Cel mai, Cea mai – Soroca

0
86

                              

1.Cel mai prosper agent economic din agricultură

Silvia Andoni, conducător SRL Geto Dava, Rudi

      Este cunoscută în satul Rudi, drept cea mai de succes antreprenoare. Deși s-ar părea că agricultura nu este tocmai cel mai potrivit domeniu pentru o femeie, Silvia Andoni, a reușit să demonstreze că nu este nici pe aproape așa. Ea gestionează cu succes afacerea și are o atitudine deosebită față de angajați, iar fructele din livezile de la Rudi sunt solicitate, ajungând departe de hotare țării.

Cel mai prosper agent economic din sfera socială

Aurica Pușcaș, Baby Rosse

Copiii de la mic la mare din raionul Soroca, sunt fericiți atunci când calcă pragul magazinului Baby Rosse, magazin unde doritorii pot găsi tot de ce au nevoie de la richizite și jucării, până la îmbrăcăminte și încălțăminte. Aurica Pușcaș este un agent economic care pe lângă activitatea de succes pe care o administrează, este apreciată și pentru participarea activă la diverse acțiuni de caritate. Deseori, magazinul Baby Rosse vine cu cadouri pentru copii din familii defavorizate.

2. Cel mai prosper antreprenor din cadrul businessului mic și mijlociu

Serghei Seroveț, directorului Companiei „Avan-Const” SRL

De ani buni Compania „Avan-Const” SRL, se afirmă pe piața raionului Soroca, drept una din cele mai cunoscute și recomandate între clienți. Magazinul Avangard propune cumpărătorilor o gamă vastă de materiale de construcție și produse de uz casnic, iar aria acestora se lărgește de la an la an. Astfel, astăzi magazinul mai propune și un sortiment bogat de mobilă și electrocasnice.

Cel mai de perspectivă antreprenor

Sergiu Ursachi, director John Pix

Sergiu Ursachi, este antreprenorul care reușește să se afirme pe piață și să prezinte clienților, într-un timp relativ scurt, noi tipuri de servicii și anume, servicii personalizate de tipar pe orice suport. La moment la John Pix deservește clienții din regiune și nu doar. Împreună cu angajații, reușesc să creeze amintiri frumoase pentru orice client, panouri publicitare, banere, panouri luminiscente, litere volumetrice și cele mai inspirate cadouri pentru orice ocazii.

3. Cel mai reușit proiect implementat

Reparatia capitală a Liceului Teoretic „Petru Rareş”, finantat de Banca Mondială prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova.

 Instituția a beneficiat de reparație capitală a blocului de studii destinat claselor gimnaziale și liceale, a fost termoizolată și reparată fațada tuturor blocurilor, au fost schimbate geamurile și acoperișurile. Ceea ce, de rând cu noul sistem de încălzire, a dus la reducerea consumului de energie termică cu circa 30%. Lucrările de reparație au fost realizate prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova.La fel, instituția a fost dotată cu mobilier și tehnică modernă. Cabinetele și laboratoarele de fizică, chimie, biologie, informatică și limbi străine dispun acum de toate echipamentele și materialele didactice necesare.

4. Cel mai lucrativ primar

Marin Avornicița, primarul c.Bădiceni        

La Bădiceni, realizările frumoase capătă amploare. Împreună cu echipa de Inițiativă Comunitară ”MĂ IMPLIC” s-au planificat un șir de măsuri pentru îmbunătățirea Serviciului de alimentare cu apă din comună. Comuna Bădiceni este acum mai curată, locuitorii comunei depozitează deşeurile menajere în tomberoane, iar ulterior acestea sunt evacuate. S-au efectuat lucrări de reparație la grădinița din sat, căminul cultural, s-au reparat drumuri și s-au iluminat mai multe străzi etc. E de menționat faptul că primarul Marin Avornicița, atrage o atenție deosebită persoanelor în etate și celor defavorizate, contribuind astfel, cu ajutoare, pachete alimentare și cadouri pentru copii de sărbători.

