Mirosul plăcintelor și sarmalelor de la Antoneuca

0
161

Lume frumoasă s-a adunat duminică, 27 iunie în satul Antoneuca, unde s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Plăcintelor și Sarmalelor. Evenimentul a fost organizat de primăria satului Antoneuca, în parteneriat cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Drochia.

Sărbătoarea a fost onorată de prezența președintelui raionului Drochia, Alexei Vasilean, primari din satele Țarigrad, Pervomaiscoe și Fîntînița, care au venit cu mesaje de felicitare pentru primarul s. Antoneuca, Svetlana Vacaru, dar și pentru locuitorii satului, cu prilejul acestui inedit festival, care s-a desfășurat în contextul programului de activități, dedicate Portului Popular, lansat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din R.Moldova.

În fața primăriei din localitate au fost vernisate expoziții ale meșterilor populari și meșterilor bucătari, care au impresionat vizitatorii cu cele mai delicioase rețete de sarmale și plăcinte, dar și expoziții a portului popular și exponate muzeale, prezentate de Centrul de Artizanat ”Zestrea” din s.Pelinia și Muzeul raional de Istorie, Etnografie și Artă Drochia.

Sărbătoarea fost binecuvântată de protoereul Bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din s. Antoneuca, părintele Andrian, după care a evoluat corul bisericii, lucrările au avut msajul să  amintească că suntem creștini și precum e lăsat din străbuni, trebuie să păstrăm cu sfințenie tradițiile și obiceiurile.

Atmosfera de sărbătoare a fost susținută de un program artistic, cu participarea colectivelor artistice din raion, ansamblul folcloric ”Busuioc” din or. Drochia, ansamblul de dansuri ”Ispirație” din s.Țarigrad, ansamblul folcloric ”Florile Dalbe” din s. Chetrosu, ”Izvoraș ” din s. Fântânița, ansamblul ”Iunosti” din s.Pervomaiscoe, Vitalie Bîrgău, interpret și cantautor de muzică folk, care au răvășit emoții deosebite în sufletul ascultătorilor.

Gazdele festivalului au finisat programul artistic, evoluând în fața celor prezenți cu un program de cântece, în interpretarea ansamblului folcloric ”Tălăncuța” și ansamblului de dansuri ”Antoneceanca”.

Colectivele artistice și meșterii populari au fost decernați cu diplome din partea Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport, iar primăria s.Antoneuca a oferit tuturor participanților diplome și premii bănești. Sărbătoarea a culminat cu un ospăț pe cinste cu plăcinte, sarmale, babă și mămăligă cu friptură – adevărate bijuterii culinare.

PUBLICITATE