BISERICA DIN HÎRTOP-LOCAȘ DUMNEZEESC DE FRUMOS

0
98

Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din satul Hârtop, r-nul Florești a îmbrăcat o haină nouă. Interiorul locașului a fost în totalmente pictat, iar icoanele sunt de o  frumusețe dumnezeeiască. Lucrările au fost  efectuate de părintele Boris Jitari și fiica sa Maria, după o tehnologie veche cu gălbenuș de ou, ulei de in și oțet. Maria face ornamentele, iar tatăl ei pictează chipurile. Părintele Boris a adus lumina din ochii sfinților în peste 20 de biserici. A început să deseneze încă în copilărie și este printre cei mai solicitați pictori de biserici din Moldova, susține preotul Sergiu Boldirescu, parohul bisericii din Hîrtop.

Lucrările de restaurare au durat 2 ani. Preotul susține că icoanele pictate în incinta locașului sfânt pot fi ctitorite de către creștini. În biserică sunt și două icoane făcătoare de minuni, una din ele fiind ”Icoana Maicii Domnului Potolește Întristările Noastre.

Sergiu Boldirescu, parohul bisericii susține că în fiecare zi de miercuri și vineri, aici este săvârșit Acatistul Maicii Domnului Potolește întristările noastre,  unde sunt aduse  rugăciuni pentru oamenii bolnavi sau necăjiți. La fel în prima vinere a fiecărei luni este  săvârșeștită Taina Sfântului Maslu.

O icoană făcătoare de minuni este și icoana Maicii Domnului Bucuria Tututror Scârbiților , ea a fost dăruită bisericii de către o mamă a 7 copii, care rămânând văduvă a trecut prin mai multe greutăți ale vieții. Părintele Sergiu spune că a adunat sute de scrisori de la oamenii care au mărturisit că au fost ajutați în urma rugăciunile săfârște la Hârtop. Toate aceste mărturii vor fi editate într-un volum de carte. Primul volum fiind lansat în 2019 intitulat ”Icoana Maicii Domnului Potalește Întristările noastre, Ocrotitoarea meleagurilor floreștene”.

 La biserica din satul Hârtop, rnul Florești vin să se roage creștini din întreaga țară. Locașul are o vechime de 120 de ani.

PUBLICITATE