Tudor Golub, primarul c.Vasilcău

Primarul Tudor Golub, este omul care dorește să schimbe localitatea în care trăiește. În acest sens, de la începutul mandatului a pus accent pe iluminarea străzilor, infrastructura drumurilor, rezolvarea problemei evacuării deşeurilor menajere, astfel fiind contractată o întreprindere care de două ori pe lună colectează contra plată deşeurile de la gospodăriile sătenilor, etc. Mai nou, în urma unui proiectul depus la AIPA de către echipa primăriei s-a reușit a fi achiziționate tractor, remorcă, cositoare, lamă de ras și perie rotativă în sumă totală de 698200 lei dinte care 140000 mii lei contribuția primăriei și 558200 lei finanțat de AIPA.

5. Cea mai activă instituție publică

Direcția Învățământ Soroca

Direcția Învățământ Soroca s-a remarcat în anul 2021, precum și în anii precedenți, printr-un șir de activități organizate de specialiștii direcției. Concursuri pentru elevii de toate vârstele, activități cu implicarea părinților și cadrelor didactice, ateliere de interese pentru elevi, sărbători, etc, toate desfășurate cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei. Proiectele implimentate, acțiunile de caritate, campaniile inițiate de Direcția Învățământ Soroca, precum Campania „Conectaţi la Educaţie”,”Dar pentru profesorul solitar”, demonstrează că angajații, în frunte cu Angele Mușenco, șefa direcției, își desfășoară activitatea cu dăruire.

6. Cea mai activă organizație nonguvernamentală

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală

Centrul Comunitar de Sănătate Mintală este parte a instituției medico-sanitare publice Centrul de Sănătate Soroca și face parte din sistemul public de sănătate. În urma auditului clinic efectuat de Ministerul Sănătății în anul 2021, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Soroca a obținut punctajul maxim la toate categoriile verificate – îngrijire recuperativă, vizite la domiciliu, sistemul de referire, funcționarea echipei multidisciplinare și management.

Fiind unul din cele 4 Centre de Comunitare de Sănătate Mintală pilot din țară, care au beneficiat de suport în prima etapă a Reformei serviciilor de sănătate mintală, la moment acesta a devenit unul din cele mai bune Centre Comunitare de Sănătate Mintală din țară.  

7. Cel mai bun elev

Voleac Evelina, clasa a XII F. Liceul Teoretic Constantin Stere”

Numele Evelinei Voleac, s-a făcut auzit la un eveniment ce a cuprins mapamondul – Olimpiada Internațională de Limba Franceză, care s-a derulat în perioada 7-9 decembrie 2021. Aici, echipa Republicii Moldova, din care a făcut parte și Evelina, a obținut premiul I al publicului pentru prezentarea video. Astfel, eleva liceului „Constantin Stere” din Soroca, s-a remarcat printre participanții din 20 de țări din Africa, Asia de Sud-Est și Europa Centrală și de Est.

8. Cel mai talentat colectiv artistic

Band Orchestra a Consiliului raional Soroca, dirijor Vorotneac Ion

           Band Orchestra  a Consiliului Raional Soroca pe lîngă Palatul  de  Cultură  este o orchestră tînără constituită  din lăutari instrumentişti din raionul Soroca, cît şi din alte localităţi din ţară.  La moment  Orchestra  este alcătuită din 20 instrumentişti şi 5 solişti vocali. Repertoriul este variat, interpretînd în deosebi stilul Nordic şi alte lucrări din diferite zone, muzică populară, dar şi muzică combinată cu diferite stiluri balcanice.

Majoritatea lucrărilor sunt prelucrate şi aranjate de directorul artistic şi  dirijorul orchestrei  Ion Vorotneac.

