La Zăluceni am mers acum câţiva ani la rugămintea ex-primarului, pentru a participa la un eveniment festiv a satului.
Anume atunci l-am cunoscut pe Stepan Prisacari. Ceea ce ne-a impresionat, era faptul că ori de câte ori revenea la baştină intra pe la primărie.
Nu pentru a cere ceva, dar pentru a da întru dezvoltarea comunităţii – fenomen rar întâlnit prin părţile noastre.
Atunci, în cadrul interviului, a menţionat că printre multiplele titluri, decoraţii, cea mai scumpă este titlul de Cetăţean de Onoare a satului Zăluceni. De ce? Pentru că l-a primit la el acasă.
Stepan Dionisovici, cum îl numesc sătenii, peste câţiva ani a revenit la baştină. Iar acum un an i-au încredinţat cârma satului. Când l-am întrebat ce a izbutit să realizeze într-un an de zile, timp de când deţine mandatul de primar, mi-a răspuns:
- Eu am alt răspuns, un alt principiu de viaţă, eu fac cât dovedesc să fac. Mie nu-mi ajunge timp, deoarece este foarte mult de lucru. După mine, un primar trebuie să se gândească la diferite proiecte de dezvoltare a satului, să caute investiţii, să identifice soluţii pentru a dezvolta localitatea sa. Sunt foarte multe posibilităţi de a completa bugetul primăriei cu alte rezerve financiare. Spre exemplu, la concret, în acest an am înregistrat un agent economic nou, căreia i-am dat în arendă un hectar de pământ, unde va activa o carieră. Bugetul primăriei s-a completat cu 164 mii lei. Alţi bani – 46 mii lei au fost alocaţi la bugetul local în urma inventarierii destinaţiei păşunelor. Planific pentru anul viitor să obţinem încă un venit adăugător, prin construcţia a trei sere în care vor fi cultivate legume ecologic pure. Şi alte terenuri agricole, care vor fi prelucrate manual. Vom avea produse naturale fără chimicale şi vom oferi noi locuri de muncă. Planific să deschidem în centrul satului un restaurant unic, cu o capacitate de 120-150 locuri. Deja avem şi oferte atât pentru a petrece ceremonii, cât şi de a angaja în câmpul muncii. Sunt sigur că nu numai sătenii mei vor avea drept amintire evenimentele festive legate de acest local, dar şi cetăţenii din satele vecine. Şi dacă vom cultiva produsele noastre, vom avea şi preţuri mult mai accesibile. Recunosc, că multe ce ţine de design, elemente, componente a unei construcţii ori alta sunt viziunile soţiei mele. Bunăoară am defrișat şi am pregătit locul unui viitor parc ce va fi plantat în centrul satului. Va fi un parc modern, cu scaune, foişoare, havuz, în care să ai plăcerea să te odihneşti.Eu mai am o vorbă: „Un gospodar bun se cunoaşte de la poartă”.
Primul lucru pe care l-am făcut când am devenit primar am început lucrări de reparaţie la primărie, astfel creând condiţii de activitate aparatului primăriei. Trebuie să fie curat şi după poarta casei. Am organizat o sâmbătă sanitară, la care a ieşit tot satul, pentru a face curat în localitatea lor. Orice lucru este cu putinţă dacă cu adevărat se vrea. Am văzut încă odată că bunii mei săteni ţin la localitatea lor şi doresc ca aceasta să prospere, când trebuia să adun o contribuţie a satului pentru un proiect, toţi şi-au adus contribuţia. Multe alte lucruri s-au făcut timp de un an, dar eu prefer să am altă măsură – faptele concrete, de care să vorbească lumea.
Victor Bunescu, colegul de clasă şi prietenul de copilărie a lui Stepan Prisacari, acum viceprimar al satului are deja două agende, cu peste 200 de foi fiecare, în care timp de cinci ani notează orice schimbare a satului. Când, unde, cât, cine, cum are răspuns la toate aceste întrebări. - În cinci ani de zile în Zăluceni au fost investiţi 2 mln 500 mii lei. Bani ce au fost donaţi direct de familia Prisacari. Fiecare investiţie din sat a primit cel puţin 300-500 mii lei donaţie personală a familiei lui Stepan Dionisovici. S-a construit capital ospătăria şcolii. S-a dat jos tencuiala de pe pereţi şi s-a reconstruit totul din nou. Şi acum blocul alimentar deţine întâietatea în raion. S-au făcut şi alte lucrări la şcoală acoperişul, gardul etc. S-a renovat şi grădiniţa satului. Iar reparaţiile în interiorul clădirii, cât şi procurarea echipamentului necesar de asemenea au fost alocate donaţie personală a familiei Prisacari. Mi-amintesc că numirea în funcţie a primarului a coincis cu ziua în care se pietruia porţiunea de drum din faţa punctului medical. Atunci dl Prisacari a luat legătura cu directorul întreprinderii care efectuau lucrările, a achitat personal 360 mii lei, şi acea porţiune de 320 metri a fost asfaltată. Schimbări a cunoscut estrada de vară, terenul sportiv, piaţa agricolă, biserica din localitate, centrul satului, multe s-au reuşit şi la multe se lucrează. Domnul primar dezvoltă satul în toate domeniile. În acest an a organizat în premieră un turneu la volei, la care au concurat pentru cupa primarului de Zăluceni echipe de bărbaţi şi femei din mai multe sate al raionului Floreşti. Învingătorii au primit premii băneşti din partea familiei Prisacari. Ajutor financir vor primi cei 88 de săteni cu vârsta peste 65 de ani, dar şi 35 de săteni care au grad de invaliditate. Bunul meu prieten, primarul Stepan Prisacari a rezistat tuturpor încercărilor timpului, iar calitatea sa de a dărui din ceea ce are a rămas neschimbată. Toată bogăţia sa o dăruieşte satului. Înainte nici floreştenii nu cunoşteau că există aşa sat, azi se uită la Zăluceni cu admiraţie.
La Zăluceni am discutat şi cu sătenii. Dorind să aflu părerea lor despre realizările primarului. Fiecare vorbitor mă îndemna să privesc în jur, întrebându-mă, ce nu vedeţi? Am găsit şi lume care muncea, iar la întrebarea dacă mai aveţi mult, răspundeau până terminăm, dar lucrăm gospodăreşte şi nu se vede capătul.
Natalia VRANCEAN