Important eveniment cultural (S-a făcut bilanțul Anului Galina Furdui)

0
112

   Biblioteca municipală „Mihail Sadoveanu” din Soroca a declarat anul 2021 –Anul Galina Furdui. Zilele trecute a făcut bilanțul anului în cadrul unei frumoase întâlniri cu poeta. Soroceanca nu a venit singură la eveniment, ci însoțită de consăteanca ei, scriitoarea Veronica Pârlea Conovali. Întâlnirea s-a desfășurat după un scenariu reușit, realizat de directoarea Biblioecii,Viorica Gaja.

  Ea a amintit că începând cu anul 2015, Biblioteca dedică un an unui scriitor. A fost declarat Anul Valeriu Matei, Anul Nicolae Dabija, Anul Igor Volnițchi,  Anul Savatie Baștovoi, Anul Vasile Romanciuc, Anul Iulian Filip și iată anul 2021 a ajuns să fie Anul Galinei Furdui la Soroca.

Personalitate împlinită, frumoasă la chip și la suflet

    Născută în cumplitul an, 1946, în satul Vărăncău, Soroca, Galina Furdui este poetă, publicista, eseistă, traducătoare, jurnalistă, autoare de texte pentru cântece. Poartă Titlul Onorific Maestru în Artă, a fost decorată cu Medalia „Meritul Civic”, semnează peste 47 de cărți de poezie, publicistică, analiză literară.

    Întreaga activitate a scriitoarei, doamna Viorica a cuprins-o într-un film pe care l-a demonstrat publicului prezent, accentuând că opera ei a fost tradusă în mai multe limbi: engleză, franceză, macedoniană. Nu a uitat să amintească că textele se potrivesc mănușă la mai multe romanțe și alte bucăți muzicale, înglobând până în prezent peste o mie de piese sonore. Circa 800 de romanțe au fost cuprinse în volumul „Mi-e dor de-o seară cu romanțe”. Pe tărâm jurnalistic  doamna Galina a scris recenzii, studii, analize literare, eseuri, atitudini. În calitate de radiojurnalistă la Compania Teleradio-Modova a realizat și realizează un șir de emisiuni radiofonice, ce țin de cultură, artă, literatură. Vorbind despre activitatea protagonoistei pe tărâm pedagogic, a adus la cunoștința publicului că în calitatea dumneaei de lector superior la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a instruit pe parcurs de ani studenți  dornici de a se logodi cu frumosul. Și tot așa, de la o pagina la alta, sorocenii, mai ales cei tineri care nu o cunoșteau, au aflat că doamna simpatică din fața lor este un nume de circulaţie în peisajul cultural de pe ambele maluri ale Prutului. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău, mai este şi redactor-şef al revistei „Univers Om„, care apare sub egida Societăţii Ştiinţifice „Omul şi Universul”. A fost distinsă cu premii republicane şi internaţionale la festivaluri de poezie, de cântec de romanțe etc. Este Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România, Membră a Uniunii Jurnaliștilor și Membră a Uniunii Muzicienilor din RM.

  Despre viața și activitatea Galinei Furdui au fost publicate până în prezent 12 cărți. „Toate aestea vorbesc despre un lucru bine montat în ceea ce face, vrea să facă  și știe să facă cu multă perseverență, insistență și o enormă putere de muncă. Galina Furdui este o personalitate împlinită, frumoasă la chip și la suflet”, a accentuat Viorica Gaja.

Galina Furdui în amintirile celor care au cunoscut-o

  A fost un alt compartiment al întâlnirii, care a început cu Imnul satului Vărăncău, textul căruia a fost scris de Galina Furdui. Apoi prezentatoarea Viorica Gaja a răsfoit amintiri din copilăria scriitoarei, petrecută până la 7 ani la Mănăstirea Japca alături de sora mamei sale, Agrepina, medic la această mănăstire. Ne-a oferit citate din amintirile scriitoarei, care elevă fiind își petrecea vacanțele tot la Mănăstire, asimilând acea atmosferă plină de taină, totul ce vedea și auzea acolo. Îi placea să meargă pe acele locuri sfinte și în anii studenției, dar și mai apoi. Doamna Gaja a mai vorbit dspre primele publicații apărute în presa raională și republicană, despre participarea elevei Galina Furdui la diferite concursuri în calitate de interpretă de muzică ușoară. A adus în atenție dulci amintiri ale cosăteanului ei, regretatului actor Gheorghe Pârlea, care nu uitase de curtea primitoare a gospodarului Panteleimon Furdui cu un scrânciob uncial, ce aduna tineretul satului ca la o sărbătoare a sufletului. Maica poetei, Maria, ieșea atunci în fața tinerilor cu plăcinte și prăjituri. Pentru Gheorghe Pârlea, Galina a fost prima dragoste. S-au mai răsfoit amintiri ale colegilor de clasă, de facultate –toate citite din cartea Veronicăi Pârlea Conovali „Galina Furdui în lumina baștinei”.