Ansamblul folcloric „Colinda” de la Palatul de Cultură Soroca,conducător Coşciug Valentin

Ansamblul folcloric ,,Colinda” a fost fondat în anul 1986  în ajunul sărbătorilor de iarnă, la iniţiativa fondatorului  şi conducătorului de pe atunci Tamara Boboc, actualmente conducător artistic Valentin Coşciug. Acest colectiv întruneşte  oameni de diferite vârste şi de diferite profesii, dar pe carea îi uneşte şi astăzi dragostea de neam, de frumos de tradiţii şi obiceiuri, dragostea de folclor. Formaţia folclorică  anul acesta împlineste 35 ani de activitate.

Ansamblul folcloric ,,Colinda” promovează şi valorifică cultura naţională, datinile şi tradiţiile neamului cât  şi a costumului popular autohton.

Corul  „Belcanto” Şcoala de Arte pentru copii ”Eugen Coca”, mun. Soroca .

dirijor Liudmila Samarin.

Corala „Belcanto” fondată în anul 2012 de către dirijorul Ludmila Samarin. Este alcătuită  din elevii claselor a III -VII a Școlii de Arte ” E. Coca”, or. Soroca, astfel componența este modificată în fiecare an. Repertoriul coralei cuprinde creații din patrimoniul național și universal, de diverse stiluri și epoci ale compozitorilor clasici și contemporani autohtoni și de peste hotare. Deși activează de puțin timp (2012 -2021)  – realizările  coralei  sunt ample,  participă  la multiple evenimente muzicale naționale și internaționale.

Lungu Simion, meşter popular, satul Vădeni

Şi-a creat un studiou de meşteşuguri „Fantezie” pentru confecţionarea costumelor naţionale, atestat ca colectiv „model” în anul 2009. În cadrul acestui  studiou altoieşte dragostea faţă de tradiţiile şi obiceiurile  naţionale,instruind  atît  copii cît şi maturi. Domnul  Simion Lungu îmbină armonios calităţile de  director al casei de cultură, conducător al formaţiei folclorice „Ţărăncuţa” şi conducător al studioului de meşteşuguri , readucînd în actualitate  ţesutul costumului popular, folclorul  autentic, realizează expediţii de colectare a informaţiilor, ornamentelor, care  îi sunt  utile în confecţionarea costumului popular.

9. Cel mai performant sportiv

Alexandru Solovei

Sportivul Alexandru Solovei din Vasilcău, a devenit în 2021 campion mondial la lupte greco-romane printre cadeți (categoria 71 kg), la Budapesta. Alexandru este primul sorocean care a câștigat vreodată campionatul lumii la o probă olimpică.

10. Cel mai activ voluntar

Stela Toma, Tătărăuca Veche

În satul Tătărăuca Veche, dar și în raion, Stela Toma este cunoscută ca o persoană activă, care se implică în activități de dezvoltare a comunității. Biblioteca Tătărăuca Veche,  membru a Grupului de inițiativă Locală, din cadrul proiectului ,,Formăm Lideri pentru Comunitate ”susținut de AO,,Casa Speranțelor”, a participat la mobilizarea  membrilor comunității pentru identificarea și rezolvarea problemelor, precum refacerea porțiunilor de drum avariate, instalarea iluminării stradale, construcția terenului de joacă pentru copii, etc. Totodată, bibliotecara a contribuit la extinderea numărului de utilizatori la bibliotecă, crearea de parteneriate puternice și atragerea de fonduri extrabugetare în bibliotecă.

11. Cel mai important eveniment al anului

Proiectul „Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”.

A doua etapă de restaurare a cetății prevede lucrări de restaurare în valoare de peste 1,6 milioane de euro. Aproape 200 de mii de euro constituie contribuţia consiliului raional Soroca.  

Proiectul „Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca-Vaslui” este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, în cadrul Programului Operațional Comun România/Republica Moldova EMS-ENI 2014-2020. Proiectul a fost elaborat și depus de Consiliul raional Soroca, în parteneriat cu Muzeul județean „Ștefan cel Mare” din municipiul Vaslui și Consiliul județean Vaslui.

PUBLICITATE