Premieră! Aduceți, trimiteți copiii la Teatru!

0
385

În luna ianuarie 2022, la Teatrul „Veniamin Apostol” din Soroca a avut loc o premieră! Este vorba de spectacolul cu păpuși „Oala”, după o poveste rusă, în adaptarea scenică de Lucia Bazic Medinski. Ea este și conducătoarea grupului de copii actori care frecventează Școala de Arte „E. Coca”, membrii ai grupului folcloric care au dat viață păpușilor din basm, prin spectacolul montat la teatru.

Rădăcinile acestui spectacol se trag din anii ’90, iar în această iarnă a revenit într-o formulă nouă, pe scena unui teatru adevărat, cu aplauze și emoții speciale. Din actorii vechi s-a regăsit în joc fostul elev al grupului condus de Lucia Bazic Medinski, în rolul moșneagului, Vadim Recean: „Eram în clasa a 5-a, iar acum am 36 de ani, povestește dumnealui. Mă bucur enorm, în calitatea mea de actor al teatrului de păpuși, că am putut reda sensul spectacolului în așa mod ca să fie pe înțelesul părinților și copiilor, am fost plăcut surprins de emoțiile celor maturi, cât şi ale celor mici.”

Un debut teatral cu succes a fost pentru Inga Bazic, cea care a dat voce mătușii Grăchina, un personaj haios ce a provocat multe zâmbete pe fețele spectatorilor.

„A fost foarte frumos, e debutul meu pe scena de teatru. Am emoții mari care-mi răscolesc sufletul.”, spuse după premieră, Inga Bazic.

 Emoțiile s-au transmis și de partea publicului, care s-a hrănit energia caldă a basmului popular. Sosită de la Căinarii Vechi, spectatoarea Nastea Cerempei spune că: „Am simțit o atmosferă foarte prietenoasă. E un spectacol cu o morală din care învățăm să fim mai omenoși.” Maria Gumeni adăugă: „Mulțumim pentru starea de spirit minunată! Iar pentru cei care nu au fost, vă sfătuim să veniți să vă luați doza de pozitiv și de fericire.”

         Numită o femeie „universală”, datorită faptului că pe lângă scenariu, tot ea a creat păpușile, costumele, detaliile, dna Lucia Bazic Medinski a zis că, după premieră, are nevoie de timp pentru a-și aduna gândurile și emoțiile. Punerea în scenă a unui spectacol necesită mult efort, zile și deseori nopți nedormite.

„Cândva mi s-a propus să cumpăr un spectacol de la Teatrul „Licurici”, am lucrat câteva luni și l-am cumpărat, povestește Lucia Medinski. Dar am înțeles că mie nu-mi place să cumpăr sau să copiez, îmi place să creez. Cu mulți ani în urmă am citit povestea populară „Oala” și mi s-a părut amuzantă. Am tradus-o, era simplă, pe o jumătate de pagină. Am scris un scenariu după motivul poveștii, în care am desfășurat diferite momente din viața reală, cu fraze din satul meu natal, Tătărăuca Veche, de unde își are originea și domnul Petre Popa. Îmi amintesc, în copilărie, hârtopul cel mare era scena noastră.”

Directorul teatrului, Petre Popa, a destăinuit publicului că în spatele celor văzute pe scenă stă o echipă întreagă de angajați ai teatrului care lucrează cu sunetul, luminile, decorul și celelalte necesare unui produs de artă reușit.

„Este o premieră absolută pentru Teatrul nostru, dar cred necesară, a afirmat dumnealui. Diversitatea genurilor și repertoriului mi se pare obligatorie pentru un teatru situat într-o localitate cu o singură instituție de profil. Copiii au adus părinții, bunicii la Teatru. Fețe luminoase și sclipiri în priviri. Așa ne place! Spectacolul creează o atmosfera pe care n-o poți povesti în cuvinte. După realizarea evenimentului, emoțiile copiilor-actori, a copiilor-spectatori nu le poți povesti. Toate acestea pot fi înțelese, trăite și împărtășite în sala de spectacol! Așadar, spectatorule drag, intră să ne fii oaspete, judecător și prieten! Vă așteptăm! Aduceți, trimiteți copiii la Teatru!”

Astfel urmează alte reprezentații „Oala”, la Teatrul „Veniamin Apostol”, pe strada str. Independenței 73 „A”, unde fiecare poate nimeri într-o lume fabuloasă, plină de bunătate și învățătură. Prietenii teatrului sunt îndemnați să urmărească în continuare afișele pentru următoarele spectacolele.

Autoare: Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE