IANOȘ ȚURCANU PRINTRE FULGERE PESTE MARE

0
46

 Recent, Biblioteca Publică raională ”Iulian Filip” din orașul Drochia a găzduit un eveniment important pentru cultura drochiană – Simpozionul Științific al scriitorilor drochieni ”Fulgere peste mare”, în cadrul Proiectului ”Acasa spiritului nostru”, ediția 2021, dedicat scriitorului băștinaș Ianoș Țurcanu, în anul său aniversar.

Evenimentul a fost organizat de către Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului raional Drochia, Biblioteca Națională a R.Moldova, în parteneriat cu Biblioteca Publică raională ”Iulian Filip” Drochia, Institutul de Filologie Română ”B.P.Hașdeu”, în contextul Programului Național LecturaCentral, ediția a IV-a, 2021 și Clubului Literar ”Homo Aestheticus”, fiind prezidat de personalități notorii a culturii drochiene, oaspeți de onoare și invitați speciali: Alexei Vasilean , președintele raionului Drochia; Nina Cereteu, primarul orașului Drochia; Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport; Titus Sărăteanu, primarul satului de baștină al scriitorului; Elena Pintilei, Directorul General al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova; Vera Osoianu, Directorul adjunct BNRM; Eugenia Bejan, Directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”; academicianul și criticul literar, Mihai Cimpoi ; Mariana Cocieru, cercetător științific, Academia de Științe a Moldovei; Iulian Filip, scriitor, poet, folclorist, grafician, Doctor în filologie.

Protagonistul evenimentul a fost scriitorul Ianoș Țurcanu, personalitate polivalentă a culturii drochiene, poet, prozator, eseist, publicist, băștinaș din s.Pelinia, raionul Drochia, care a marcat la 26 iulie, curent, frumoasa aniversare de 70 ani.

În cadrul evenimentului au fost adresate cuvinte de salut din partea gazdelor, mesaje de felicitare din partea invitaților, comunicate  despre creația scriitorului Ianoș Țurcanu, prezentate de filologii Marina Lefter și Silvia Reștnic, fiind armonios împletite cu piese muzicale, pe versurile autorului, în recital cu interpreții Victor Cemortan și Alina Arama, Cristina Pînzaru-Bațura și Alexandru Morari, Vitalie Țurcanu și Laura Grozav,  colaje de poezii și aforisme, prezentate de talentații actori ai ”Academiei Micilor Vedete”, ghidați de Cristina Țurcanu și un grup de elevi de la LT ”B.P.Hașdeu”.

Pentru  succesul irevocabil în afirmarea vastei opere literare, atât la nivel național, cât și internațional, maestrul Ianoș Țurcanu a fost decernat cu Diplome de Gratitudine,Scrisori de mulțumire, Laudațio și Testimoniu de Noblețe din partea președintelui raionului Drochia, Alexei Vasilean, Directorului General BNRM, Elena Pintilei și Societatea Culturală ”Steaua Nordului” Botoșani, România., trăind cu adevărat moment unice, aici, la baștină, alături de bunii săi amici și cei mai fideli cititori, care împreună cu autorul de versuri, au interpretat în final îndrăgita piesă ”Flori de liliac”.

Inspirată de frumusețea,  gândul profund și diversitatea creației scriitorului Ianoș Țurcanu, elogiat în anul său aniversar, în cadrul simpozionului  ”Fulgere peste mare”, nu am ezitat să susțin un interviu cu acest neîntrecut maestru al cuvântului, personalitate polivalentă, care poartă cu mândrie numele de Omul mării și Poetul iubirii, de a împărtăși câteva gânduri frumoase pentru toți cei îndrăgostiți de opera pelineană:

