Cernița la 400 de ani!

0
183

Centrul satului Cernița din raionul Florești a devenit pentru o zi o adevărată “Casă mare”, împodobită cu covoare moldovenești și prosoape populare. Satul, a sărbătorit 400 de ani de la prima atestare aniversară. Evenimentul a adunat locuitorii satului de la mic la mare.

Localnicii din apropiere erau ademeniți de mirosul bucatelor tradiționale, mămăligă cu friptură, jumări și brînză de oi, dar și plăcinte calde, servite la gura cuptorului.

Sărbătoarea a fost un deosebit prilej și pentru reprezentanții autorităților publice locale, care au organizat sărbătoarea împreună cu colectivul primăriei a școlii și grădiniței din localitate,  de a  expune admirația și curajul pentru ingeniozitatea realizării unui eveniment cultural de mare importanță.

Primarul localității, Iurie Cheleș, a menționat că sărbătoarea vine mai întâi de toate să trezească în copii și în tânăra generație sentimentul de patriotism și dragostea de locul unde s-au născut, ca oriunde vor merge peste ani, să nu uite de locul de unde au pornit în lume.

https://www.facebook.com/ziarulnostru/videos/188636780066032/

Evenimentul a fost întregit și de o expoziție variată cu lucrări a meșterilor populari. Printre aceștia s-au regăsit Elvira Cebotari, cu o impresionantă expoziție de lucrări în croșetă, dar și Mihail Pînzaru cu o expoziție vastă de lucrări din lemn.

Aniversarea celor patru secole a localității a întrunit și oaspeți din satele vecine, primarii din Văscăuți și Sevirova au apreciat sărbătoarea, menționând totodată și alte lucruri importante care s-au realizat în sat, precum drumuri și reparația instituțiilor din Cernița.

Vicepreședintele raionului Florești, Alin Afonin, a precizat că satul e unul de oameni gospodari, un sat care reușește, să mențină aprinsă flacăra istoriei și a continuității.

  • Este o istorie întreagă prin care a trecut acest sat. Faptul că au fost prezentate bucate tradiționale, au participat copii de la școală și de la grădiniță, îmbrăcați în costume naționale, demonstrează că satul are un viitor, dar totodată nu își uită trecutul. Dacă în sat răsună cântece, se coace pâine albă și este pace, înseamnă că oamenii de aici privesc cu optimism în viitor, – a precizat vicepreședintele raionului.

Sărbătoarea a continuat cu un spectacol de dans și muzică, prezentat de ansamblul folcloric din sat și de copii.

Satul Cernița a fost atestat documentar pentru prima dată la data de 3 iulie 1621.

PUBLICITATE
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentRepere culturale.
Articolul următorPANICĂ LA DROCHIA