Acasă nu cântă, că sperie vecinii de bloc

0
74

David Gîrlovan a venit din Chişinău la Târgul Meşterilor Populari, Drochia, împreună cu părinţii şi prietenii de familie. Aici am făcut cunoştinţă cu el. Este deja o tradiţie să participe alături de ei la expoziţii, târguri ale meşterilor-fauri, sărbători tradiţionale prin toată Moldova. Învaţă în clasa a şaptea la Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu” din capitală. A decis să nu stea acasă nici de data aceasta, fiindcă acum se organizează sărbători foarte rar, iar pentru el este un fel de încărcare a bateriilor, modalitate de a exersa să cânte la tulnic, un instrument aerofon, mai rar întâlnit în Moldova. Acasă, la Chişinău, nu prea are condiţii. Tulnicul este un instrument muzical tradiţional, deosebit de altele, folosit îndeosebi de păstorii români din munți deja pe vremea Dacilor și romanilor. Tubul are între 1,3 și peste 3 metri lungime, fiind făcut din lemn de brad, paltin, frasin, tei, alun. Era folosit mai ales pentru semnalizare și comunicare de păstorii din munții împăduriți, cât și pentru călăuzirea oilor și a câinilor.

  • Mi l-a procurat maică-mea, Ludmila, în România când a participat la o sărbătoare a meşterilor populari de acolo. Eu l-am vrut foarte mult. Costă scump. Am deprins să cânt bine, să îi răsplătesc mamei atenţia şi străduinţa. Am învăţat să cânt acolo, în România. Îmi creează o adevărată plăcere posibilitatea să o ajut. Iată, propun copiilor jucării din lemn, ecologic curate. Am maşinuţe fel de fel: helicoptere, locomotive cu vagonete, tancuri, tractoraşe, camioane etc. Copiilor le place foarte mult să le admire şi nu numai. M-aş juca şi eu cu ele, dar sunt mare deja – învăţ în clasa a şaptea. Mai bine cânt la tulnic, că în Chişinău nu am posibilitate – sperii toţi vecinii de bloc.
    -Sigur, anul acesta târgul din Drochia este a treia sau a patra manifestare culturală în masa, la care participăm. Dumnezeu a vrut să ne încerce răbdarea şi cugetul cu o boală cruntă. Oricum, participăm cu mare drag la toate sărbătorile. Vrem să participăm şi la Expoziţia meşterilor Populari din Scuarul Catedralei în Chişinău, de Ziua Oraşului, paisprezece octombrie. Băiatul îmi este de mare ajutor, – s-a împărtăşit cu mine maică-sa Ludmila.
    Cât a durat expoziţia David i-a ajutat lui maică-sa, a cântat la tulnic, adunând admiratori în jurul său.
    Cu certitudine, ziua de unsprezece octombrie a fost una însemnată pentru el. Chiar a primit şi o diploma pentru participare şi l-au intervievat mai mulţi jurnalişti.

Elena Spinei

PUBLICITATE