Profesorii sunt eroii

0
511

În ziua de 5 octombrie a plouat cu frunze aurii și crizanteme. A mai plouat cu emoții, cuvinte frumoase și diplome de înaltă apreciere. Cetatea din Soroca a îmbrăcat straie de sărbătoare şi a dat glas. Părea că şi hulubii care zburau de asupra, admirau eroii, eroii zilelor de azi – profesorii din raionul Soroca, căci anume ei s-au adunat în vechea fortăreață pentru a celebra, în comun, ziua Internațională a Lucrătorilor din Învățământ. Sigur, adunarea s-a constituit dintr-un număr nu mai mare de 50 de persoane, dar au bătut în unison mii de inimi, au zis, într-un glas câte un „Mulțumesc” – elevi, părinți, lucrători din domeniul administrative şi mulți – mulți din cei care prețuiesc munca profesorului, a educatorului. Ei sunt eroii zilelor de azi.

Munca lor a fost răsplătită cu cuvinte de gratitudine și admirație de către oficialitățile raionului, oraşului, reprezentanții Direcției de Învățământ Soroca.  Au fost decernate premii din partea Guvernului, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova, Președintelui raionului, Direcției de Învățământ Soroca. Anturajul din cetate a predispus spectatorii să se simtă, în acele clipe, elevi, căci au ținut sfat, pe scenă, Înțelepciunea, Profesionalismul, Talentul, Experiența. Iar cel care a deschis manifestarea şi a felicitat, cel dintâi, pe toți cei prezenți a fost domnul Vasile Ambrosie care a predat istoria timp de patruzeci şi doi de ani în școala din Cosăuți şi sigur a avut ce zice pedagogilor de azi.

Printre cei care şi-au primit, în semn de recunoștință, diplomele binemeritate au fost: Ala Solovei, de la Direcția de Învățământ Soroca (Diplomă din partea Guvernului Republicii Moldova), Angela Muşenco, şefa Direcției de Învățământ Soroca, Livia Brăiescu,  directoarea Gimnaziului din satul Răcovăț, Olga Gânga, profesoară de matematică, Liceul Teoretic „Petru Rareş”, Angela Berzoi, economist superior, Direcția de Învățământ Soroca, Aliona Florea şi Mihail Vovc, profesori de limba română, Liceul Teoretic „C. Stere, Soroca, şi muți alții – diplome din partea Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării. De diplome din partea Direcției de Învățământ Soroca s-au învrednicit  Violeta Chirița, profesoară la gimnaziul Bădiceni, Zgardan Nelea, Liceul Teoretic „Petru Rareş”, Liliana Zasmenco, Liceul „C. Stere”, Soroca, Oleg Garbuz, profesor la Liceul Teoretic din satul Visoca, Larisa Ciuntu, profesoară de matematică la  gimnaziul din satul Holoşnița, Soroca, Natalia Comendant, directorul  Şcolii Primare din satul  Vărăncău, Cristina Branişte, bibliotecară, gimnaziul Vărăncău şi un şir de alți profesori. La fel, au fost decernate premii şi diplomele binemeritate învingătorilor Concursului Național „Pedagogul Anului – 2020”. Ei sunt: Tatiana Bordian, oraşul Soroca, Tatiana Fornea, ambele educatoare, consecutiv, grădinițele numărul 13 şi 12, Viorica Borziac, satul Bulboci, Alina Curtiş, satul Rublenița, Lilia Vrabie, satul Visoca, Elena Furdui, gimnaziul  Vărăncău,  Maria Paşa, învățătoare, Liceul „C. Stere”, Soroca, Tatiana  Corcimari, satul Bulboci, Corcimari Daniela, LT „C. Stere”, Soroca, Ludmila Branişte, satul Vărăncău.

Manifestarea a fost organizată, pregătită, monitorizată cu mult drag de către colaboratoarele Direcției de Învățământ Soroca.

Raionul trebuie să-şi cunoască personalitățile.

Nu pot să ignor cele zise de către d-l Vasile Ambrozie din Cosăuți: „Profesorii sunt cei care ne leagănă sufletele, călăuzesc faptele şi ne învață să fim oameni.” Profesorii sunt eroii.

Elena Țîrdea-Spinei

PUBLICITATE