Oportunități pentru domeniului IT există în orice afacere. Administratorul companiei Click-Com despre piața serviciilor IT în regiuni

0
893

Compania de prestare a serviciilor de internet Click-Com a fost înființată în or. Drochia în 2007. Administratorul companiei este Nicolai Chistruga, în vârstă de 36 de ani. Activitatea Click-com a început de la conectarea internetului de mare viteză la clădiri multietajate din Drochia, iar acum compania deservește aproximativ 20.000 de clienți în trei raioane – Drochia, Dondușeni și Florești.

Nicolai a primit o educație tehnică, deși nu tocmai profilul în care lucrează acum, iar în timp a fost nevoit să stăpânească o altă profesie.

— Tatăl meu este profesor de informatică, așa că sunt interesat de acest domeniu încă din copilărie. După liceu am fost admis la universitate. Ceea ce am studiat a fost mai mult despre calculatoare, arhitectura și repararea lor.

Am început să lucrez la o companie de televiziune. În prezent lucrez în industria telecomunicațiilor.

Internet, TV analog și digital, IP-telefonie, supraveghere video, automatizare – tot ce ține de comunicații. Totuși, acum este mai mult sfera serviciilor IT. Conectăm clientul la Internet, iar restul este totul suplimentar, – spune directorul companiei.

Acum compania are aproximativ 50 de angajați care deservesc aproximativ 20.000 de clienți în raioanele Drochia, Dondușeni și Florești. După cum recunoaște Nicolai, dacă din punct de vedere tehnic nu există aproape deloc dificultăți în munca sa, atunci din punctul de vedere al administrării companiei, trebuie să se perfecționeze constant.

Cu toate acestea, în termeni profesionali, trebuie întotdeauna să crești și să fii conștient de noile tehnologii și inovații.

— În domeniul nostru în fiecare an apare ceva nou. Și dacă nu țineți pasul cu dezvoltare la timp, atunci puteți rămâne cu mult în urmă, – spune Nicolai.

La început nu erau suficienți bani, dar acum nu sunt destui specialiști.

— Ce a fost cel mai dificil la început și ce e dificil acum?

  • Inițial, a fost dificil din punct de vedere financiar. Nu erau suficienți bani pentru a deschide și dezvolta o afacere. Acum nu sunt astfel de probleme.

La ziua de azi , cea mai mare întrebare sunt specialiștii. Suntem nevoiți să luăm oameni care au lucrat în alt domeniu și să îi învățăm particularitățile de lucru în IT.

Specialiștii sunt greu de găsit și la fel de îi menținut în echipa companiei, iar cu această problemă se confruntă majoritatea companiilor IT din țară.  De exemplu, acum avem o ofertă pentru o poziție de administrator de rețea, oferim un salariu echivalentul a o mie de euro, dar, din păcate, asta nu atrage pe nimeni.

Salariile noastre sunt decente în comparație cu alte industrii, spune Nicolai. În același timp, consideră că acestea pot fi și mai mari.

«Totul trebuie să fie la locul lor pentru ca afacerile și salariile să poată crește».

— Și cum rezolvați problema cu personalul în astfel de condiții?

— Acum angajăm pe un principiu dacă o persoană vrea să crească profesional. Dacă o persoană vrea să crească profesional, poate fi instruită. Dar dacă o persoană nu are un scop, chiar dacă este un specialist bun, atunci nu are rost.

Avem o relație de colaborare prin ACETI cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Colegiul Politehnic din Bălți, Școala Profesională nr. 5, în care absolvenții de la specialitățile IT au venit la noi la stagii de practică, s-au interesat și au rămas la noi să muncească. Chiar și încă într-o filială a companiei din Florești care a fost deschisă acum 9 luni, am găsit specialiști din Colegiul Politehnic din Bălți.

IT nu este doar despre computere, ci și orice automatizare a producției

Întrebat dacă va fi o suprasaturație de personal IT după ceva timp și se va constata că statul nu are nevoie de atât de mulți specialiști, interlocutorul a obiectat că educația IT va fi solicitată foarte mult timp, dacă nu întotdeauna. Mai ales în provincii, unde tehnologia vine înaintea oamenilor care o pot gestiona. Și oferă un exemplu:

— Clienții noștri trăiesc nu doar în orașe, ci și la sate. Puțini oameni prietenesc cu tehnologii.  Prin urmare, tehnicienii noștri trebuie să fie acolo. Prin urmare, este în general foarte dificil să găsești lucrători acolo…

Pe de altă parte, explică Nicolai, IT este un concept foarte larg. Aceasta nu este doar procesarea și transmiterea informațiilor, ci aproape tot ceea ce are ca scop facilitarea muncii, reducerea costurilor și optimizarea oricărei afaceri. Și asta nu depinde de locația sa – dacă este capitală sau un sat mic.

— Trebuie să informăm cât mai multe companii și instituții, să îi convingem că IT-ul este foarte benefic pentru activitatea lor. La urma urmei, atunci când procesele sunt automatizate fără participarea forței fizice, acestea reprezintă IT, ceea ce înseamnă că există încă multe oportunități pentru dezvoltarea acestui domeniu în orice afacere, este convins directorul companiei.

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) în cadrul acordului de colaborare cu ATIC/Tekwill susținut de partenerii strategici USAID Moldova și Ambasada Suediei la Chișinău are drept scop de a familiariza tinerii pasionați de IT din regiunea de nord a Republicii Moldova cu oportunitățile care există pentru a se afirma ca specialiști calificați.

PUBLICITATE