Varză ca la Cașunca nu găsești în toată Moldova

0
75


Odată ce intri în satul Cașunca, raionul Florești nu poți să treci cu vederea serele, care sunt prezente mai în toată mahalaua. Oamenii de aici sunt cunoscuți în toată țara ca unii dintre cei mai buni producători de legume. Și cum spune o vorbă din bătrâni „Toamna se numără bobocii”, păi să știți că la Cașunca, pe vremea asta, se mai numără și varza, una din ultimele culturi ce a mai rămas să fie strânsă de pe deal. Gospodarii de aici, care sunt circa 1800 de locuitori, spun că roada din acest an, este una bună și prețul, cât de cât, îi aranjează.
Vasile Mandraburca, producător agricol, s. Cașunca, r-nul Florești:

  • La Cașunca m-am născut și aici trăiesc. Pe timpuri satul Cașunca era vestit prin legume, acum mai puțin. Dacă să îmi amintesc perioada Uniunii Sovietice, roiau mașinile pe vremea asta. Legumele noastre mergeau în Belorusia, Ucraina, Rusia și alte țări. Acum cașulenii merg să-și vândă marfa la Piața Angro din Chișinău, Bălți și Florești. Lucru la pământ e greu, când mai greu, când mai ușor mergem înainte. M-am apucat de legumărit acum 30 de ani, și mai mult, să vă spun drept din necesitate. De specialitate sunt profesor de limbă rusă, am 40 de ani de staj. Fiindcă avem un salariu mic m-am mai apucat de grădinărit. În grădina mea crește varză, ardei, conopidă, vânătă și altele. De vreo 4-5 ani am început a recolta conopida, care este foarte întrebată și vă spun că e și de mare folos pentru sănătatea omului. Îmi place cum crește ea, dar necesită o îngrijire mai specială, este mai sensibilă ca varza, brumele pronunțate îi fărâmă țesuturile la frunză și planta moare. Acum vom începe recolta verzei de toamnă, sper că luna noiembrie să o finisăm. Prețul clar că îl dorim mai mare, dar e bun, 4-5 lei pentru un kg. Nu am nici un secret la creșterea legumelor, important este să îţi placă și să iubești ceia ce faci și atunci le reușești nu doar în legumicultură, ci în toate.
  • Cum se pune varza la murat în Cașunca, r-nul Florești?
  • Ne conducem de rețeta după care puneau varza la murat încă bunicii noștri. E foarte simplă. La 10 litri de apă, adăugăm jumate de kg de sare, puține, dar foarte puține verdețuri și atât.
PUBLICITATE