Vaccinarea împotriva Covid-19

0
92

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova informează populația privind vaccinarea împotriva Covid-19.

Vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă. La fel ca și în cazul vaccinurilor administrate împotriva altor boli, vaccinarea îți poate salva viața, dar și viața altor oameni cu care comunici, rude, prieteni, cunoscuți. Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai repede vom putea reveni la un regim normal de activitate, atât la nivel personal, cât și profesional.

La moment, vaccinurile anti-Covid-19 sunt unul dintre cele mai solicitate produse la nivel global, iar companiile producătoare fortifică capacitățile de producere pentru a  face față cererii în creștere. Producerea vaccinurilor este un proces complex, care necesită timp și capacități suplimentare. Până când producătorii de vaccinuri nu vor pune la punct toate detaliile logistice și de producere în masă, producerea vaccinurilor va fi una mai lentă, sub necesitățile  la nivel global.

Disponibilitatea inițială, la nivel global, a vaccinurilor anti-Covid-19 este una redusă. Astfel, eforturile campaniei de vaccinare vor fi concentrate pe consolidarea, fortificarea, pregătirea sistemului medical și protejarea celor mai vulnerabile grupuri.

În fază inițială, grupurile țintă sunt personalul medical și persoanele din grupurile de risc. Prin vaccinarea personalului medical, sistemul de sănătate va putea să acorde toată atenția pentru tratarea fiecărui pacient infectat cu Covid-19, și în același timp să nu se expună riscului de a se infecta și a face boala într-o formă severă. Acest lucru va permite personalului medical să salveze și mai multe vieți, inclusiv viața medicilor și asistenților medicali, care lucrează de la începutul pandemiei în prima linie.

Vaccinarea persoanelor din grupurile de risc, îi va proteja de infecție, de formele severe de boală, care necesită spitalizare și, desigur, de urmările grave provocate de Covid-19, care pot cauza inclusiv decesul. Vaccinarea persoanelor vulnerabile va duce la scăderea considerabilă a numărului de decese și va reduce din presiunea enormă la care este supus zilnic sistemul medical.

Odată ce disponibilitatea unuia sau mai multor vaccinuri autorizate și achiziționate crește, vaccinarea va fi realizată pentru un grup mai mare de populație,  pînă la imunizarea tuturor celor, care și-au exprimat dorința de a se vaccina. 

Grupurile țintă ale campaniei de vaccinare au fost stabilite conform recomandărilor globale (epidemiologice, medicale, etice) ale Grupului Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE). Prioritatea va fi acordată următoarelor grupuri:

  • Lucrătorii medicali /sau Lucrătorii din domeniul sănătății.
  • Personalul și beneficiarii din cadrul centrelor de plasament temporar sau de lungă durată.
  • Adulții cu vârsta mai mare de 60 ani (grup cu risc sporit).
  • Persoanele cu comorbidități.
  • Lucrătorii din domeniul social.
  • Lucrătorii din domeniul educației.
  • Angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar.
  • Populația generală, indiferent de vârstă, care nu s-au regăsit în grupurile prioritare.

PUBLICITATE