Tradiţii și obiceiuri de la Vasilcău

0
405

În zona de nord a țării, în special, tradiţiile de iarnă sunt păstrate cu sfinţenie an de an, aşa că, gospodarii deschid larg uşile caselor, în aşteptarea cetelor de colindători și urători. La Vasilcău, conform obiceiurilor,colindătorii îmbracă straie naţionale, îşi iau Steaua şi desagii şi pornesc, cântând, pe la casele oamenilor.

Colindătorii intră în prima curte la care gospodarii au deschis larg porţile. Pentru ei, gazdele scot tot ce au mai bun, pentru a-i răsplăti. În Ajun de Crăciun, oamenii muncesc mult, până seara, pentru ca de sfânta sărbătoare să aibă casele curate și mesele îmbelșugate. Gospodinele pregătesc Crăciunei și colaci, pe care îi vor da colindătorilor. În ziua Ajunului se ține post aspru. Toată lumea așteaptă colindători, care vestesc Nașterea lui Iisus.


De Crăciun, până seara târziu, cetele de colindători de diferite vârste, duc minunata veste a naşterii lui Iisus Hristos
pe la casele gospodarilor. La Vasilcău, raionul Soroca, coptul Crăciuneilor și colacilor de sărbătoare, are un specific aparte. Gospodinele îmbrăcate în costume populare se adună dis-de-dimineaţă la o şezătoare şi se pun pe treabă. Ele spun că au moştenit reţeta bucatelor din strămoşi. Şi pentru ca tradiţionalii Crăciunei să le aducă belşug şi sănătate gospodarilor, se cântă rugăciuni. Potrivit tradiţiei, Crăciuneii sunt oferiţi colindătorilor în semn de mulţumire. Primul Crăciunel copt se va ţine la icoane până la ieşirea plugurilor.

PUBLICITATE