SĂ DĂRUIM LUMINĂ COPIILOR NEVĂZĂTORI

0
299


R-nul Dondușeni, în s. Climăuți, la margine de sat, într-o casă bătrânească am găsit o tânăra familie. Ne-au primit cu drag fiindcă nu prea le calcă nimeni pragul, mai ales când le află suferința.

Valetina și Anatol au 3 copii și dacă mezinul, Alexandru era plecat la grădiniță, atunci Diana și Anatol erau acasă, fiindcă sunt nevăzători. Vestea cutremurătore că micuții nu văd, tânăra familie au primit-o încă la maternitate. Pe lângă orbiditate, Anatol are și paralizie cerebrală. De atunci , deja de 8 ani, zilele încep la fel, cu multă grijă pentru micuții lor,care nu pot vorbi și merg foarte greu.
V-na este din Leova, iar Anatol din Chișinău, oraș în care au și trăit până acum un an. Din lipsă de bani, s-au retras la țară, nu se plâng, deoarece au făcut-o de dragul copiilor. Tatăl copiilor ne-a arătat mica gospodărie, unde crește 2 iepuri primiți după câteva zile de muncă, câteva raţe și găini care fac pentru copii. În beci ne-a arătat că are câțiva cartofi, varză, morcovi și roșii pe care le-a cultivat în grădina casei.
Din spusele Valentinei,cu toate că sunt orbi, medicii le dau totuși o șansă copiilor că într-o bună zi vor putea vedea. De când s-au născut copiii primesc tratamente unele compensate, altele nu. Și scutecele sunt o problemă, fiindcă sunt foarte scumpe și indemnizația de 5800 de lei pentru ambii copii abia de le ajunge să facă față cheltuielilor. Acum în prag de sezon rece, mai au nevoie și de lemne și cărbune. Vor și o baie, unde ar putea să-și băiască micuții, pentru asta au și adunat câte ceva, dar foarte puțin. Au mai schimbat și 2 geamuri ale casei, fiindcă bătea vântul prin ele.


Mariana Chiriac,
Primar s. Climăuți:
„Tânăra familie s-a stabilit la noi acum un an. Este o familie cumsecade, au grijă de copii. Îi ajutăm cu ce putem. Benevol au fost colectați și bani de la personalul primăriei pentru a le da o mâna de ajutor. Le oferim suport la sărbători, acum îi vom ajuta cu lemne și cărbuni.”

Omul de care copii s-au atașat mult este și profesoara lor, Rodica Golub, care vine de 2 ori pe săptămână, căci Diana și Anatol sunt școlari în clasa întâi. Profesoară spune și crede că într-o zi copiii vor merge și vor vorbi.
Diana de 7 ani și Anatol de 8 ani, au nevoie de susținerea noastră a tuturor.
Să contribuim care și cu ce poate
pentru ajutorul acestei familii.

Numărul de telefon al mamei, Valentina este 068139828

PUBLICITATE