Fără cravată cu Silvia Leșan

0
845

” Pentru mine Schineni, semnifică tot! Este cel mai important loc din lume.”

Funcția:Primarul comunei Schineni, raionul Soroca.

Născută:25 iulie 1976, în satul Schineni.

Carieră:23 ani de activitate.

Zodia:Leu.

Familie: soț, 2 feciori, nepoțica Mia.

Culoarea preferată: Negru.

Mâncarea preferată: Zeama și plăcintele.

Scurt autoportret

Dacă mi-aș face un autoportret, aș putea spune că sunt o fire liniștită, înțelegătoare, cu simțul umorului. Îmi iubesc familia, localitatea, oamenii. Sunt o femeie de la țară cu gospodărie, pământ și familie.

Silvia Leșan – soție?

De multe ori sâcâietoare, dar înețelegătoare în acelaș moment. Cer sfatul și ascult de el. Eu întotdeauna am dreptate.

Silvia Leșan – mamă?

Sunt mama de băieți, am doi feciori de 26 și respectiv 18 ani. Pe cât de severă, pe atâta sunt de iubitoare. Am niște relații foarte bune cu feciorii, comunicăm și am întotdeauna sprijinul și ajutoarul lor. Cel mai mare este căsătorit și am o nepoțică, la moment este plecat peste hotare, la muncă. Iar cel mic, este student în România.

Silvia Leșan – bunică?

Nepoțica Mia, are jumătate de an, ea ne împlinește, ea este bucuria și alinarea noastră. Aștept cu nerăbdare seară să merg acasă  s-o văd. Am așteptat-o foarte mult, și mi-am dorit să fie fetiță, visul meu, îi mulțumesc lui Dumnezeu , pentru ea.

Silvia Leșan -primar?

Nu știu cum o să mă caracterizeze sătenii, dar consider că sunt înțelegătoare. Am două reguli: să fiu auzită dar să și aud. Țin foarte mult la comunicare și conlucrare. Nu mi-am impus niciodată părerea, ascult și împreună luăm decizia avantajoasă.

De unde începe drumul vieții?

M-am născut în satul Schineni, r-nul Soroca, într-o familie de oameni simpli. Mama lucra la pământ , tata tractorist. Suntem două surori, eu fiind cea mai mare.

Cum vă amintiți copilăria?

Am avut o copilărie interesantă, eram mulți copii, atât în mahala cât și rude. Cel mai mult timp îl petreceam muncind. Avem responsabilități,care nu se discutau, doar se executau. Am avut o copilărie frumoasă, am petrecut-o mai mult în aer liber.

Ați fost un copil șotios?

Fiind copil, eram liniștită, dar deja pe băncile din liceu, se mai întâmpla să fac bazaconii. Țin minte că eram elevă la liceul ”C.Stere” și i-am pus în geanta colegei mele, o greutate. După lecția de educație fizică i s-a rupt geanta. Nu am recunoscut și nici nu am căzut de vină. Totul a căzut pe o altă colega, apropo,  Natalia Vrancean, redactorul-șef al ”Ziarului Nostru”.

Ați luat bătatie în copilărie?

De la bunica, odată. Într-un an de Paște, venise bunica să coacă cu mama, pasca și colacii, iar eu cu sora mea, trebuia să măturăm ograda. Nu prea aveam noi chef de asta, până bunica a luat o funie, și am primit-o, eu mai bine, pentru că sora s-a ascuns în spatele meu.

Ce semnifică Schineniul pentru dumneavoastră?

Pentru mine Schineni, semnifică multe. Este copilăria, tinerețea, aici m-am întâlnit cu soțul meu, care la fel este de aici. Aici sunt părinții mei și a soțului, aici mi-am crescut copiii, aici îmi sunt rudele, instituția în care activez , colegii, aici m-am format. Schineni este cel mai important loc din lume.

Și pentru că suntem în pragul Hramului de la Schineni, cum se pregătesc oamenii pentru această sărbătoare?

