La mulți ani, Ghindești!

0
50

Ghindești este unul dintre cele mai tinere orașe din Republica Moldova. La 12 august 2021, localitatea a împlinit 65 de ani de la formare. Cu prilejul acestei aniversări, Primăria orașului Ghindești, în colaborare cu Casa de Cultură, a organizat sărbătoarea „Ziua Orașului”.

Copii frumoși în port popular, oameni dornici de festivități care să le aducă bună dispoziție, mândri de orașul în care locuiesc, s-au adunat la Casa de Cultură, unde primăria a amenajat și un loc de joacă cu tobogane, iar havuzul a prins viață, de parcă și apa jucăușă participa la sărbătoare.

Primarul orașului, domnul Mihail Bulat, purtând o panglică tricolor, a felicitat oficial cu diplome pe primii băștinași ai orașului, oamenii care au ajuns la jubileul de 50 și 60 și mai mulți ani, aproape de vârsta la care a ajuns și orașul drag, cu un frumos mesaj. Diplomă de fidelitate a primit și familia Diacov care în acest an sărbătorește nunta de aur.

Cu ocazia sărbătorii zilei orașului Ghindești, primarul Mihail Bulat s-a adresat tuturor cetățenilor, cu cele mai sincere felicitări și urări de sănătate, fericire, împlinirea tuturor dorințelor, dându-le de înțeles că dezvoltarea unei localități depinde de fiecare membru în parte:

„La fiecare în parte, belșug în casă, pâine pe masă, să vă bucurați de fiecare zi trăită, căci dumneavoastră sunteți acei care reprezentați imaginea şi pilonii orașului. Să fiți înnobilați cu puterea de a trece peste obstacolele ce apar în calea vieții. Familiile să vă fie unite, copiii sănătoși, respectul şi înțelegerea să vă aparțină, voie bună, optimism şi împreună cu dumneavoastră vom obţine succese remarcabile. La mulți ani fericiți şi împliniți!”.

Șeful Casei de Cultură,  un domn tânăr și energic, Ghenadie Stratu, a crescut dintr-o ramură de muzicieni, tatăl, Stratu Petru este director în căminul cultural din satul Ghindești, căruia îi datorează dragostea și ambiția de a pune umărul în dezvoltarea culturii. A pregătit cu migală fiecare detaliu din programul artistic și a cântat, în calitate de solist, cu orchestra „Liliacul”, dirijat de Liviu Ceban, corepetitor Curteanu Dorin, a Direcției de Cultură Tineret și Sport Florești, șefă – Ina Litra, specialist principal Dora Odobescu. A evoluat pe scena din Ghindești și Adrian Chiriac, un coreograf tânăr și deosebit de talentat. A mai cântat ansamblul „Ghindeșteanca”, copiii din „Struguraș”, Ghindești, cu vârste de la preșcolari până la juniori și formația „Alai”, conducător Dăguța Sergiu, directorul Casei de Cultură Orășenești, Florești. La fel, au aprins scena cu ritm săltăreț dansatorii ansamblului „Opincuța” din s. Domulgeni. Un rol important l-au avut Gimnaziul „Mihai Eminescu”, care a prezentat o expoziție de lucrări artizanale, și Instituția Preșcolară „Guguță”. De Ziua Orașului Ghindești au jucat cu succes pe scena sărbătorii și părinții copiilor, uniți într-un ansamblu nou creat, de dansuri populare pentru maturi – „Struguraș”.

„Noi am prezentat un concert viu, fără înregistrări pe negativ, atât muzica populară, cât și cea de estradă, relatează Stratu Ghenadie. A fost necesar mult timp de pregătire și de adaptare după activitatea care s-a derulat online atâta timp. Muzica este vie atunci când este o legătură directă cu publicul. Când se transmite mesajul direct, se simte reacția, bumerangul. Poți schimba programul în orice moment, urmărind cum se simte omul. De după culise se vede tot și pot controla evoluția unui spectacol și punctul culminant.

Mulțumesc primăriei orașului Ghindești, domnului primar, mulțumesc colegilor din breasla muzicală care m-au susținut în toate activitățile, gimnaziului și grădiniței, un mulțumesc aparte colegilor care lucrează cu mine zilnic, cot la cot, cum este doamna Natalia Lupan, pe care simbolic o numim „mama noastră”, căci muncește asiduu. Promovăm cultura, valorile neamului nostru. Noi creștem tinerele generații corect, cu un cântec patriotic, o poezie spusă la timp, suntem pedagogi și asta e menirea noastră, ca copiii să ia o direcție corectă de viață ”.

La mulți ani, Ghindești, orașul oamenilor cu spirit tânăr și întreprinzător!PUBLICITATE