Închinare Nistrului

0
365


Soare, copaci umbroși, iarbă verde și apa lină a Nistrului curgând la vale în zona satului Racovăț, raionul Soroca. În acest colțișor de Rai a ales să vină cu un program dedicat Nistrului ansamblul folcloric „Mugurel de sălcioară” din satul Frumușica, raionul Florești.

Nu este pentru prima oară când artiștii din Frumușica vin să se închine la apa celui mai mare și mai frumos râu din Republica Moldova. Ei știu că acest râu timp de secole a atras oamenii la el. Și mai știu că râul nostru drag se confruntă cu cele mai grele și grave probleme și au hotărât să-i aline necazurile prin cântec. Dar totodată prin acest program artiștii trag și un semnal de alarmă pentru salvarea Nistrului, principala sursă de aprovizionare cu apă potabilă a populației din republică și a unor localități din Ucraina, precum și sursa ce determină existența unor zone umede de importanță internațională.

La Nistru la mărgioară, unde-i apa limpejoară

Așezați frumos pe mal, membrii ansamblului au interpretat cu tot sufletul și din toată inima cântecele „Nistrule, Nistrule drag”, „Nistrule, pe apa ta”, „La Nistru la mărgioară”, cântece tradiționale din folclor, cântece de voie bună. Valoarea cântecelor fiind dublată de cea a instrumentiștilor din ansamblu, dar și a bunicăi cu toba – doamna Vera Tudos.
Conducătoarea colectivului, Aliona Ciobanu a declarat pentru „ZN”: „Odată cu relaxarea restricțiilor impuse de pandemie ne-am propus să organizăm cât mai multe ieșiri în afara satului. Am început-o cu Mănăstirea Călărășeuca, continuăm cu acest program aici, aproape de satul Racovăț la hotar cu satul Vasilcău. Vom mai avea și alte plecări. Astăzi i-am cântat Nistrului să ne audă că ne este drag, că ni-i dragă viața și că ne-a fost dor de cântec. Am venit aici la îndemnul membrului ansamblului nostru, viceprimarul Trofim Bulhac. Peisajul e minunat. Ne place. Avem un program de două zile, care după cum vedeți e relaxant și energizant. ”


Trofim Bulhac: „Am venit cu tot dragul la baștină. Când eram acasă nu realizam câte frumuseți avem pe meleagurile satului Racovăț. Am cutreierat aceste locuri de poveste cu băieții și fetele de seama mea, cu frații mei, fără să-mi dau seama că sunt locuri unice, că astfel de peisaje nu se întâlnesc peste tot. Veneam la pescuit, la scăldat, iarna la patinat, primăvara ne aventuram să plutim pe sloiurile de gheață. Duc dorul acestor locuri mereu. Cu dor de Nistru am venit și de astă dată. Mă strădui să vin în tot anul să răscolesc amintirile, să-mi încarc bateriile. Vin aici și frații mei și ne amintim de oamenii vrednici din sat care nu mai sunt printre noi, povestim despre cei de azi. Acestui loc i se spune Pădurea de pe Vale. E tare frumos și e de datoria noastră să-i purtăm de grijă. Cred că râului nostru drag i-au plăcut cântecele noastre, mai cu seamă atunci când am intrat în apa lui limpede și i-am cântat.”
Iată așa: cu cântec, cu voie bună, cu plăcinte, frigărui și vin au făcut plecăciuni și i-au mulțumit Nistrului pentru toate darurile, membrii ansamblului folcloric „Mugurel de sălcioară” din Frumușica, Florești. Iar duminica trecută ansamblul a participat la un program de binefacere pentru invalizi, organizat de invalidul Nicolae Tudos, fiul bunucăi cu toba.

Nina NECULCE

PUBLICITATE