Circa 100 de lei ne costă privitul la TV timp de un an, iar energia consumată de un aspirator este de circa 80 lei. Cât consumă fiecare echipament din casa ta?

0
36

Consumul de energie al unei case are un impact semnificativ asupra calității vieții noastre și asupra bugetului familiei. Din acest motiv, atunci când cumpărați o casă sau întreprindeți lucrări de renovare, este foarte important să aveți grijă de cheltuielile pentru energie, pentru a nu avea cheltuieli excesive și inutile de energie și bani. Este important să atrageți atenția la eficiența energetică a electrocasnicelor, care reflectă consumul de energie electrică a acestora.

Economisirea energiei acasă este atât de ușor de realizat!

Descoperiți consumurile de energie ale dispozitivelor electrice din casa Dvs., monitorizați-le și urmați câteva sfaturi simple atunci când le folosiți, veți începe să observați că consumul Dvs. de energie s-a redus, și plata din factura pentru energie este mai mică!

De câtă energie electrică este nevoie pentru a încărca un laptop?

De obicei după 2,5 ore de încărcare a laptopului, consumul de energie este de 0,3 kWh.

Ipoteze:

 • O singură încărcare cu laptopul oprit durează două ore și jumătate (până la încărcarea completă).
 • Încărcăm laptopul de nouă ori pe săptămână.

9 x 52 săptămâni pe an = 468. Astfel laptopul este încărcat de 468 de ori pe an

0,03 kWh x 468 = 14,04 kWh

14,04 x 1,60 lei = 22 lei 46 bani

Cât costă încărcarea unui laptop pe parcursul unui an?

Încărcarea va costa aproximativ 22 lei.

Becurile și corpurile de iluminat

Lumina ne oferă confort și are un efect pozitiv asupra sănătății și existenței noastre. În fiecare gospodărie, numai iluminatul constituie în jur 10% din costurile de energie electrică. Aceste cheltuieli pot fi ușor reduse la jumătate, folosind becuri care economisesc energie.

Aparatele TV

Televizorul și dispozitivele multimedia consumă 13% din electricitatea noastră – iar tendința este în creștere. Când intenționăm să cumpărăm un televizor nou, de obicei analizăm o serie de parametri, de la design până la calitatea imaginii. Totuși primul element care trebuie avut în vedere atunci când procurăm un televizor, este eticheta energetică care ne prezintă informația despre consumul anual de energie electrică al acestuia, puterea, dar și alte caracteristici utile pentru Dvs. În termeni economici, dacă alegem un televizor mai eficient din punct de vedere al clasei energetice, putem obține economii semnificative în timp.

Câtă energie electrică consumă un televizor?

Am făcut următoarele ipoteze pentru calcule:

 • televizorul este pornit 6 ore pe zi, șapte zile pe săptămână,
 • dispozitivul funcționează într-un mod redus de economisire a energiei (consum de energie: 29,2 W),
 • preț la 1 kWh – 1,60 lei

29,2 W x 2190 h = 63.948 Wh sau 63,948 kWh

63,948 kWh x 1,60 lei = 102 lei 31 bani

Cât costă să te uiți la televizor pe parcursul unui an?

Costul vizionarii la TV pe parcursul unui an, conform ipotezei de mai sus, este de circa 102 lei.

Aparatele de uz casnic mici

În general, aparatele mici care efectuează acțiuni mecanice, cum ar fi bătaia sau tăierea, au puteri reduse. Cu toate acestea, cele care produc căldură (fier, prăjitor de pâine, etc.) au puteri mai mari și duc la un consum semnificativ. De asemenea și nivelul de zgomot pe care îl produc atunci când funcționează la fel nu este de neglijat pentru un nivel de trai comod.

Sa presupunem că:

 • Încărcătorul consumă 0,12 W și rămâne conectat la priză 24 de ore pe zi.

0,12 W x 8760 h = 1051,2 Wh = 1,0512 kWh, iar prețul de 1 kWh este 1,60 lei

Un încărcător lăsat în priză vă va costa anual aproximativ 1,68 lei. Așadar, nu există economii vizibile (deși oricum vă încurajăm să vă schimbați obiceiurile!).

Câtă energie electrică este necesară pentru a încărca un smartphone?

Când conectăm un telefon complet descărcat la alimentare, consumul de energie este de 6,8 W. Cu toate acestea, trebuie să ținem minte că cu cât bateria este mai încărcată, cu atât ea consumă mai puțină energie electrică pentru a fi încărcată. Cu toate acestea, pentru a facilita calculele, vom presupune consumul la un nivel constant.

Ipoteze:

 • telefonul este încărcat o dată pe zi timp de patru ore,
 • consum constant de energie (de fapt va scădea odată cu reîncărcarea bateriei) 6,8W

6,8 W x 1460 h = 9928 Wh = 9,938 kWh

9,938 kWh x 1,60 lei = 15 lei 9 bani.

Cât costă încărcarea unui smartphone pe parcursul unui an?

Costul anual pentru a incarca un smartphone este de aproximativ 15 lei. Dacă aveți mai multe aparate în casă, costul va fi, desigur mai mare.

