Round Table – de la copii pentru copii

0
86

În timpul sărbătorilor de iarnă, zeci de mii de cadouri de la copiii din Germania au ajuns la copiii din Republica Moldova. E perioada când Moș Crăciun vine cu daruri. Rolul magilor buni îl îndeplinesc cu succes membri și voluntari din ambele state, deja de mai mulți ani. Acțiunea de caritate nu are niciun fel de tangențe politice.

Organizaţia non-guvernamentală Round Table din Germania, în parteneriat cu Round Table Moldova a făcut o donaţie consistentă și în acest an, de peste 20.000 de cadouri (haine, rechizite școlare, cărți, obiecte de igienă personală), de la copiii din Germania, împachetate cu grijă, pentru copiii din R. Moldova.

Aceste daruri poartă și o încărcătură emoțională, întrucât în multe colete se găsesc mesaje scrise de către copiii din Germania, ce demonstrează dorința sinceră de a aduce bucurii copiilor din Moldova. De la Dondușeni și Drochia, până la Ștefan Vodă și Anenii Noi, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Bălți, Cahul – în peste 27 de raioane ale republicii au ajuns darurile multașteptate.

Domnul Ion Crudu, cofondator al organizației Round Table Moldova povestește: „Campania derulează începând cu anul 2011. În ultimii doi ani de zile, de Crăciun am adus cadouri pentru aproximativ 40.000 de copii. Din cauza pandemiei, colegii noștri din Germania, care veneau în fiecare an și ne ajutau cu repartizarea, nu au putut veni, așa că a rămas distribuția doar în grija noastră.”

Măcar în preajma sărbătorii Nașterea Domnului, să uităm un pic din grijile cotidiene pentru a face un mic gest de umanitate.

Proiectul mai are drept scop cultivarea altruismului. Ion Crudu spune: „Ne-am dori să mobilizăm în acest scop caritabil oamenii de afaceri locali, companiile, pentru că nu va fi pentru nimeni un sacrificiu prea mare să facă unul-două cadouri. Măcar în preajma sărbătorii Nașterea Domnului, să uităm un pic din grijile cotidiene pentru a face un mic gest de umanitate. Dacă am face daruri, cel puțin 10% din populația Moldovei, am aduna sute de mii de cadouri și tot atâtea bucurii pentru copii. Există oameni cu suflet mare, atât în Germania, cât și în Moldova.”

 Proiectul este desfășurat în colaborare cu administrațiile locale pentru a identifica mai ușor familiile cu mai puține posibilități financiare.

Domnul Aureliu Guțanu, primarul satului Plop din raionul Dondușeni, este unul dintre prietenii organizației de caritate, care a ajutat la direcționarea cadourilor spre nord. Dumnealui povestește că darurile din Germania vin în satul Plop deja al doilea an: „Anul acesta au ajuns peste 140 de daruri noi, repartizate copiilor cu vârste de la 3 ani până la 15 ani. „Copiii reacționează cu multă bucurie, spre deosebire de părinți, povestește dumnealui, care în unele cazuri spun cu recunoștință „Mulțumesc”, iar în altele întreabă „Doar atât?”. Încă avem de învățat cum să fim generoși. Totodată, Peste 400 de cadouri au fost oferite Liceului „A. Mateevici” din Dondușeni.”, relatează domnul primar.

Faptele frumoase nu se opresc aici. În fiecare vară, organizația de caritate Round Table Moldova organizează proiectul „Convoiul de vară”, cu donaţii consistente de echipament medical pentru spitalele și centrele de sănătate din Republica Moldova. Chiar și în anul 2020, marcat de pandemie, Round Table Moldova a adus două tiruri încărcate cu utilaj și mobilier medical calitativ pentru domeniul de sănătate.

Caravana de Crăciun are scopul nobil de a împărți copiilor aflați în dificultate și din familii social-vulnerabile cadouri cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Acțiunea este una de binefacere și urmărește să aducă zâmbetul pe fața copiilor în preajma sărbătorilor.

Ludmila TALMAZAN

PUBLICITATE