Hramul localității noastre, este marcat de 22 mai, de ”Sfântul Nicolae” . În primul rând, în această zi , creștinii merg la biserică, apoi vin oaspeții. Pe masa de sărbătoare sunt bucatele noastre tradiționale. În centrul satului, sunt organizate de către primărie, activități sportive, iar seara, ”Balul Satului”, care durează până-n zori.

Cum este să fii primar, la cel de-al cincilea mandat?

Activând în funcția de secretar a Consiliului Local, cred eu, am fost testată de cetățeni și atunci am fost propusă pentru funcția de primar. Din start nu m-am gândit că voi lucra atâtea mandate, pentru că este o funcție, grea. Eu cred că secretul, este că, sunt înțelegătoare. Permanent, am luat decizii comune, nu sunt omul care promovează pe cineva anume. Nu m-am pus în prim plan și întotdeauna m-am străduit să fiu om de omenie.

La școală, ați fost o elevă exemplară?

La școală am fost o elevă bună, mi-a plăcut să învăț. Țin minte, pe când eram copil, munceam la tutun, iar alături era, cârmuirea gospodăriei. Eu în mintea mea de copil, invidiam doamnele care plecau acasă la masă, și mă gândeam că o să rup cărțile, numai să nu rămân aici. Poate asta a fost o motivație. Mi s-a dat ușor să învăț, pentru că am avut și profesori foarte buni. Întotdeauna am vrut să nu dau de rușine pe mama, pe tata, care investeau în mine.

Obiectele preferate?

Limba română, limbile străine, istoria.

Cu ce profesor mergeți prin viață?

Am mai mulți profesori ce m-au marcat în viață, Ghenadie Donos, care m-a îndrumat să-mi aleg profesia, Maria Gangaliuc, cu care am participat la olimpiadele locale și republicane. Galina Belous, Valentina Borș, Lidia Iovu, Elena Focșa.

Se spune că cei mai frumoși ani, sunt anii de studenție. Este adevărat?

Anii mei de studenție, au fost grei, așa erau timpurile de atunci. După absolvirea gimnaziului din sat, am absolvit liceul ”C.Stere” din Soroca și am mers la Universitatea de Stat, facultatea de istorie. După un an jumătate de universitate, m-am căsătorit și am trecut la fără fregvență.

Prima dragoste?

Prima mea dragoste este actualul meu soț, care m-a curtat 4 ani și jumătate, după care ne-am căsătorit.

Cum a fost nunta?

A fost o nunta mare,pe 4 noiembrie, la Schineni, în cort, cu oaspeți mulți. Aici am primit primul ajutor bănesc ,din care am pornit a ne construi casa.  

Ce ați învățat de la părinți?

De la mama am învățat să fiu ascultătoare, cumite, muncitoare, responsabilă și să port respect și  dragoste pentru rude. Mama mea, a avut puține prietene , cea mai bună prietenă a ei, a fost sora geamănă.

Cea mai fericită zi din viață dumneavoastră?

Mai multe zile fericite, au fost. Când am fost cerută în căsătorie, când am născut copiii, când s-a născut nepoțica, când am susținut examenele, când am fost aleasă în funcția de primar.

Cea mai tristă zi?

Tot sunt multe, zile triste. Atunci când am pierdut pe cineva drag, când am o nereușită, când nu pot să ajut.

Ce vă liniștește?

Să merg la biserică,această  dragoste mi-a  fost altoită de bunica. Merg , ascult și mă încarc cu energie pozitivă. La fel mă liniștesc oamenii, comunicarea.

Hobby?

 Florile. În tinerețe-să am o fată. Îmi place să citesc. Și desigur nepoțica Mia.

La ce visați?

Trăind așa timpuri, vreau două lucruri, pace și sănătate. Copii să ne fie alături, planurile, să putem să le realizăm, sătenii, să trăiasca în bine.

Silvia Leșan, este o femeie fericită?

Da, sunt fericită! Sunt sănătoasă, am oameni buni și cumsecade în preajmă, am de lucru în țară, am o familia frumoasă.

PUBLICITATE