Ce trebuie sa facem pentru a reduce consumul de energie al încărcătoarelor?

 • deconectați încărcătorul de la priză dacă nu încărcați telefonul –  economisiți 15 lei pe an,
 • nu lăsați în priză dispozitivul 100% încărcat –  economisind aproximativ 1,68 lei pe an.

Mașina de spălat rufe

Mașina de spălat rufe se situează pe locul trei printre aparatele care consumă cea mai multă energie în casă. O gospodărie medie folosește 5% din electricitatea totală pentru a-și spăla rufele. Puteți economisi mai mult dacă vă spălați la temperaturi scăzute și urmați câteva sfaturi.

Folosiți inteligent mașina de spălat și faceți economii substanțiale!

Frigiderul (Aparatele frigorifice)

Frigiderele și congelatoarele sunt electrocasnicele care consumă cea mai mare cantitate de energie, deoarece utilizarea lor este constantă. Din acest motiv, este foarte important să atragem atenția la eticheta energetică ce însoțește produsul, atunci când dorim să procurăm un frigider sau un congelator, deoarece ele furnizează o mulțime de informații importante despre produs. Răcirea și înghețarea reprezintă 17% din consumul de energie electrică al unei gospodării. 
De asemenea, frigiderul ar trebui să fie într-un loc umbros și răcoros, astfel încât să nu se încălzească de la aerul din cameră. Dacă nu supraîncărcați dispozitivul și îl dezghețați în mod regulat, economisiți și energie electrică și bani.

Aspiratorul

Dacă în trecut era considerat aproape un lux, în zilele noastre, curățarea casei fără aspirator este practic de neconceput.

Evoluția și istoria aspiratorului sunt marcate de o serie de inovații tehnologice care au dus la rezultate cu adevărat incredibile, nu numai în ceea ce privește igiena și curățenia, ci și în ceea ce privește practicitatea și manevrabilitatea. Dacă astăzi nu vă puteți descurca fără aspiratorul ciclonic fără pungă sau cu mătura electrică cu aburi, gândiți-vă că primul aspirator din istorie a trebuit să fie acționat de două persoane și a fost montat pe o trăsură trasă de cai. Eticheta energetică este plasată pe fiecare aspirator care indică eficiența, consumul și impactul asupra mediului. Clasa energetică furnizată de etichetă este un bun punct de plecare pentru evaluarea performanței unui aspirator. Clasele energetice ale aspiratoarelor sunt de la D la A+++. Pe măsură ce urcăm în clasă, aspiratoarele vor crește ușor în preț, dar vor oferi economii în ceea ce privește consumul și vor fi mai bune pentru mediu.

Deși cele mai eficiente aspiratoare tind să fie puțin mai scumpe, trecerea la un aspirator eficient din punct de vedere energetic poate reduce costurile de consum cu până la 50%, amortizând investiția inițială în câțiva ani.

Energia consumată de un aspirator depinde nu numai de model, ci și de puterea de aspirare pe care o alegem. Majoritatea aspiratoarelor disponibile pe piață au reglare a puterii.

De obicei consumul de energie pentru setările minime și maxime sunt:

 • consumul de energie la cea mai mică putere de aspirare este de 359 W (0,359 kW),
 • la cea mai mare putere de aspirare este de 1512 W (1,512 kW).

Câtă energie electrică consumă un aspirator?

Ipoteze:

Punctul de plecare pentru calcule este timpul pe care îl petrecem pentru aspirarea apartamentului și numărul mediu de zile pe lună când utilizăm un aspirator:

 • aspirarea unui apartament cu o suprafață de 40 mp. durează 20 de minute,
 • aspirăm de două ori pe săptămână,
 • dispozitivul funcționează la o putere maximă de 1.512 kW.

Am început prin a calcula timpul de funcționare al aspiratorului într-un an. 40 de minute înmulțite cu 52 de săptămâni este aproximativ egal cu 35 de ore.

Asadar, petrecem 35 de ore pe an aspirând apartamentul!

Cât costă aspirarea pe parcursul unui an?

1,512 kW x 35 h = 52,92 kWh

52,92 kWh x 1,60 lei = 84 lei 67 bani – asta plătim pentru aspirarea apartamentului pe parcursul unui an.

Cât de mult puteți economisi dacă utilizați aspiratorul prin reglarea puterii?

Să calculăm modul în care se va modifica costul aspirării dacă folosim reglarea puterii. Aici vom presupune că vom aspira la o putere minimă și maximă o dată pe săptămână.

17,5 h x 0,359 kW = 6,2825 kWh – la puterea minimă de aspirație – 10 lei

17,5 h x 1,512 kW = 26,46 kWh – la puterea maximă de aspirație – 15 lei 86 bani

Dacă reglăm puterea, putem să avem un consum total de aproximativ 26 lei

Dacă setam la o putere minimă, putem economisi peste 6 lei.

Accesează linkul de mai jos, apasă pe fiecare iconiță oranj cu semnul plus și află cum se numește dispozitivul și câtă energie consumă acesta.

https://www.aee.md/ro/sistem-informational/cat-consuma-fiecare-echipament-din-casa-ta.html

Sursa: aee.md

PUBLICITATE