Tradiție frumoasă de a omagia „Familia”, la Drochia

0
293

Ziua de 15 mai este o sărbătoare Națională în Republica Moldova, care e sărbătorită pe întreaga planetă, cu scopul de a sensibiliza și a sublinia importanța familiei.

Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, Consiliul raional Drochia, în parteneriat cu primăria orașului Drochia, au organizat o sărbătoare de zile mari, în Parcul Central din oraș, cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, cu genericul ”Familia-cununa societății”, ediția a V-a 2022. Prin această sărbătoare se promovează valori frumoase, tradiția strămoșească, punând pe altarul sufletului obiceiul strămoșesc de a venera familia.

Evenimentul a fost onorat de prezența oaspeților de onoare: Alexei Vasilean , președintele raionului Drochia; Iurie Ostavciuc , vicepreședintele raionului, Cereteu Nina primarul orașului Drochia, Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia, părintele Andrei Perju, de la Biserica Sfântului cuvios Serafim de Sarov.

Startul festivității a fost dat de orchestra de muzică populară de la Școala de Arte Pelinia, după care au urmat mesaje de felicitare din partea oaspeților, iar părintele Andei a adresat o binecuvântare pentru toate familiile.

Festivalul Familei este un prilej deosebit de a celebra conexiunea dintre toți membrii, care creează o familie, or, familia este cea mai mare sursă de fericire. Nici o dragoste nu este atât de profundă, nici o bucurie nu este atât de deplină, ca cea, care există în sânul familiei.

Cristina Țurcanu, șefa DCTTS a salutat prezența primăriilor și comunelor din raionul Drochia, care au scos din lada cu zestre obiceiuri și tradiții, bucate tradiționale, meșteri și meșteșuguri populare, pentru a le valorifica și transmite tinerei generații gustul de ACASĂ și sfânta menire a FAMILIEI!

Au fost adresate mulțumiri pentru vernisarea expozițiilor inedite, de către reprezentanţii APL de nivel I din raionul Drochia.

În semn de aleasă recunoștință pentru familiile, care servesc drept model de fidelitate conjugală și exemplu de căsnicie durabilă pentru tânăra generație, în cadrul evenimentului a fost impovizată o ceremonie de căsătorie a familiilor care au împlinit frumosul jubileu de 50 ani de căsătorie, ceremonia fiind emotiv susținută de Sorina Mațibon.

Pentru a condimenta atmosfera cu o doză de bună dispoziție, sărbătoarea a fost întregită de un program artistic, în recital cu colective artistice din raion: orchestra de muzică populară de la Școala de Arte Pelinia, conducător artistic Ghenadie Borș, ansamblul folcloric ”Busuioc” de la Centrul de Cultură și Tineret Drochia, ghidat de Galina Pavalencu, ansamblul de dansuri populare ”Mărunțca”, s. Chetrosu, conducător artistic Andrei Cocitov; ansamblul folcloric ”Busuocul” din s.Pelinia, condus de Nina Rîciu; Formația de muzică ușoară ”Noi”, conducător artistic Victor Cemortan. În cadrul programului artistic au evoluat și cei mai mici, care au venit să venereze familia, părinții: Anastasia Bogatico, Ioana Boalea, Ionela Stîna și Andreea Meșoc, care au lăsat în sufletul celor prezenți emoții nedescrise.

La fel au evoluat în recital și copii, care au moștenit talentul de la părinți și bunei. Duetul tată-fiică – Vasile și Andreea Cebotari și Cemortan Victor cu fiica și cele două nepoțele, care au interpretat piese despre părinți și familie.

Evenimentul a fost moderat de Ala Bugai, specialist Direcția Cultură.

La finele sărbătorii șefa Direcției Cultură, Cristina Țurcanu a menționat, că vor fi promovate mereu adevăratele valori ale familiei și a mulțumit președintelui raionului și Consiliului raional Drochia, pentru contribuția substanțială în buna organizare a evenimentului, primarului orașului Drochia, pentru parteneriat, cât și primăriilor din raion, Centrului de Creație al Copiilor Drochia, meșterilor populari – pentru vernisarea expozițiilor, familiilor jubiliare, colectivelor artistice, oaspeților și invitaților la sărbătoare de la mic și pân-la mare, dorind tuturor o vară ploioasă și mereu pâine pe masă, o familie unită, sănătoasă și-mplinită!

Familia întotdeauna a păstrat și purtat cu sfințenie respectul profund față de obiceiurile și tradițiile strămoșești, păstrând legătura cu trecutul buneilor și străbuneilor, cu tradițiile seculare.

PUBLICITATE