Mărțișor fără aplauze

0
226

Primăvara nu ține cont de pandemie, n-o oprește nici oamenii, nici virușii, nici restricțiile. O dată cu renașterea naturii, fiecare ființă pământeană simte dorința de a se bucura de viață, printr-o floare, o rază de soare, o melodie.

De 55 de ani, Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” întâmpină festiv sosirea primăverii. Cu muzică și dans, pornim un nou an agricol, o nouă speranță spre bunăstare și trai fericit.

         S-au vândut bilete, s-au postat afișe…, dar situația epidemiologică în republică s-a înrăutățit brusc și comisiile de sănătate au impus noi restricții.

         Totuși, artiștii au ieșit în scenă, au cântat, au jucat, dornici de munca lor preferată. Dar fără spectatori. Este condiția impusă de Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Fiind prezentă la concert, în calitate de reporteră, am urmărit cu atenție emoțiile din jur. Desigur, nici nu se compară trăirile pe viu cu cele online. Aici în sală, simți cum în inimă se zvârcolește acel fior de plăcere și admirație prins din energia transmisă de pe scenă. Saltă tălpile dansatorilor, răsună vocea interpreților și când se ridică mâinile-n sus la final – lovește liniștea. Mărțișor fără aplauze. Acea legătură dintre interpret și spectator a fost pur și simplu ruptă. 

„Ne adaptăm, nu renunțăm!, anunță Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor-2021” se va desfășura online.

În cele cinci raioane unde ajunge „Ziarul Nostru”, toate concertele de 1 martie, de asemenea s-au transmis pe paginile de internet ale instituțiilor de cultură și în mass-media.

Soroca – transmisiune live

Cântece, dansuri, spectacol teatralizat și sunete de fanfară au răsunat la data de 1 martie, pe scena Palatului de Cultură din Soroca, în cadrul deschiderii Festivalul Internațional „Mărțișor-2021”. Din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, spectacolul muzical-coregrafic „Mărțișor în prag de primăvară”, s-a desfășurat doar online, fără prezența spectatorilor, evenimentul a adunat colective artistice și interpreți din raionul Soroca. Cu un mesaj de felicitare au venit pentru soroceni, vicepreședintele raionului Svetlana Păunescu și primarul municipiului Lilia Pilipețchi.

Deși concertul s-a desfășurat pentru prima dată fără public, emoțiile celor care au urcat pe scenă nu au fost mai puține. Potrivit șefului Secției Cultură și Turism, Grigore Bucătaru, unele concerte au fost amânare, iar altele vor avea loc în varianta online. Închiderea celei de-a 55-a ediții a Festivalului Internațional „Mărțișor”, va avea loc la Soroca în data de 10 martie.

Florești nu se dă bătut

Concertul de 1 martie la Florești s-a prezentat în incinta Școlii de Arte „Nicolae Sulac”, fără spectatori și fără copii pe scenă. Au răsunat Orchestra de muzică populară „Liliacul” conducător Liviu Ceban și Corul academic „Armonia” conducătoare Maria Vizitiu.

Şefa Direcţiei Cultură, Turism, Tineret și Sport a Consiliului Raional Florești, Ina Litra spune că nu s-a anulat nimic: „Lucrăm în continuare indiferent de pandemia și situația în care ne aflăm cu toții. Desfășurăm toate activitățile online. Lucrătorii din domeniul culturii, chiar și bibliotecarii, centrul pentru tineret, căminele de cultură, pregătesc una-două piese muzicale, filmulețe cu meșterii populari care confecționează mărțișoare, pentru a organiza expoziții. Totul ce se organizează în cadrul Festivalului Mărțișor vom desfășura online. Urmăriți pagina de facebook a Direcției Cultură!”.

Drochia – concert pe YouTube

La Drochia, deschiderea festivalului ,,Mărțișor”, în format online, a pornit cu anunțul postat de Cristina Țurcanu, şefa Secţiei Cultură, Turism, Tineret şi Sport a Consiliului Raiona Drochia:

  „Vă așteptăm la ora 18.00, online, să accesați link-ul, să fiți alături de noi!” Peste 2000 de vizualizări a adunat, timp de o zi, concertul „Deschiderea Festivalului Național de muzică și dans „Mărțișor – 2021 Drochia”. Filmulețul a fost apreciat de spectatorii din mediul online, prin comentarii frumoase, așa cum este mesajul urmăritoarei Natalia Adascalita: „O prestație desăvârșita a drochienilor noștri. La multe primăveri tuturor!”

Dondușeni – concert anulat

„Stimați prieteni! În contextul Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică №47 din 26 februarie 2021, Decizia №3, a Comisiei pentru Situații Excepționale a Raionului Dondușeni din 28 februarie 2021, se suspendă desfășurarea activităților teatral-concertistice cu prezența spectatorilor în incinta instituțiilor teatral-concertistice și Caselor de Cultură.

Reieșind din cele spuse mai sus, spectacolul „Dăruim un Mărțișor” preconizat în incinta Casei Raionale de Cultură Dondușeni la data de 01.03.2021, orele 15.00 nu va avea loc! Regretăm mult!” – este anunțul postat pe pagina de facebook a Secției Cultură Turism și Sport Dondușeni, înainte de sărbătoare.

În schimb, promovând un obicei tradițional legat de întâmpinarea primăverii, Secția Cultură a prezentat pe internet expoziția mărțișoarelor lucrate tradițional cu un fir de ață alb – și celălalt roșu.

Iar  la data 1 martie, Ion Țurcanu, șeful Secției Cultură, Turism, Tineret și Sport Dondușeni și Vitalie Calinovschii, șef al Inspectoratului de Poliție Dondușeni, reprezentând instituțiile vizate, au semnat un Protocol de Colaborare, care are drept scop sporirea activităților culturale comune, proiecte de dezvoltare și promovare a obiectivelor culturale.

Ocnița – situație îngrijorătoare

Cu o felicitare primăvăratică în formatul unui filmuleț muzical, Secția Cultură Ocnița a deschis online Festivalul Mărțișor: „Pe meleagurile moldave sosește primăvara. Sufletul reînvie, iar la piept ne freamătă un fior. Mărțișorul – tradiție de-o seamă cu strămoșii, simbol al speranței și reînnoirii.”

În ultimele zile, urmărim în rapoartele oficiale, un număr alarmant de mare al cazurilor noi de COVID-19, apărute zilnic în raionul Ocnița: 28, 45, 38, 65! Spre regret, virusul a lovit și în angajații secției de cultură. Doamna Angela Crucichevici, șefa Secției Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Ocnița, povestește despre situația dificilă la moment: „Am postat un mic concert online. Dar la noi situația e gravă. Nu ne e de concerte acum… Ne îngrijorăm pentru sănătatea familiei și a celor care ne înconjoară. Au c-am început a trece prin COVID-19 angajații domeniului cultură. Toți sunt acasă. La serviciu vin numai eu… Vom activa online în următoarea perioadă.”.

Ludmila TALMAZAN

Galerie fotografică din cadrul spectacolului muzical-coregrafic „Mărțișor în prag de primăvară”, desfășurat la Soroca, la 1 martie 2021

PUBLICITATE