Mă mândresc că lucrez în ţara mea!

0
248

Sunt o mamă şi bunică fericită. Mă numesc Veronica Grati. M-am născut în satul Negreşti, raionul Străşeni. Vreau să mă adresez către toţi locuitorii republicii noastre cu îndemnul: iubiţi-vă baştina! Avem fericirea de a locui într-o ţară mică, dar frumoasă, pe care nu am contenit să o ador nicicând.

După privatizarea masivă în 2000 am rămas fără lucru şi mi-a venit ideea să colectăm şi să exportăm fructe din Moldova în Federația Rusă. Atunci am descoperit oameni cu suflet mare în raioanele de nord a republicii, unde creșteau livezi de mere si pruni. Chiar am rămas impresionată de marea de livezi în floare… M-am simţit ca în rai! Şi mai frumoase mi-au părut livezile în toamnă, doldora de fructe. Astfel mi-a venit ideea să dăruiesc şi celor din centrul Moldovei posibilitatea de a savura din gustul domnesc a fructele autentic-moldoveneşti – prunele şi de a sădi o livadă. Am ales prunele, căci ele se consumă foarte bine atât proaspete, cât şi prelucrate şi nu necesită multa prelucrare cu material de uz fitosanitar. Soţul Andrei Grati m-a susţinut în toate.
În anul 2012 am sădit o livadă de pruni pe o suprafaţă de 6.8 hectare şi construit un depozit frigorific cu capacitate de răcire a 500 tone de fructe. În toamna anului 2019 am mai sădit 1.6 hectare de pruni si 2.25 viţă de vie „Moldova”. E o afacere de familie, dar avem şi angajaţi care ne ajută.

Suntem foarte bucuroşi că copiii şi-au făcut studiile şi au acceptat să rămână la noi, în această ţărişoară agrară frumoasă şi înfloritoare. Apropo, feciorul Vadim e sprijinul în domeniul tehnicii agricole. Chiar de e duminică sau şi e sărbătoare, el merge şi efectuează lucrările principale ce ţin de roada unui an. Fiica Doina şi ginerele Nicu au inventat denumirea mărcii „Livada Doinei” care e prezentă pe ambalajul producţiei noastre finite.
Savurează din prunele noastre toţi doritorii, din centrul, nordul, sudul Moldovei, căci astfel şi ne realizăm marfa – pe la iarmaroacele organizate prin raioanele ţării. Aşa ne-au silit împrejurările şi pandemia. La fel, mai exportăm prune şi în România.
Aş dori ca exemplul familiei noastre să treacă prin sufletele şi inimile tuturor moldovenilor – încercaţi şi veţi reuşi aici, în Moldova noastră!
Elena Spinei

PUBLICITATE