 • Personalitatea poetului Ianoș Țurcanu: cum puteți defini imperiul stării firești, unde vă este cel mai bine și ce emoții trăiți, ori de câte ori reveniți la baștină?
 • Fiecare clipă, fiecare cuvânt, fiecare gând, adânc sau jucăuș, fiecare mișcare a inimii mele sunt legate cu niște fire invizibile de peliniana mea copilărie. Acolo își au începutul rădăcinile înfipte în multe gânduri nespuse încă, în fapte, în poezii, chiar în nemurire.Și în noi speranțe, desigur!
 • La ce vârstă ați trăit fiorul primei creații poetice: a fost o chemare a destinului,  sau o necesitate de a căuta comori ascunse?
 • La o vârstă foarte fragedă, pentru că citeam multe cărți care-mi stimulau imaginația, îmi era sufletul plin de prospețime și elan sufletesc, eram la vârsta primelor iubiri când toate fetele îți par frumoase… Dar, până la urmă,  cred că e vorba de vocație, căci prin clasa a cincea – a șasea deja publicam creațiile mele naive prin diferite reviste.
 • Știm că sunteți și un talentat autor de aforisme, ce sunt pătrunse de o sensibilitate lirică aparte, ce compilează cu rafinament anumite stări sufletești și momente de spirit. Ce surse de inspirație au stat la baza acestor  iluminări  sufletești?
 • Da, am scris vreo 16 cărți de aforisme. Îmi place să  „mă joc” prin cuvinte. Termenul de aforism a fost inventat de Hipocrate (doctor ca și mine!) și este o metodă literară care exprimă totul scurt și într-un mod memorabil. Iar sursele de inspirație la întălnesc la tot pasul: de la prostie până la extaz. Viața mea de toate zilele e cea mai importantă sursă de inspirație!
 • Este un adevăr arhicunoscut, că sunteți un poet romantic desăvărșit.  Ce loc ocupă  poezia de dragoste în creația D-voastră și care din ele este cea mai relevantă  expresie  a  poetului iubirii?
 •  Poeziile de dragoste, prin melodicitatea lor, te pot duce pe gândul gândului către visare, pot mângâia sufletul și pot transmite totul: iubire de părinți, de copii de univers, de natură, de divinitate, dar, în primul rând, de omul iubit. Le împletești, le dai o formă, le așezi precum nestematele pe un fir de mătase, le stropești cu fiori, le dai aripi… Bine, iată un exemplu: Se întâmplă întârzii/ se întâmplă deloc nu mai vii/ și iată ce am hotărât:/ te mai aștept viața asta și… atât!/
 • Stimate maestre, Ianoș Țurcanu! V-ați afirmat și ca autor al poeziei pentru portativ,  fiind înregistrate peste 600 de texte pentru piese de muzică  ușoară, populară și pentru copii. Cât de cunoscut v-a făcut acest gen de activitate și care piesă muzicală ocupă un loc aparte în inima dumneavoastră?
 •  De mic iubesc muzica. Am cântat la diferite instrumente muzicale, dar, fiind poet, îmi este mai aproape muzica versului, respir, gândesc și iubesc mai ușor prin el. Este adevărat, textele pentru muzică, acest gen de creație „neserios” te face mai cunoscut pentru public. Da, recunosc cu mâna pe inimă, îmi place să fiu admirat, să fiu aplaudat și cred că am să continui să lucrez  în acest gen care necesită multă perseverență și talent. Am rămas plăcut surprins de finalul evenimentului- interpetarea cântecului  ”Flori de liliac”, care e piesa mea preferată, ce ocupă un loc aparte în inima mea și care mă face de fiecare dată să evadez în trecut, pentru a trăi  cu intensitate acea clipă a amintirilor de atunci și împlinirilor.
 • În referințe și aprecieri din ultima vreme,  tot mai frecvent sunteți numit  ”omul mării”. De unde vine omul mării și ce momente v-au marcat viața personală, dar și creația?
 • M-a poreclit astfel Academicianul Mihai Cimpoi, din motivul că am scris multe cărți despre mare. Totul vine din perioada tinereții, când mai mulți ani am trăit aventura și visul unor subtropice umede, fiind angajat la Centrul de pregătire și antrenamente speciale ale piloților și cosmonauților, aflat în orașul Soci, pe țărmul Mării Negre. Dar asta nu era o viață creată artificial, n-am devenit un observator de profesie. Am trăit fără să notez nimic. Trăiam, munceam, iubeam, sufeream, visam alături de o întindere infinită, cu corăbii sclipind în aurul apusurilor. Apoi au apărut nuvelele și poeziile. Și mai contiunui să scriu despre mare.
 • Într-un aforism  afirmați, că ”după ce ai totul, înțelegi, că totul e nimic…”. Totuși, am vrea să știm, ce înseamnă  ”totul”  în viziunea  poetului  Ianoș Țurcanu?
 •  Puterea cuvântului (de la început) rămâne, orice am zice, intactă. Acest „nimic” mă duce la gândul că singurile bătălii pe care trebuie cu adevărat să le câștigăm nu pot fi decât cele ale spiritului. Se spune pe un ton tânguitor că acest secol aparține impetuoasei tehnici și năzdrăvanei științe. Eu înclin să-i dau dreptate lui Mallarme care afirma: „Totul pe lume există pentru a sfârși într-o carte sau într-o moarte”. Dacă nu am crede într-un viitor pe măsură aspirațiilor, de ce ne-am mai agita în arenă?
 • Care este formula succesului, în viziunea scriitorului Ianoș Țurcanu? Care este motto-ul  D-voastră?
 •  La porțile literaturii te înfățișezi manat de un soi de trufașă resemnare. Oare totul s-a spus? Nu poate fi adevărat, își răspunzi. Și nu ai altceva de făcut decât să să te arunci într-o… mare de cuvinte. Și să muncești ca un rob ilot. Să înțelegi ce înseamnă singurătatea, zbuciumul și căutarea. Să să știi, că pentru tine nu există un lucru mai minunat decât literatura.  Motto-ul meu: Nulla dies sine linia! (Nici o zi fără un rând).
 • Cu ce mesaj veniți ,  în pragul sărbătorilor de  Crăciun, pentru  cei mai fideli cititori și oamenii dragi din satul de baștină?
 •  Un An Nou liniștit și fericit! Sănătate, lumină și poftă de viață! La mulți ani!

Îmi este Dor de Voi!

     Ala Bugai,

     corespondent ”Ziarul Nostru”

PUBLICITATE