Atenție, gheața prezintă pericol!

0
83

Salvatorii de la Direcţia Situaţii Excepţionale Soroca avertizează pescarii să fie prudenți, dacă aleg să iasă la pescuit, să nu pășească pe lacurile înghețate, iar copiii trebuie supravegheați, pentru a nu ieşi din vizorul maturilor la joacă pe gheaţă, deoarece aceasta prezintă pericol.

Foto: captură video SorTV

O dată cu răcirea timpului de afară pe unele rîuri mici, cursuri de apă şi bazine acvatice se prognozează primele formaţiuni de gheaţă, care în caz de ieşire pe ia prezintă pericol.

  În scop de prevenire a incidentelor pe gheață, Direcţia Situaţii Excepţionale a mun. Soroca, avertizează pescarii să fie prudenți dacă aleg să iasă la pescuit și să nu pășească pe lacurile înghețate. O atenţie deosebită este pentru persoanele care au în grijă copii minori, pentru ai monitoriza și a nu le permite jocul pe gheață dar și în preajma lacurilor și rîurilor.

  Din cele expuse mai sus rugăm să respectaţi principalele reguli de comportare pe gheață:

   Îndrumări pescuitorilor pe timp de iarnă:

Iarna în timpul pescuitului, gîndiţivă în primul rînd la securitate şi apoi la pescuit!. Deplasîndu-vă pe gheaţă, fi-ţi gata în orice moment, imediat să vă eliberaţi de greutăţi!

Asigurați-vă că aveți la dispoziție mijloacele de salvare: o funie cu lungimea de 12-15 m, la un capăt fixat o greutate, iar celălalt capăt este executat un lanț, o bîrnă lungă, o scîndură lată, vesta de salvare, fluier- în caz că vă prăvăliți sub gheață să puteți chema ajutor.

   Fiţi prudenţi! Gheaţa între insule şi întinderile de apă, între cotituri este permanent periculoasă! În măsura posibilităţilor treceţi locurile periculoase numai cu asigurare! Deplasaţi-vă cu paşi alunecaţi! Nu săriţi pe blocuri de gheaţă rupte! Ele nu vă pot menţine greutate şi se pot răsturna!

   Reguli de comportare pe gheaţă, Măsuri de securitate:

   Nu vă deplasaţi pe gheaţă de unul singur! Nu verificaţi rezistenţa gheţei cu piciorul!Fiţi prudenţi în orice moment! Fiţi prudenţi căci sub zăpadă pot fi ochiuri de apă sau crăpături! În aceste locuri chiar şi după îngheţuri, gheaţa e subţire!

   Atenţie! Dacă sub picioare a-ţi depistat crăpături de gheaţă nu intraţi în panică şi nu fugiţi !

 Culcaţi-vă pe gheaţă şi rostogoliţi-vă spre zonele fără pericol!

  Reţineţi ! Acordarea primului ajutor celor aflaţi în pericol este posibil numai în sectorul permis de trecere! 

  Acordarea ajutorului sinistraţilor pe gheaţă:

   Nu intraţi în panică!, Nu strigaţi, nu apelaţi la ajutor, păstraţi puterile! Deplasaţi-vă culcat pe gheaţă cu mînile larg desfăcute, repetaţi de mai multe ori.

În timpul ajutorului acţionaţi imediat hotărît, dar foarte atent. Încurajaţi-l pe sinistrat. Oferiţi obiectul de salvare de la distanţa de 3-4 metri(scîndură, crengi, scară, schiuri, funii de salvare etc.).

Daţi sinistratului o parte din vestimentaţia personală, aprindeţi focul şi încălziţi sinistratul!!!

Mersul și aflare pe lacurile înghețate este sigur, doar în cazul în care grosimea stratului de gheață este mai mare de 7 cm, în alte circumstanțe oamenii se pot prăbuși cu ușurință sub apă.

Reţineţi:  Viaţa are prioritate !!!

  În situaţii de risc apelaţi Serviciul Unic de Urgenţă la numărul de telefon112.

Șef Serviciu prevenție  a DSE mun. Soroca maior al s/intern, Doga Eugeniu

PUBLICITATE