Arturiana, fiica Crinei

0
78

Viorica Vizitiu din satul Roșieticii Vechi este bine cunoscută în raionul Florești. Am mai scris despre ea. Este o femeie de cincizeci de ani care suferă de durere de picioare. Se deplasează cu greu, dar abil și îndemânatic mânuiește acul. Brodează permanent și bucură ochiul celor care doresc să aibă în casă lucruri brodate manual.
Mai are o bucurie în viață – nepoțica Arturiana de cinci ani de la feciorul mai mare, Artur, care, din păcate, a decedat într-un accident. Fetița s-a născut peste patru luni după decesul prematur al lui taică-său. Maică-sa, Crina, peste un timp s-a recăsătorit. Mai are un fecioraș de trei ani pe nume Stas. Astfel că Arturiana merge la grădiniță, în Vărvăreuca, Florești, împreună cu frățiorul ei.
Arturiana crește o fetiță veselă, pozitivă, energică. Iubește să călătorească. Serioja și Crina, părinții, nu ratează ocazia să își ducă copiii în Florești, mai vin la bunica Viorica, în Roșieticii Vechi.
-Nu demult am brodat o rochie pentru o prietenă de a mea. Am postat poza pe FB ca să o vadă și alții. A văzut-o și nepoțica. Imediat m-a sunat și m-a întrebat, am împletit rochia pentru ea, ori pentru o tanti mare? I-am zis pentru cine, dar i-am promis că numaidecât cumpăr o rochiță și am să o brodez special pentru ea, – mi-a povestit, zâmbind, Viorica.
Arturiana mai are o bunică, Elena, și un bunic, Valeriu, părinții lui taică-său, Serioja. Chiar locuiesc împreună. Bunicii deja văd că crește un ajutor pentru ei și se bucură. Se bucură și Crina. Cu toate că are doi copii, muncește la o fabrică de brânzeturi din sat. Programul de lucru din două în două zile îi permite, dar și părinții soțului îi vin în ajutor.
-Îmi pare că Arturiana va fi pasionată anume de broderie. Văd că iubește să deseneze. Când va mai crește, am să îi pun acul în mână… O fetiță trebuie să știe de toate, – a zis Viorica.
Când își vede nepoata dragă, deseori scapă lacrimi pe ascuns. Tare mai seamănă cu feciorul Artur, Dumnezeu să îl ierte. Ei, dar ce să faci? Așa-i soarta omului!
Elena Spinei

PUBLICITATE