Cântă fanfarele la Drochia!

0
393


Destin având când aspru, când mai dulce,
Trăia din plin povestea vieții lui.
Mereu cu zâmbet, cântec și cu glumă
A fost un Om cum altu-n lume nu-i…
Şi-atunci când nu va fi pe lume,
Să nu-i uitaţi nicicând de nume,
Rapsodu-i viu, ieri îl văzui,
A renăscut prin cântul lui….
Emilia Bobeica

Duminică, 15 august 2021, Parcul de odihnă al orașului Drochia a fost neîncăpător pentru admiratorii muzicii de fanfară. S-a desfășurat prima ediție a Festivalului Orchestrelor de fanfară în memoria instrumentistului și omului de cultură Gheorghe Proca. Evenimentul a fost organizat de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Consiliul raional Drochia și Primăria orașului Drochia.

În cadrul festivalului au participat fanfare din raioanele: Dondușeni, Drochia, Glodeni și Briceni. Publicul spectator a răsplătit cu aplauze cele cinci orchestre, fiecare dintre ele interpretând în manieră proprie un program divers de muzică de fanfară.
Prezentă la eveniment, Diana Dicusarî, Director general al CNCPPCI, a mulțumit participanților și organizatorilor pentru înaltul nivel de organizare și desfășurare a festivalului zonal, menționând faptul că merită să devină unul național.
Printre spectatorii festivalului, doamna Svetlana Pintea, și-a exprimat încântarea de la cele văzute și auzite: „Minunat eveniment pentru suflet! Perfect organizat grație atâtor colaborări, căci „unde-s mulți, puterea crește” și apoi, fiind bine dirijați cu măiestrie de Cristina Țurcanu, sfârșitul a încununat opera. Felicitări!”
Au fost la eveniment și prietenii, colegii, cunoscuții celui care a fost și rămâne a fi în memoria tuturor, Gheorghe Proca – Omul Orchestră, muzician, actor și pedagog, soț, tată și bunic extraordinar, prietenul de suflet și de spiritualitate al nostru, al tuturor celor care l-au cunoscut. Acum șase ani acest om extraordinar a plecat spre ceruri, dar nu este uitat și v-a trăi veșnic și prin minunatul eveniment cultural „Festivalul orchestrelor de fanfară în memoria instrumentistului și Omului de cultură Gheorghe Proca”, care s-a desfășurat și cu contribuția fiicei artistului, Natalia Proca, cântăreață îndrăgită, Maestru în Arte din Republica Moldova. La acest eveniment de amploare au participat vicepreședintele raionului Drochia Iurie Ostavciuc, primarul orașului Drochia Nina Cereteu, șefa DCTTS Drochia, Cristina Țurcanu, dirijorul Orchestrei de fanfară „Trompetele Argintii”, Alexandru Focșa, care la început împreună cu colegii și familia artistului Gheorghe Proca, au depus flori la mormântul regretatului dascăl și mare artist Gheorghe Proca. Apoi a urmat Parada fanfarelor participante: orchestra de fanfară „Trompetele Argintii” – Casa raională de Cultură, or. Drochia, dirijori Alexandru Focșa și Vitalie Țurcanu, Fanfara de copii „Hasnaș”- Școala de Muzică pentru copii din or. Drochia, filiala s. Hăsnășenii Mari, dirijor Andrei Arhirii, fanfara din satul Colicăuți raionul Briceni, dirijor Dumitru Lisii, fanfara Centrului de creație al copiilor și adolescenților din orașul Dondușeni, dirijor Mihai Petic, fanfare Centrului de Cultură Glodeni, dirijor Valeriu Stoian, care împreună cu delegația oficială au traversat străzile orașului în ritmul muzicii de fanfare, îndreptându-se spre Parcul de odihnă, acolo unde a avut loc Festivitatea.
Cântecul – recviem interpretat cu multă pasiune în memoria celui care a fost Gheorghe Proca, a răsunat în interpretarea Orchestrei unite a tuturor fanfarelor participante la festival. Apoi a urmat evoluarea fiecărei orchestre de fanfară în parte, care s-au prezentat la cel mai înalt nivel, fiind apreciați cu Diplome, Premii, broșuri și Trofeul Festivalului din partea DCTTS Drochia, Primăriei orașului Drochia, CNCPPCI Chișinău, Consiliul raional Drochia, dar și cu aplauze furtunoase din partea publicului spectator. Festivalul a fost moderat cu multă dedicație de specialistul principal al Direcției Cultură, Rodica Lozovan.
Spectacolul a finisat cu evoluarea artiștilor Grupului Nobil Band din orașul Bălți, Grupului ACORD din orașul Chișinău, talentata vioristă Dana Rotaru – nepoata regretatului Gheorghe Proca, îndrăgitele artiste Lilia Focșa, Georgeta Voinovan, Anișoara Dabija și desigur, fiica lui Gheorghe Proca, Natalia Proca, care l-au elogiat prin cântec pe rapsodul Gheorghe Proca, dar și au dăruit publicului spectator adevărate clipe de revelație.
Regretatul marele poet Grigore Vieru spunea: „am două vieți – în vene-i una, cealaltă în muzica înaltă. Întâia într-o zi muri-va, în cântec va trăi cealaltă”. Va trăi mereu printre noi cel care a fost talentat muzician și actor, dascăl și mare artist GHEORGHE PROCA.

PUBLICITATE