Copiilor de azi le lipsesc pasiunile

0
656

Protagonista rubricii este Stela Coşleţ, originară din raionul Rezina. S-a stabilit în Soroca la sfârşitul anilor nouăzeci, mai precis în 1997, când a venit aici să îşi facă studiile la Şcoala profesională, secţia croitorie. A învăţat cu mare drag, căci îi place lucrul creativ.
În viaţa sa a muncit în mai multe locuri, în prezent este vânzătoare în piaţa din centrul oraşului Soroca, dar pasiunea pentru împletit, croşetat, broderie, a purtat-o peste ani în suflet. Asta este zestrea de acasă cu care a pornit în viaţă. Harnică ca o albină şi frumoasă la chip şi suflet, o adevărată moldoveancă, bucură cu produsul mâinilor sale ochiul tuturor celor care au avut ocazia să îi preţuiască lucrările: feţe de masă fin croşetate, şaluri, haine, la fel, croşetate etcetera. Un ban în plus niciodată nu încurcă, astfel că face şi lucrări la comandă. Cu atât mai mult că lumea rămâne încântată şi mulţumită.
-Am învăţat să brodez şi croşetez de acasă. Bunica mea Agnesa din satul Pripiceni, Rezina, fie-i ţărâna uşoară, împletea la lumina lunii lângă ferestruica de pe cuptor. Făcea, cu croşeta sau „sidelca”, cum o numim în popor, zimţuri la prostiri, prosoape, feţe de masă, broda, cum se zicea pe atunci, „în cruciuliţă”. Au împletit, brodat, croşetat toată viaţa şi străbunica, şi maică-mea. Îmi amintesc, în copilărie, mama, fostă profesoară de matematică, mă probozea: „Mai bine ai face ceva decât ai împleti permanent!”. Acesta e aerul meu, viaţa mea. Degetele automat acţionează, uneori mă gândesc, pur şi simplu la ceva, de rutină, iar ele, sărmănelele, croşetează. Să ştiţi că taman pasiuni, ocupaţii dragi sufletului este ceea ce le lipseşte copiilor astăzi. Ei trăiesc fără a-şi da străduinţa, fără a se consuma, căci şi viaţa e mai uşoară. Noi, părinţii, le creăm toate condiţiile ca ei să nu sufere, să nu treacă prin ce am trecut noi. Bine ar fi să-şi aplece urechea la sfaturile noastre, să ne preia experienţa, să fie mai activi, mai energici. Fetelor să le fie drag a împleti, băieţilor, să zicem, a meşteri una sau alta.
Acesta mi-a fost păsul. Asta a fost ce am vrut să zic.
Elena SPINEI

PUBLICITATE