul “Vatra mamei” din satul Gura Căinarului este o dovadă a dragostei pentru rădăcinile familiei, dorul de tradiții, amintirea de neam și un tezaur lăsat pentru viitor urmașilor.

PUBLICITATE