Arderea resturilor vegetale – prejudiciu major pentru mediu

0
106

În ultimii ani, sute de hectare de terenuri au fost înghițite de flăcări, iar în unele cazuri pradă focului au căzut vietăți, arbori, aducând un prejudiciu colosal mediului înconjurător și pierderi economice proprietarilor de terenuri. Este greșită părerea unor agricultori care consideră că procedeul de ardere a resturilor vegetale ar ușura efectuarea aratului.

Savanții ecologiști au demonstrat  argumentat  faptul că în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil în care arde substanța organică, se distruge microflora și insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.

Un pericol destul de mare prezintă incendierea resturilor vegetale în apropierea pădurilor, spațiilor locative, în preajma stațiilor  de alimentare cu carburanți, conductelor de gaz care s-ar solda cu o catastrofă ecologică.

În scopul neadmiterii arderii miriștii, paielor, ierbii uscate din fâșiile forestiere de protecție și a altor resturi vegetale, agenții economici care practică creșterea și colectarea cerealelor și altor culturi agricole, inclusiv populația, trebuie să cunoască despre pericolul care poate fi cauzat mediului în rezultatul arderii resturilor vegetale.

Inspectorii  de mediu vor efectua razii în localitățile raionului și pe toate cazurile care vor fi depistate vor întocmi procese-verbale cu privire la contravenție și vor calcula prejudiciul cauzat mediului înconjurător. Cei care încalcă legea trebuie să răspundă. Conform prevederilor Codului Contravențional al RM, în temeiul art. 115 alin.(3), arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale (3000-4500 lei) aplicată persoanelor fizice și cu amenzi de la 240 la 300 de unități convenționale (12.000-15.000 lei) aplicată persoanelor juridice.

Inspecția pentru Protecția Mediului Soroca face apel către organele administrației publice locale, conducătorii de unități agricole, populație ca să contribuie la excluderea practicii dăunătoare și  cu consecințe negative pentru mediu.

Toate rămășițele vegetale trebuie reîntoarse (încorporate) în sol pentru a îmbunătăți  fertilitatea solului. Acest fapt este și va fi întotdeauna atât în beneficiul mediului natural, cât și din punct de vedere economic.

Valentina Rusu, șef Inspecția pentru Protecția Mediului Soroca

PUBLICITATE