  Invitata le-a mulțumit tuturor pentru prezență, mărturisind: „Spune lumea că am început să vorbesc foarte devreme. Tata a ținut foarte mult la ideea ca să vin și eu pe această lume și s-a întâmplat să fie așa. Țin și eu minte, dar îmi spuneau și ceilalți că chiar din copilărie vorbeam în versuri, în cele ce spuneam se aranjau rimele. Înseamnă aceasta că fiecare dintre noi, venind de acolo de unde am fost trimiși, vine cu o anumită misiune, o anumită datorie pe care pe parcurs trebuie s-o conștientizăm neapărat. Este fericit aclea care înțelege și face anume ceea ce i-a fost prezis de acolo de Sus…

   Unele poezii le-am scris în anii de școală. În 1962 sau 1963 mi-a apărut prima poezie publicată, care se întitula „Fie eternă urcarea”. N-am înțeles atunci și n-am conștientizat că anume poezia sau cântecul sunt acele vibrații care leagă Cerul cu Pământul. Dar mai târziu mi-am dat seama că deacuma îmi era înaintat programul pe care trebuie să-l urmez, adică corelația terestru-sideral, Pământ –Stele. Anume acest lucru îl face oricare dintre artiștii și oamenii de artă, oamenii de știință, care conștientizează misiunea pe care o au pe acest pământ. La Vertiujeni fiind am continuat mai insistent să public. Andrei Lupan  a fost cel care a avut grijă în mod deosebit ca să-mi văd apărută prima mea carte de versuri, ce a stat multă vreme în sertar la editură pentru că în ea nu erau poezii care cântau regimul. Nu erau nici din cele împotriva regimului. Tema mea era alta – corelația Cer-Pământ… Și iată Andrei Lupan într-un moment a răbufnit: „De ce țineți acel manuscris în sertar? Nici nu editați, nici nu înapoiați. Eu știu cum scrie fata asta, rog să luați în atenție!”. Tocmai atunci veni în fruntea editurii scriitorul, criticul literar, Ion Ciocanu care avea idei cu mult mai progresiste decât cei de până atunci.  Și iată Ion Coicanu  riscă și publică acea pimă carte, care se întitulează „Omul către Om”. Acestea au fost începuturile. Așa s-a făcut că m-am bucurat și eu și interpreta Liuba Drăgostița Bujor din aceiași școală de susținerea pe care am avut-o din partea lui Andrei Lupan care a demonstrat că  putem să mergem și noi, una spre cântec și alta spre literatură”.

În loc de concluzie

   Multe lucruri frumoase  s-au împletit la această întâlnire, țesută cu amintiri și cântece ale interpretului Anatol Rudei, cu gânduri senine ale scriitoarei Viorica Pârlea Conovali, Ana Bejan, exdirectoarea bibliotecii, Eugenia Răilean, Petru Popa, Maria Purice, subsemnata. Tamara Boboc-Coșciug a venit cu un mesaj plin de căldură din partea Secției raionale Cultură și Turism. Iar elevi de la Centrul de Creație al Copiilor au recitat versuri din creația poetei.

 Au venit de la baștină la eveniment ca să exprime respectul și recunoștința pentru tot ce a făcut și face Regina Poeziei pe tărâmul promovării localității, bibliotecara Raisa Carauș cu un reprezentant al primăriei, două reprezentante ale ansamblului folcloric „Izvorul”,  directoarea gimnaziului Alla Stici cu un grup de elevi. Doamna directoare i-a mulțumit Galinei Furdui pentru legătura permanentă, ce o ține cu școala, cu satul, pentru Imnul Satului, pentru îmbogățirea fondului de carte din biblioteca gimnaziului și biblioteca sătească, pentru mesajele părintești transmise mereu, pentru încurajarea elevilor de a scrie poezie.

  Întâlnirea s-a încheiat cu dar de carte și oferirea de autografe, cu mulțumiri din partea gazdelor și cu speranța pentru noi întâlniri la bibliotecă, atât cu Galina Furdui, cât și cu Veronica Pârlea-Conovali.

Ziarul Nostru”, unde a muncit și regretatul jurnalist Ion Talmaci, consăteanul protagonistei acestei întâlniri, care întotdeauna a exprimat  alese gânduri despre poetă, transmite Galinei Furdui tot respectful, multă sănătate și-i mulțumește pentru poezia profund filozofică, care te înalță, te poartă în alte dimensiuni și care îți dă de gândit.

    Felicitări Bibliotecii municipale „Mhail Sadoveanu” pentru organizarea în chip exemplar a acestui important eveniment cultural!

Text și foto Nina Neculce

PUBLICITATE