Fără cravată cu Olga Zabica

0
809

„Sunt unica femeie din raion, care merge la vânătoare”


”CARTE DE VIZITĂ

Nume: Olga Zabica
Funcție: primarul comunei Vărvăreuca, raionul Florești
Născută: 18 august 1987
Zodia:Leu
Culoarea preferată:Verde
Mâncarea preferată: Zeamă de pui


— De unde începe fierul vieții?
— Firul vieții începe din satul Vărvăreuca. M-am născut într-o familie de oameni simpli, gospodari. Mai am două surori mai mari, cu 16 și 11 ani, Dina și Elena. Eu am fost mult așteptatul fecior la părinți ca până la urmă să apar eu ,dar vreau să vă zic, că am un caracter puternic.

— Fiind așteptată, fiind mezina, ați fost mai alintată în casă?
— Nu, aș spune că din contra. Surorile s-au căsătorit iar eu am rămas cu toate acasă. De mică am muncit, părinții având pământ, de la 12 ani conduc mașina și tractorul. Lucrul unui bărbat îl cunosc foarte bine.

— Ați fost un copil șotios?
— Au fost multe șotii, dar una din ele s-a întâmplat într-o zi de vară, aveam vreo 10-11 ani. Eram la pământ, părinții m-au trimis după apă la izvor, lângă iazul din Albești. Era o distanță de un km și jumătate. Eu fiind copil, când am văzut iazul, și mai erau și oameni la scăldat, am uitat de setea părinților și hai la scăldat. Tata din deal striga: ”Olguța, Olguța!”, dar Olguța nu avea timp să audă. A venit tata și am primit-o… o țin minte și acum. Am avut o lecție bună atunci, am devenit cumva mai responsabilă anume din acel moment.

— Ce ați învățat de la părinți?
— Să fiu respectuoasă, mai ales față de cei mai mari. Să fiu sinceră, să am răbdare și întotdeauna să las loc de ”bună ziua”.

— Ce calități apreciați și nu prea, la oameni?
— Apreciez onestitatea, răbdarea și detest invidia și minciuna.

— Ați fost o elevă exemplară?
— La școală am fost o elevă bună. Eram printre primii, atât la carte cât și la șotii.

— Ați primit și note de 2?
— Da. Un 2 la geografie, nu am plâns, dar am mers acasă și la următoarea lecție l-am corectat cu un 9.
— Cu ce profesor mergeți prin viață?
— Cu profesoara de limbă rusă, Ala Nicolaevna Chircă. O dnă dragă sufletului meu, omenoasă, înțelegătoare și o profesionistă desăvârșită. Explica pe înțelesul tuturor.

— Olga Zabica plânge?
— Da. Atunci când cei dragi se îmbolnăvesc. Dar în general nu plâng, sunt o fire cu caracter puternic.

— Ce vă liniștește?
— O muzică bună, ador muzica populară, folclorică. La un moment dat am fost și membră a ansamblului ”Doina Răutului”, acum din păcate nu mai dispun de timp. La fel îmi place să merg la vânătoare, acele peisaje ale naturii mă liniștesc. Sunt unica femeie din raion care merge la vânătoare.

— Ce ați vânat?
— Am vânat porumbei și un fazan. După fiecare vânătoare sunt organizate și mese tradiționale. La Vărvăreuca avem și o rețetă culinară specială de friptură din iepure. Iepurele de câmp se fierbe în vin roșu și apă, iar la final se adaugă ceapă și morcov. Vinul îi dă un gust mai delicat fripturii.

— Cum a fost Olga Zabica studentă?
— După absolvirea școlii din sat, am mers la Universitatea ”Alecu Russo” din or. Bălți, la facultatea de drept. După facultate am lucrat ca jurist în cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei și mai apoi la Agenția Servicii Publice.

— Cum s-a întâmplat să ajungeți în postura de primar?
— În 2015 am candidat pentru prima oară la funcția de primar. Nu mi-au ajuns 8 voturi, atunci. Iar la alegerile locale din 2019 oamenii din sat m-au susținut și cu majoritatea voturilor, sunt aici. Lucru pentru care le mulțumesc cetățenilor și mă simt responsabilă și motivată să fac lucruri frumoase pentru sat. Eu știu, satul nostru poate deveni unul din cele mai dezvoltate localități din țară.

— Aveți regrete?
— Nu. Din start știu că pot și sunt sigură de ceea ce fac.

— Ce calități trebuie să posede un primar bun?
— Un primar bun trebuie să fie omenos, răbdător, pentru că în această funcție lucrezi mult cu oamenii. Și să nu uite căci ”a fi domn, e o întâmplare, a fi om, e lucru mare.”

— Primăria sau familia?
— Familia și satul. Familia este un lucru sfânt, îmi iubesc mult apropiații. Dar și satul este aproape de inima mea, este casa mea.

— Ce înseamnă Vărvăreuca pentru dstră?
— Aș putea spune doar de bine atât despre sat cât și despre oamenii de aici. Comuna Vărvăreuca se mândrește cu sportivi de performanță la lupte greco-romane, joc de șah și dame.
— Sunteți mamă de băiat, cum e?
— Da. Am un fecior de 13 ani, Grigoraș, numele i l-am pus în cinstea bunelului, tatălui meu. Este elev în clasa 6 și este foarte bravo,înțelept și ascultător.

— Ce gătiți acasă?
— Friptura cu mămăligă, zeama de găină, mâncăruri tradiționale.

— Un mesaj pentru urmăritorii și cititorii ”Ziarului Nostru”.
— Fiindcă suntem la început de an, le doresc tuturor un an cât mai bun, cu roade bogate pe câmp dar și familii. Multă sănătate, răbdare, cumsecădenie, bunăstare și realizări frumoase.

PUBLICITATE