Evoluția situației epidemiologice și a procesului de vaccinare împotriva COVID-19 în săptămâna 25 – 31 octombrie 2021

0
24

În perioada 25 – 31 octombrie curent, au fost înregistrate 9765 cazuri de COVID-19. Incidența a constituit 262 la 100 mii de persoane, fiind înregistrată o scădere cu cca 15% comparativ cu săptămâna precedentă.

În prezent, cinci teritorii administrative sunt în zona roșie de alertă, cu o incidență mai mare de 250 cazuri la 100 mii de locuitori. E vorba de municipiul Bălți, municipiul Chișinău, raionul Dondușeni, Basarabeasca, Anenii Noi. Totodată, numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor a scăzut cu 26,5%, iar în rândul femeilor însărcinate cu 26,5%.

Tot în această perioadă, au fost notificate 293 de decese, din acestea 274 la persoane neimunizate. Astfel, mortalitatea a crescut cu 14% comparativ cu săptămâna precedentă și 84% comparativ cu luna precedentă. De la începutul pandemiei, 7.890 de oameni și-au pierdut viața din cauza COVID-19, dintre care 81,2% au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

În ceea ce privește spitalizarea persoanelor infectate, datele arată că numărul persoanelor aflate la tratament în spital în mediu a constituit 2960 pacienți, dintre care 277 internați în terapie intensivă și 40 aflați la ventilație invazivă. Rata spitalizării e de 57 la 100 mii de oameni, de 1,9 ori mai mult față de limita pragului de alertă.

La fel, în perioada 25-31 octombrie, 33.664 de persoane au fost imunizate împotriva COVID-19, cu 14,5% mai mult față de săptămâna trecută și cu 30,7% mai mult comparativ cu aceeași perioadă din luna precedentă. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în municipiul Chișinău – 38%, Soroca – 29%, Orhei și Dubăsari câte 26%. Cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia – 15%, Leova – 17% și Sângerei – 17%. Acoperirea națională cu o doză constituie 26,66%, cu schemă completă – 25,52%.

Mai mult, Ministerul Sănătății anunță unele modificări în protocolul care se referă la măsurile de protecție obligatorii pentru persoanele infectate cu COVID-19.

„Persoanele cu schemă completă de vaccinare împotriva COVID-19 care au fost în contact cu o persoană testată pozitiv la virusul SARS-Cov-2, nu se plasează în carantină, cu excepția contacților din aceeași gospodărie. Mai exact, indifferent de statutul de vaccinare, toți contacții din aceeași gospodărie cu persoana bolnavă se plasează în carantină. În celelalte cazuri, contacții vaccinați își pot continua activitatea și nu se plasează în carantină, dar este necesară monitorizarea clinică a simptomelor pe parcursul a 14 zile.

La fel, atrag atenția tuturor cetățenilor să respecte  măsurile de protecție care sunt în vigoare. Aici mă refer și la obligativitatea agenților economici de a verifica certificatele COVID prezentate de clienți. Este foarte important ca acestea să fie scanate pentru a fi verificate, iar pe platforma certificate-covid.gov.md este disponibil acest instrument de scanare/verificare. Mai mult, e necesar să se solicite și buletinul de identitate a persoanei care prezintă certificatul, pentru a confirma identitatea”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

De la începutul campaniei de vaccinare în Republica Moldova au fost administrate peste 1.500.000 doze de vaccin împotriva COVID-19. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și recomandată de autoritățile sanitare de nivel național și internațional, fiind o metodă eficientă pentru a opri pandemia.

PUBLICITATE