Veniți din profesia… de bibliotecar, cea mai veche și cea mai frumoasă. Ține bine minte și prima carte împrumutată de la bibliotecă, Frații Grim ,,Povești”. Zice: „ O văd și astăzi în ochi”. Vă propunem un dialog cu Ludmila Ungureanu de la biblioteca municipală „Basarabia”, Soroca.
Mai susține, că toate se învață, dacă este dorință, iar eu am avut noroc de colegi înțelegători și binevoitori, care m-au ajutat la început de cale și își au partea lor de merit în formarea mea profesională. Le sunt recunoscătoare și le mulțumesc”.
- Fapte sau activități prin care ați reușit să demonstrați potențialul informativ al bibliotecii ce o reprezentați?
- Reprezint biblioteca ,,Basarabia” și îi sunt alături chiar de la început de cale, am devenit deja prietene și ne susținem reciproc, da, da și ea pe mine, deoarece este sursa cea mai importantă, care m-a ajutat să mă dezvolt și să cresc spiritual și îmi este sprijin de încredere și speranță, că voi reuși tot ce mi-am preconizat. Zilele Bibliotecii, care se desfășoară, tradițional, la aniversările ei, în colaborare cu Biblioteca Județeană ,,V. Voiculescu”, ne promovează imaginea în comunitate, deci și impactul informativ este cel dorit. Trebuie remarcată calitatea excepțională a invitaților noștri la aceste evenimente, lansările de carte, întâlnirile, au fost onorate de scriitori, critici literari.
- Ecou mediatic ce v-a apreciat cel mai reușit?
- Majoritatea evenimentelor, care s-au desfășurat în bibliotecă s-au aflat în vizorul mediatic, iar aceasta este deja, o apreciere. Biblioteca ,,Basarabia” a fost un proiect, care a finisat reușit, evident despre activitatea ei s-a scris și s-a vorbit. Nu pot să-mi amintesc, care a fost cel mai reușit ecou mediatic, dar îmi exprim respectul şi preţuirea mea ,,Ziarului Nostru”, altor structuri periodice.
- Vă simțiți o norocoasă în profesie?
- Nu ne naștem cu norocul după noi, dar în mod conștient putem spori numărul de evenimente benefice în viaţa noastră. Autodezvoltarea, lectura, informarea, instruirile profesionale au fost principiile de bază, care mi-au creat ,,norocul” de a avea o prezență profesională, care m-a mulțumit. Nu am fost scutită și de critică, am acceptat-o pe cea constructivă, făcută cu interesul de a ajuta, care mi-a servit în rol de rampă, am putut vedea unde trebuia să fac schimbări și îmbunătățiri în muncă și să nu repet greșelile.
- Trăiri personale exprimate în programele comunitare?
- Am avut o viață aproape de carte, m-a ajutat să-mi dezvolt vocabularul și să dobândesc o ușurință în exprimare. Chiar dacă nu sunt de acord cu tot ce citesc, am acces la diferite informații și opinii și astfel pot înțelege principiile lumii și ale societății în care trăim. Toate cărțile pe care le-am citit au avut un rol important în dezvoltarea mea.
- Eforturi de promovare a instituției?
- Cel mai eficient impact al bibliotecii asupra comunității este imaginea ei, ea trebuie să corespundă cerințelor și să satisfacă cât mai deplin necesitățile de lectură și informare ale utilizatorului. Acest scop a fost primordial în activitatea mea pe parcursul anilor. Odată cu încadrarea în programa Novateca, obiectivul principal a devenit facilitatea accesului la mijloacele informaționale, pornind de la faptul, că un procent destul de mare din populație nu are acces la internet, astfel pentru utilizatori și pentru cetățenii comunității, beneficiile economice și sociale ale internetului au devenit disponibile: găsirea unui loc de muncă, informații din domeniul sănătății, servicii bancare, comunicarea cu rudele din străinătate. Elevii, studenții beneficiază de informație online pentru pregătirea de lecții, colocvii, examene. În activitatea bibliotecii a fost posibilă diversificarea serviciilor prestate în scopul promovării bibliotecii ca loc de petrecere a timpului liber, iar pentru aceasta am implementat servicii moderne de bibliotecă.
- Note cu care vă apreciază APL, comunitatea?
- Protocolul de fondare a bibliotecii ,,Basarabia”, filială a Bibliotecii ,,V. Voiculescu” din Buzău a însemnat un prim pas pe un drum ce se întinde de aproape 28 de ani de frumoase relații culturale, între Buzău și Soroca. Evident, că fără susținerea și aprecierea APL aceasta ar fi fost imposibil. În urma colaborării ce a urmat, comunitatea a înțeles cu ușurință de ce actul de întemeiere a bibliotecii a fost necesar și că biblioteca are o putere imensă în viața culturală a municipiului. Datorită filialei și a oamenilor, care au depus suflet în evoluția ei, a fost posibilă urcarea de noi trepte ale colaborării între instituții importante din Buzău și Soroca: învățământ, sănătate, biserică, comerț, asistență socială. Diplomele de recunoștință și apreciere în promovarea obiectivelor de avansare și popularizare a bibliotecii prin competență și devotament, educația și formarea generațiilor de copii și tineri, care au frecventat biblioteca sunt cea mai de preț apreciere din partea APL, a Consiliului Județean Buzău, a Bibliotecii ,,V. Voiculescu”. Cu trecerea anilor, biblioteca a reușit să devină o instituție apropiată publicului, locul unde s-au derulat multe și frumoase evenimente, iar prezența auditoriului la ele este pentru noi aprecierea cea mai înaltă din partea comunității.
- Mesaj pentru cititorii începători – copiii?
- Drag, copile cartea este un foarte bun prieten. Tot ce contează este să-ți dorești un astfel de prieten.. Eu te sfătui să te împrietenești cu ea, îţi va fi mereu alături, atât la bine, cât și la rău, și-ți va fi de mare folos. Te va ajuta să vorbești și să scrii mai corect, să ai un vocabular mai bogat, cu o mai mare ușurință să așterni pe hârtie și să transmiți prin viu grai gândurile pe care le ai. Îți vei uimi colegii și prietenii cu bogăția de informații pe care le vei acumula și vei fi mulțumit de influența ei asupra ta. Noi îți oferim o bibliotecă întreagă de prieteni și te așteptăm să ți-i prezentăm.
Elena Spinei