Pasager imunizat ”virtual”

0
134

Un conațional, încrezut în sine că nu va fi plasat în autoizolare pentru că ar fi avut certificatul de vaccin, totuși șmecheria i-a fost deconspirată. Ceea ce a dat de bănuit polițistului de frontieră a fost data și locul administrării vaccinului, care nu coincidea cu aflarea persoanei pe teritoriul Republicii Moldova.

În seara zilei de ieri, 4 octombrie, pe sensul de intrare în punctul de trecere Otaci s-a apropiat un autocar, unde în calitate de pasager se afla un bărbat de 61 de ani, originar din raionul Edineț. În timpul controlului de frontieră, bărbatul a solicitat să nu fie plasat în autoizolare pentru că deține certificatul de vaccin anti Covid, doar că e acasă. 
Verificat în bazele de date oficiale s-a constatat că într-adevăr moldoveanul deține un astfel de certificat, care a fost eliberat de către o instituție medicală din țară. 

Chiar dacă datele din certificat păreau veridice și corecte, polițistului de frontieră i s-a părut dubios faptul că documentul a fost emis în ziua când persoana s-a prezentat în punctul de trecere. Fapt confirmat în urma accesării bazelor de date ale instituției de frontieră, unde ultima ieșire a fost înregistrată pe 1 octombrie curent.

Cum a fost posibil să-i fie administrat vaccinul aflându-se în străinătate și cine a mai fost implicat în această ilegalitate va fi stabilit în urma cercetărilor. Pasagerul s-a eschivat de a oferi detalii referitor la cele depistate. Bărbatului i-a fost autorizată intrarea în țară nu înainte de semnarea procesului verbal de constatare a ilegalității. Acesta riscă amendă penală conform art. 361 al.(1) a Codului Penal al Republicii Moldova.

PUBLICITATE