Cristina Țurcanu – Omul anului în domeniul culturii, la Drochia

0
196

De Ziua Națională a Culturii la Drochia, Cristina Țurcanu a fost desemnată cu Titlului Onorific „Omul anului în domeniul culturii”, în semn de recunoștință și apreciere pentru contribuție notorie în promovarea valorilor autentice și patrimoniului cultural al raionului Drochia și implementarea cu succes a proiectelor culturale. La evenimentul din 15 ianuarie 2020 au participat reprezentanți și manageri ai tuturor instituțiilor culturale din raionul Drochia. Oficialii au felicitat oamenii de cultură din raion, care își dedică întreaga viață valorilor naționale.

Mulțumind autorităților raionale și orășenești pentru suport, precum și tuturor partenerilor Direcției Culturii, Cristina Țurcanu a ținut să împartă acest merit cu colegii săi, împreună cu care muncește zi de zi, și a promis să onoreze acest titlu în continuare, contribuind mereu la prosperarea valorilor autentice.

Cristina Țurcanu activează în domeniul culturii din 2006, chiar de pe băncile facultății Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, pe care a absolvit-o cu succes. Anterior a fost studentă la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca – orașul natal.

„A fost o eleva stăruitoare, participantă la multe activități, o actriță talentată la Teatrul dramatic ,,Prometeu”, pe care-l conduc, povestește profesorul Iurii Babii. Ultimul rol a făcut-o vestită în Moldova – „Vocea omenească”, de Jean Cocteau. Ultimul an de studii a rămas singură în grupă. Nu a fost ușor, dar am ținut ambii piept situației. Așa a fost să fie. Mă mândresc cu absolventa mea. Îi doresc sănătate și baftă!”

În anul doi de studiu, în Chișinău, tânăra studentă s-a angajat în calitate de actriță la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”.

Drumul vieții, călăuzit de dragoste, a direcționat-o spre plaiurile drochiene, în orașul de baștină al soțului ei, care de asemenea profesează în cultură. Cu aspirații noi, Cristina s-a lansat expansiv în brazda culturii drochiene, în calitate de director artistic la Casa Raională de Cultură.

Din 2013, a fost angajată la consiliul raional în funcția de specialist în domeniul turism, patrimoniu și muzee. Perseverența și dorința de a putea face mai mult pe tărâmul artelor a îndreptat-o spre o nouă etapă. Prin concurs, a devenit Șefă a Direcției Cultură, Tineret Sport și Turism Drochia. Chiar dacă a  urmat o perioadă dificilă, marcată de pandemie și provocări imprevizibile, DCTTS Drochia s-a făcut remarcată la nivel național prin implementarea și desfășurarea cu succes a proiectelor și activităților culturale, cel mai răsunător – „Cartografierea și promovarea resurselor culturale ale raionului Drochia”, manager de proiect – Cristina Țurcanu.

„Întreaga mea viață, din adolescență până acum, mi-am dedicat-o culturii, afirmă distinsa doamnă. Asta mă reprezintă pe mine și familia mea. Întotdeauna am spus că atâta timp cât am două fete, care de la țâța mamei au fost îmbrăcate în costume naționale și în casa mea s-a pus busuioc la sfânta icoană, cu prosop moldovenesc, s-a citit Eminescu, Vieru… atâta timp cât s-au cântat piesele lui Ion și Doina Aldea Teodorovici, nimeni și niciodată nu va putea să-mi fure această identitate pe care o păstrez și o promovez… Și asta cred că e menirea mea.”

Fiecare om se naște sub o stea, Cristina Țurcanu, cu siguranță s-a născut sub steaua lui Eminescu.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE