Fă testul citologic!Astăzi începe Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin

0
94

În perioada 25 – 31 ianuarie 2021, în Republica Moldova se derulează Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin.

Acest tip de cancer este unul din cele mai frecvente diagnosticate la femei și reprezintă al 2-lea cel mai frecvent tip de cancer la femei în lume și al 2-lea motiv de deces la femei printre afecțiunile oncologice, în Europa.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2018, aproximativ 570 000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin la nivel mondial și aproximativ 311 000 de femei au murit din cauza bolii, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer (www.who.int ).

În Republica Moldova, potrivit IMSP Institutul Oncologic , la evidență sunt 4182 paciente afectate de cancer al colului uterin, ceea ce constituie 227, 1 la 100 mii populație feminină. Anual, sunt înregistrate în jur de 300 de cazuri noi, respectiv 17,1 la 100 mii populație feminină. 47 la sută sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), pacientele urmând tratament specific.

Vârsta cea mai afectată a femeilor, la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani și de la 50-60 de ani. Anual, din cauza acestei maladii decedează în jur de 160 femei (www.onco.md ).

OMS recomandă o abordare integrată pentru prevenirea și controlul cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții: educația comunitară, mobilizarea socială, vaccinarea, screening-ul, tratamentul și îngrijirea paliativă.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin apare la nivelul colului uterin, atunci când celule devin anormale și încep să se înmulțească in mod necontrolat. De-a lungul unei perioade de mai mulți ani, celulele anormale din stadiile incipiente evoluează în cancer de col. Important de menționat că stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat.

Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 99% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18. Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:

  • Număr mare de nașteri și infecție cu HPV
  • Fumatul
  • Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale
  • Imunosupresie
  • Vârstă fragedă în momentul primului act sexual
  • Număr mare de parteneri sexuali, etc.

Semnele clinice:

Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu poate provoca semne sau simptome vizibile. În stadiile mai tardive, semnele posibile ale cancerului de col uterin includ următoarele:

  • Sângerări vaginale
  • Secreție vaginală neobișnuită
  • Durere în regiunea bazinului
  • Dureri violente în timpul contactului sexual.

Prevenția primară începe cu vaccinarea împotriva HPV  înainte debutului sexual. Studiile clinice și supravegherea după punerea pe piață au arătat că vaccinurile contra HPV sunt foarte sigure și  eficiente în prevenirea infecțiilor cauzate de infecțiile cu HPV. OMS recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta între 9 și 14 ani, când majoritatea nu au început încă activitatea sexuală. Unele țări au început să vaccineze și băieții, deoarece vaccinarea previne cancerul genital atât la bărbați, cât și la femei. În Republica Moldova, vaccinarea se efectuează la fete de 9 -10 ani.

Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin poate fi cel mai eficient prevenit prin screening. Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidența, cât și mortalitatea și poate preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova sunt încurajate să se adreseze la medicul de familie pentru o programare la testul citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță.  Centrele de sănătate sunt dotate cu echipament de protecție, iar lucrătorii medicali sunt instruiți pentru a asigura prelevarea testului citologic în condiții sigure pentru sănătatea femeilor.

Obiectivele de comunicare a Săptămânii europene de prevenire a cancerului de col includ:

  • Creșterea gradului de conștientizare a populației despre importanța vaccinării HPV și a programelor de screening
  • Încurajarea femeilor să profite pe deplin de aceste măsuri de prevenire și depistare precoce
  • Mobilizarea eforturilor pentru educația privind practicile sexuale sigure, avertismente despre riscul consumului de tutun, etc.

Mai multe informații despre prevenirea cancerului de col uterin și importanța screening-ului cervical în reducerea numărului femeilor diagnosticate cu această maladie găsiți pe site-ul:  www.paptest.md

PUBLICITATE