La Nistru la Mărgioară

0
463

În dimineața zilei de 27 iunie 2021, soarele se arăta blând pe cer printr-o perdea transparentă de nori grizonați, de parcă știa că în această duminică Cetatea Soroca se va încinge cu un brâu popular, iar vizitatorii vor avea nevoie de vreme plăcută ca să se bucure de sărbătoare. Cu dispoziție bună, după o pauză lungă forțată de pandemie, meșterii populari și-au expus lucrările la cea de-a noua ediție a Târgului Meșterilor Populari „La Nistru la Mărgioară”.

Dacă la primele ore, oaspeții târgului apăreau puțini, apoi pe la amiază nu te vedeai din mulțime. Organizatorul evenimentului, Secția Cultură și Turism Soroca, a invitat în jur de 70 de meșteri populari din toată Republica Moldova. Au fost prezenţi meşteri din Soroca, Drochia, Sîngerei, Bălţi, Edineţ, Cahul, Orhei, Criuleni, Chişinău, Rezina, Şoldăneşti, Anenii Noi, Hînceşti… De asemenea, și agenții economici au avut posibilitatea de a-și vinde produsele, iar în zona parcului din preajma locului de joacă pentru copii, au fost instalate topograme, carusele și bătute pentru distracția celor mici.

Ultima zi a lunii iunie a fost una specială pentru soroceni. Atmosfera târgului, cu muzică și dans, i-au făcut să uite de probleme și rutină. În zadar organizatorii au pus dezinfectanți chiar lângă scenă, căci oamenii nu mai doreau să-și amintească de virus, ci de clipe plăcute. Frumosul l-au găsit din plin la târg. Oale din lut decorate, covorașe cu uzoare tradiționale, trăistuțe, ștergare naționale țesute la stative, cojoace, broderii, tablouri, sculpturi, împletituri… de toate s-au văzut la expoziție. E adevărat, s-a vândut mai puțin, dar meșterii oricum au rămas mulțumiți. În primul rând, au avut plăcerea de a-și prezenta lucrările, de a comunica cu admiratorii de artă, de a găsi noi clienți, dar și de a face schimb de idei cu colegii de breaslă.

La fiecare ediție, pe lângă diplome, participanții primesc în dar câte un suvenir, achiziționat de organizatori tot de la vreun meșter iscusit. În acest an cadourile erau bomboniere din lozie împletite de Lidia Manea din Rublenița. Dumneaei împreună cu câțiva copii de la Centrul de meșteșuguri populare „Sălcioara” au demonstrat și un master-class la împletit lozie. De fapt, la târg s-a putut participa la câteva master-class-uri. Foarte interesant a fost exercițiul de țesut brâu și trăistuță prezentat de Nina Manea și Simion Lungu, conducători ai Centrelor de meșteșuguri populare „Fantezie” din. s. Vădeni şi „Meşteriţa” din s. Căinarii Vechi. O explozie de culoare, aș putea numi colțișorul cu covoare și cămeși populare vernisat de dumnealor. O lecție atractivă de croșetare au prezentat membrii Centrului de meșteșuguri populare „Croșeta fermecată” din s. Vasilcău.

         Tot duminică, la Soroca s-a desfășurat și Gala Dansului „Valurile Nistrului”, care a perindat pe scena palatului circa 400 de dansatori din zona de nord a republicii!

Printre oaspeții târgului s-a făcut remarcat un colectiv artistic sosit tocmai din Basarabeasca – „Speranța”. Veniseră la Soroca în excursie, îmbrăcați în costumele lor de scenă, așa că au nimerit până la urmă, tot pe scena festivă. Gazde primitoare, prezentatorii evenimentului, Tamara și Gheorghe Șevciuc, i-au invitat pe artiști pe platforma estradei, de unde au cucerit publicul cu două cântece înflăcărate de la sud.

Președintele raionului Soroca, domnul Veaceslav Rusnac, a adresat un mesaj de felicitare și a decernat cu  Diploma Președintelui pe toți meşterii populari prezenți la acest eveniment:

„Astăzi aducem un omagiu portului popular, ca parte a istoriei noastre, a tradiției și obiceiurilor. Ne impresionează măiestria meșterilor. Este de datoria noastră, a tuturor, ca să menținem și să promovăm trecutul și datinile strămoșești, iar valorile frumoase să le transmitem cu acuratețe generațiilor viitoare. Vă îndemn să păstrați tradițiile care ne definesc ca popor și să fim mândri de identitatea noastră!”

Cu suvenire în brațe, doamna Tamara Cosciug și-a susținut colegii din cultură, trăind aceleași sentimente de revedere în plină activitate: „Eu aș pune motto-ul sărbătorii de azi „La Nistru la mărgioară s-au strâns frații grămăjoară”, spune dumneaei. Au venit oameni din întreaga țară, meșteri populari care au trudit ca să ne aducă nouă cele mai frumoase lucrări în care pun suflet, și trebuie să apreciem acest lucru, căci prin asta dăinuim ca neam.”

Principalul coordonator al activității, Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură și Turism a mulțumit Consiliului Raional Soroca, Primăriei municipiului Soroca și Consiliului municipal pentru susținere în organizarea evenimentului. Un cuvânt aparte de gratitudine a fost adresat către angajații Secției Cultură, acei oameni care au trudit direct ca târgul să se desfășoare în toată amploarea lui:

„Mulțumesc personal doamnei Silvia Florea, specialist în domeniul meșteșuguri populare la Secția Cultură, mulțumesc tuturor meșterilor populari care s-au întrunit la Soroca!

Festivalul are un obiectiv de bază: promovarea portului popular, a meșteșugului și tradițiilor. Este important că acest târg se desfășoară aici la Soroca, în preajma cetății. Prin acest târg promovăm și patrimoniul cultural – Cetatea Soroca. Sunt sigur că mesajul se va duce mai departe, anume că la Soroca se întâmplă lucruri nemaipomenit de frumoase și vreau să plecați cu gândul de a reveni aici.”

Acest gând frumos de revenire, de continuitate și noi activități de suflet a dominat văzduhul zilei. Fără cultură, fără artă, viața devine unicoloră. Este cuvântul care provine din latinescul „cultura”, care înseamnă „a cultiva, a avea grijă”. Deci, să avem grijă de viața noastră spirituală!

 Ludmila TAMAZAN

PUBLICITATE